Amazon tar opp kampen med HBOs drager med tidenes mest påkostede TV-serie: - Stort, eksklusivt og dyrt

Amazon er blitt en av landets største reklamekjøpere av utendørskampanjer med sin strømmesatsing Prime Video.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I løpet av kort tid har både HBO Max og Amazon Prime Video hatt premiere på oppfølgerserier som er en del av et større fantasy-univers. HBO Max hadde for ikke lenge siden premiere på serien «House of the Dragon» som er en oppfølger til megasuksessen «Game of Thrones», og førstkommende fredag kommer Prime Video med serien som skal ta opp kampen om fantasy-tronen når «Ringenes herre: Maktens ringer» har premiere. Anslag fra internasjonale bransjetidsskrifter anslår at første sesong av Ringenes-herre oppfølgeren koster Amazon 465 millioner dollar, mens HBO Max-serien skal ha kostet mellom 150-200 millioner dollar. 

- Disse seriene er typiske flaggskip-produksjoner. De er store, eksklusive og dyre. Det er serier som er ment til å både holde på gamle abonnenter, men også dra inn nye. De pirker borti suksessformler som finnes i dagens marked med store komplekse universer som mange har et forhold til og er glad i. De skal ha samme funksjon som det «Game of Thrones» hadde i sin tid, sier forsker ved instituttet for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, Vilde Schanke Sundet.

Hun tror strømmegigantene prøver å bygge opp et univers, like mye som de prøver å lage en TV-serie. 

- Det minner samtidig litt om hva Disney gjør med disse Marvel-seriene sine. Dette er store komplekse universer som er rike på historier og som kan gå lenge. Samtidig er det mange som har et forhold til disse universene, sier Schanke Sundet.

- Tror du mange vil se «Ringenes herre»-serien?

- Ja, siden det er et litterært univers mange har et forhold til og flere generasjoner faktisk. Samtidig er det en rikhet i universet. De har mye å spille på. Så er det selvfølgelig sånn at det avhenger av at serien blir bra og holder god kvalitet, sier hun.

Les også: House of the Dragon setter ny HBO-rekord i Norge

Medieviter og strømmeseer:

Vilde Schancke Sundet er både medieviter og strømmeseer. Hun sier hun nok kommer til å se på den nye Amazon Prime-serien.

Jeg kommer ikke til å tatovere Ringenes herre ting på kroppen, det gjør jeg ikke. Vilde Schanke Sundet, medieviter ved UiO.

- Det handler om å ha det innholdet

De to internasjonale selskapene HBO Max og Amazon har begge fått et fotfeste på det norske strømmemarkedet der stadig flere skaffer seg abonnement. HBO Max er fortsatt størst med en daglig dekning på 33 prosent av befolkningen, men Amazon har i løpet av det siste året gått fra seks prosent og opp til ti prosent. Medieviter Schanke Sundet er forsiktig med å spå hvem som vil komme best ut av kampen om fantasy-fansen.

- Men tror du denne serien vil dra opp det tallet?

- Prime har en forretningsmodell som gjør at dette tallet kan øke, samtidig som de har en vesentlig kapital. Selv om de ikke er så store i Norge, så er de veldig store internasjonalt – der er de nesten helt i teten. Men det handler ikke bare om å ha en god portefølje av innhold, sier Schanke Sundet og fortsetter:

- Det handler om å ha det innholdet. Enten det er sportsrettigheter eller andre serier som får masse oppmerksomhet av seerne og media og som drar serien i retning til noe man se.

Selv om Prime nå slår alle rekorder på pengebruk tilknyttet en enkelt TV-serie, så forteller Schanke Sundet om dystre spådommer for strømmetjenestene.

- Man har hørt at vi har vært i en gullalder når det gjelder strømmetjenester, og noen har spådd, med rette, at det legges for mye penger i markedet enn det som fremtiden tilsier at det skal gjøres. Nå er det også krig og energikrise som gjør at flere enn før går gjennom budsjettene sine. Det er nok ikke strømmetjenester som velter en hel husholdning, men vi går kanskje over til en mer edruelig periode. Det betyr nødvendigvis ikke at man dropper å se på de eksklusive dyre seriene, men kanskje at man blir mer bevisst på hvor mange og hvilke serier man vil se, sier hun.

