Høsten er TV-industriens høytid. Da står annonsører med velfylte lommebøker klare til å pøse inn penger på de kommersielle TV-kanalene. Reklameblokkene skal fylles med kampanjefilmer for de beste mobilabonnementene, elektriske biler og dagligvarene vi ikke klarer oss uten. TV-kanalene legger derfor mye i sine store lanseringsfester, der målet er å overbevise både merkevarene (mer penger til kanalen) og mediene (omtale av programmer) om at akkurat deres programsatsinger er de beste.

Før sommeren kunne TVNorge-eieren Warner Bros Discovery tjuvstarte, mens det i forrige uke var Viaplay og TV 2s tur til presentere sine høstmenyer. Her kommer det frem at det jobbes svært godt med programinnovasjoner i våre største TV-selskaper og vi ser spesielt frem til storsatsingen «Forræder» på TV 2, truecrime-serien til Discovery om Martine-saken og mye spennende nytt, godt drama på Viaplay.

Bare i TV 2 var det duket for 13 nye programkonsepter og lokale produksjoner denne våren. Tar en med NRK på toppen så må det være rekord i antallet, norske nysatsinger på TV denne høsten. Det investeres med andre ord mer penger enn noen gang i norsk innhold, men smøres pengene for tynt utover altfor mange programsatsinger? Så langt virker det som om blockbustere som «Stranger Things» (Netflix), «Obi Wan Kenobi» (Disney) og nå også «House of Dragons» (HBO Max) og «Lord of the Rings» (Amazon) er det beste veddemålet i kampen om nye abonnenter i TV-industrien.

En stor del av jobben for å skape oppmerksomhet rundt sine norske TV-programmer blir det da opp til markedsføringen å gjøre. Norske TV-kanaler elsker utendørsreklame og fremover skal T-banestasjoner og bussholdeplasser tapetseres med programmer det være seg «Skal vi danse all stars», «Lunch» eller nye programformater som Thomas Numme-programmet «Hemmelige duetter». De fleste egenproduksjonene må få sin del av markedsføringsbudsjettet, men også her kan resultat fort bli at man smører pengene for tynt utover.

Er det noe jeg husker fra dagens trikketur til byen så er det all reklamen fra Amazon Prime og HBO Max som skal engasjere meg til å prøve ut «Lord of the Rings» og «House of Dragons».

Medieutviklingen og endringene i seervaner skaper også en hodepine for TV-kanalene når fallet i lineærseingen rammer egne reklameflater. Tidligere kunne TV-kanalene i større grad bruke egne reklameblokker til å skape oppmerksomhet om sine nye programmer, men den jobben er ikke lenger like lett i dag – og i hvert fall ikke hvis målet er å få potensielle nye kunder inn i strømmebutikken for å kjøpe et abonnement. Med abonnementsøkonomien har det også blitt mer krevende å få folk til å teste ut produktet ditt og slenge innom butikken din.

En måte å få til det på er å brenne av enda mer på markedsføring, men også her møter TV 2 og de andre norske kanalene nye utfordringer fra de globale gigantene som alle har sine store signaturprogrammer. Er det noe jeg husker fra dagens trikketur til byen så er det all reklamen fra Amazon Prime og HBO Max som skal engasjere meg til å prøve ut «Lord of the Rings» og «House of Dragons».

Ikke er det så mye hjelp å få fra norske medier lenger heller. For 20 år siden var det en stor happening når TV 2 presenterte sin høstmeny, noe som sikret kanalen bred programomtale og saker om TV-krigen mellom NRK og TV 2. 

Nå virker det som om mediene er mer opptatt av den globale TV-krigen og det skyldes ikke at norske TV 2 legger mindre krutt verken i arrangementet eller programtilbudet. Sannsynligvis var det også flere kjendiser i Bergen sist uke, enn det noen gang var tilbake på 2000-tallet. 

I dag er det en annen TV-krig som mediene er opptatt av, og det er kampen mellom «Lord of the Rings» og «House of Dragon». To dramaserier som ikke bare ligner hverandre i sjanger, men som også følger hverandre i publiseringsfrekvens.

Denne høsten skal strømmetjenestene Amazon Prime Video og HBO Max gjøre opp om seerne med to av verdens dyreste TV-produksjoner noensinne og den norske TV-høsten er i ferd med å bli slukt av drager og orker.