NRK dobler pengebruken på TV-drama – klart for høstens dyreste TV-premiere

- En viktig del av oppdraget vårt, sier NRK-sjefen. Se hvor mye NRK bruker på TV-drama her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampen om TV-seerne tilspisser seg og med strømmegiganter som Netflix, HBO og Disney godt etablert på det norske markedet, er noen av verdens beste dramaserier bare noen klikk unna. For å møte den nye strømmekonkurransen måtte allmennkringkasteren NRK beslutte å satse enda tyngre i den mest kostbare sjangeren, TV-drama. Det forteller NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

- Vi har hatt en strategi som ble lagt for noen år siden. Med en mye sterkere satsing på drama de siste fire-fem åra, både de store dramasatsingene og målgruppedrama som begge deler er veldig viktig for oss, sier Eriksen.

Denne høsten har NRK-sjefen hatt stor suksess med humorserien «Førstegangstjenesten» der komiker Herman Flesvig har tatt hele Norge med storm. Serien og visningstallene på over tre millioner på de to første episodene har imponert Eriksen.

- Det er helt fantastisk, og det er i hvert fall en strømmerekord. Det er sjelden jeg kan si at det er et program som «alle» ser på og det er helt riktig, men nå er det riktig, sa Eriksen til Kampanje mandag kveld.

Andre NRK-dramaserier denne høsten er målgruppedramaet som begynte med «17» før det ble «16», og som nå er tilbake med en ny sesong, «Norsk-ish» med Selda Ekiz’ skuespillerdebut og «Livstid» som er laget av «Mammon»-skaper, Gjermund S. Eriksen.

- Er det noen som ser drama på NRKs lineære kanaler lenger?

- Ja, det er det jo, men det er jo klart at drama er veldig mye sett på strømmetjenesten vår, sier Eriksen.

Les også: NRK-sjefens beskjed til Flesvig: - Som om vi fra Haugenstua ikke har lidd nok

Kostbart:

Det koster å kjempe mot de globale strømmegigantene. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen regner med at NRK bruker mellom 300-400 millioner kroner på norsk TV-drama i løpet av et år. Foto: Eivor Eriksen.

Tar opp kampen med «The Crown»

Men om to uker blir det mer alvor når NRK har premiere på høstens store og klart dyreste dramasatsing, «Atlantic Crossing», med et stjernelag av skuespillere bestående av blant andre Sofia HelinTobias Santelmann og Kyle MacLachlan.

- Sist vinter var det «22. juli» og nå er det «Atlantic Crossing». Det er en stor, stor satsing og det er nok bare NRK som kan gjennomføre denne type satsinger fordi historisk drama er spesielt kostbart og er nesten umulig å finansiere kommersielt i det lille norske markedet.  Men det ligger i NRKs oppdrag å fortelle vår historie, derfor skal vi prioritere ressurser til denne type prosjekter, sier NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

Dramaserien «Atlantic Crossing» skulle egentlig først gått på lufta neste år, men da koronaviruset i våres satte en stopper for produksjonen av blant annet seriesuksessen «Side om side» måtte NRK-sjefen legge om planen. Et programmene som fikk et annerledes livsløp var «Atlantic Crossing» som var ferdig filmet

- «Atlantic Crossing» skulle opprinnelig gått på lufta neste år, men den var ferdig filmet, sier Eriksen.

Dermed blir det rojale dramaserier både på NRK og Netflix denne høsten. Strømmegiganten har hatt stor suksess med sine to tidligere sesonger av «The Crown» om det britiske kongehuset. Men der Netflix brenner av over én milliard kroner for en sesong av «The Crown», er det sjelden NRK bikker 100 millioner kroner på en dramaserie. Prisen «The Crown» er mer enn hva NRK bruker på drama i løpet av et helt år. Det gjør noe med seernes forventninger, mener NRK-sjefen.

- Den globale konkurranse har rett og slett ført til at publikum har raskt stigende forventninger til kvaliteten som tilbys, sier Eriksen.

- Hvor mye penger bruker NRK på drama i løpet av et år?

- Vi har doblet antall prosjekter, antall timer og penger de siste fem-seks årene og bruker mellom 300-400 millioner kroner i året på dette, sier NRK-sjefen.

NRK har investert 70 millioner i «Atlantic Crossing», men det utgjør bare en del av den totale finansieringen. Til sammenligning er totalbudsjettet for årets ti episoder av «Førstegangstjenesten» på 9,2 millioner kroner.

Les også: Krigsdrama, USA-valg og nytt program i Gullrekka - slik blir NRK-høsten

Milliarddrama:

Den første sesongen av Netflix-serien The Crown skal ha hatt en prislapp på rundt én milliard kroner.

- En veldig viktig del av vårt oppdrag

Han mener de store dramaseriene som «Lykkeland», «22. juli» og nå «Atlantic Crossing» er en veldig viktig del av NRKs allmennkringkasteroppdrag.

- Vi ser at drama fra Norge, det forteller og er en veldig viktig del av vårt oppdrag. Det handler om å styrke norsk kultur og fortelle norsk historie. Vi får fantastisk mye bra drama fra verden rundt oss, Netflix og HBO lager veldig påkostede serier, men noe veldig viktig ville gått tapt hvis vi ikke laget dramaserien som fortalte de nære historiene fra Norge og norsk. Det har vært viktig for å styrke strømmetjenesten vår, sier Eriksen.

- Var dere litt inspirert av The Crown da dere sa ja til å gå i gang med «Atlantic Crossing»?

- Det må du spørre serieskaperne om, men jeg tenker at prosjektet er i tiden fordi interessen for denne delen av historien er stor både i og utenfor Norge, sier Eriksen.

Les også:  - Norsk tv-drama koster 70-80 millioner, «The Crown» kostet 1,2 milliarder

NRK dobler pengebruken på TV-drama – klart for høstens dyreste TV-premiere