- Kommer du til å se den nye Ringenes herre-serien da?

- Jeg gjør nok det, men for min egen del gjør jeg det fordi alle andre kommer til å se den. Men jeg kommer ikke til å tatovere Ringenes herre ting på kroppen, det gjør jeg ikke, avslutter Schanke Sundet.

Les også: - De globale aktørene AppleTV+, Amazon Prime og Disney+ har begynt å få et fotfeste i Norge

Amazon vokser:

Det drar seg til på det norske strømmemarkedet og allerede før verdens dyreste TV-serie går på lufta denne helge, har Amazon med sin Prime-tjeneste klatret til ti prosent daglig dekning. Kilde: Kantar:

Dette var en morsom utfordring, og heldigvis fant vi løsningen rett borti gata fra der Amazon dominerte sist. Stian Stark Husby, Head of Innovate i JCDecaux.

- Det visuelle vil få en wow-effekt

Tidligere i år omtalte Kampanje Amazons største reklamestunt i Norge noensinne da de markedsførte serien «The Boys» med en kjempestatue rett ved inngangen til Sentralstasjonen i Oslo. Nå som det er duket for tidenes dyreste TV-serie kliner strømmegiganten nok en gang til på markedsføringsfronten.

- I tillegg til ønsket om å dominere og treffe så mange som mulig i målgruppen så raskt mulig, ble de kreative ideene styrende for valg av lokasjon. Prime Video ønsket eksempelvis å kunne forvandle en bro til en tunell. Det finnes ikke mange slike steder i Oslo, og lagt fra steder hvor det ikke har vært gjort tidligere. Dette var en morsom utfordring, og heldigvis fant vi løsningen rett borti gata fra der Amazon dominerte sist, sier Stian Stark Husby, Head of Innovate i JCDecaux.

Ved hjelp av utendørsreklamebyrået JCDecaux har kjøpesenteret Oslo City blitt et Ringenes herre-univers. Dette er med å sende Amazon opp på listen over en av landets største reklamekjøpere av utendørs med hele 55 millioner kroner brutto. Det viser ferske tall fra Nielsen som Kampanje har fått tilgang på. For perioden januar til og med juli kjøpte Amazon utendørsreklame for 55 millioner kroner. Dette er tall før fremforhandlede rabatter. Netthandelsgiganten er likevel en av landets største utendørsannonsører og jevnstor med Disney.

Store utendørsinstallasjoner er noe publikum er blitt vant til å se på tog- og T-banestasjoner, men det nyeste Amazon-stuntet er det klart største som har blitt gjort på et kjøpesenter.

- Vi er opptatt av å gi våre besøkende mer enn gode handleopplevelser, men senteret er i tillegg en møteplass for veldig mange. Dette vil gi dem en spennende og annerledes opplevelser, det visuelle vil få en wow-effekt. Vi blir stolte når Oslo City blir valgt til en så stor lansering.  Vi har et meget godt samarbeid med JCDecaux, og vi vet at de gjør ting på en skikkelig måte. Da jeg fikk se skissene, og ønsket om å forvandle senteret til et Ringenes Herre-univers i en uke, kunne jeg ikke si nei, sier senterleder på Oslo City, Elisabeth Lohk.

Les også: Amazon gjør sitt største reklamestunt i Norge noensinne: - Visste vi måtte komme med noe utrolig

Amazon i bybildet:

Stian Stark Husby i JCDecaux har igjen kommet opp med en heftig reklameløsning for kunden Amazon. Her den syv meter høye statuen som utendørsselskapet satte opp sist for kunden Dori Dunai og Kåre Hauge fra Amazons mediebyrå Initiative. - Dette var en morsom utfordring, og heldigvis fant vi løsningen rett borti gata fra der Amazon dominerte sist, sier Husby om den nye installasjonen. oto: JCDecaux

Amazon tar opp kampen med HBOs drager med tidenes mest påkostede TV-serie: - Stort, eksklusivt og dyrt