Atlantic Crossing-produsent fortsetter å pådra seg milliontap og gjeld

Cinenord produserer noen av de dyreste dramaene i norsk TV-historie, men sliter med å hente pengene tilbake.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Forventeningene til NRKs store dramasatsing i år og i høst, «Atlantic Crossing», er skyhøye - og prislappen enda høyere. Mens NRK har investert 70 millioner kroner i den historiske dramaserien, har NFI tildelt produksjonen 27 millioner i insentivmidler. Munich-baserte Beta Film, i tillegg til allmennkringkasterne Sveriges Television (SVT) og Danmarks Radio (DR) er inne som medprodusenter av serien, som produseres av Cinenord for NRK. 

Cinenord står også bak den dyreste norske TV-satsingen noensinne, «Wisting», som ble produsert for Viaplay. 

Kampanje har tidligere skrevet om at selskapet Cinenord Drama, som ble opprettet for å håndtere morselskapet Cinenords satsing på tv-dramaproduksjoner, gikk med et underskudd på 700.000 kroner og bygget seg opp en kortsiktig gjeld på 15,4 millioner i 2018. Samtidig hadde selskapet en omsetning på 11,1 millioner kroner. 

Allerede da skrev revisor at det «foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets videre drift». Daglig leder Silje Hopland Eik at de hadde som mål å gå med overskudd i 2019, og at de hadde kontroll på økonomien. 

- Det kommer alltid til å være et mål for oss, sa Hopland Eik i fjor.

Tallene for 2019 for Cinenord Drama, som nå har endret navn til Qsheba, viser imidlertid en omsetning på 18 millioner kroner, kortsiktig gjeld på 16,1 millioner kroner, i tillegg til et underskudd på 10,5 millioner kroner før skatt. 

Kampanje har i flere uker forsøkt å få en kommentar fra Silje Hopland Eik. Hun har ikke besvart våre henvendelser.

Planla omorganisering

I fjor sa hun til Kampanje at hun planla en omorganisering av Cinenord-gruppen, som består av flere underselskaper. 

- Omorganiseringen vil jeg annonsere senere, og prosjektene holder vi litt tett til brystet, så dette kan jeg ikke fortelle ennå.

Alt tyder på at omorganiseringen er i full gang.

I tillegg til Cinenord Drama, som har blitt Qsheba, driver Hopland-Eik også Kidstory, som har endret navn til Nephilim. I fjor hadde selskapet en omsetning på 23,6 millioner, et driftresultat på 6,6 millioner og en korsiktig gjeld på i overkant av 6 millioner. 

Cinenord driver også underselskapet Wisting Productions AS, som ble opprettet for å håndtere produksjonen av første sesong av Viaplays storsatsing. Dette selskapet hadde 144,6 millioner i driftskostnader i fjor. Selskapet har et driftsunderskudd på 34.000 kroner, men med renteinntekter blir resultatet før skatt et overskudd på 137.000 kroner. 

I 2018 hadde Wisting Productions AS et underskudd på 222.000 kroner.

Selskapet har i tillegg 33,6 millioner kroner i gjeld. 

Det ble nylig kjent at andre sesong av «Wisting» har premiere i 2021. 

Les også: Cinenords Sverige-kontor mister alle faste ansatte - tidligere partnere har startet konkurrent

Har brukt 157 millioner på Atlantic Crossing

I dag skriver NRK at selskapet også har brukt 157 millioner kroner på produksjonen av «Atlantic Crossing» i datterselskapet Atlantic Crossing Productions AS.

Det utgjør imidlertid ikke hele kostnadsbildet, ettersom storsatsing også har vært under arbeid i år.

- Det er ikke uvanlig at en produksjon har gjeld i påvente at man får hentet inn inntektene i realiseringen av prosjektet, som for eksempel salg av rettigheter til serien, sier Åse Kringstad, leder av Virke Prosentforeningen, til NRK.

Atlantic Crossing-produsent fortsetter å pådra seg milliontap og gjeld