For tre uker siden ble det kjent at de fire nordiske allmennkringkasterne samler seg i felles dramaallianse for å ta opp kampen med de internasjonale strømmeselsapene Netflix og HBO.  Netflix har satt et enormt fotavtrykk på det nordiske tv-markedet med tre millioner abonnenter og den desidert største daglig dekningen.

Les også: NRK møter Netflix med ny, nordisk tv-drama-allianse

- Dette er et mottrekk fra de nordiske allmennkringkasterne for å stå sterkere, særlig i kampen mot Netflix. Nordisk drama er et av områdene de vi virkelig kan ta en posisjon, sier kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

I dag snakket han på Elektronikkbransjens årlige arrangement «Digitalforum» om hvordan NRK og de offentlige allmennkringkasterne i Danmark, Sverige, Finland og Island skal slå bedre fra seg i kampen mot de internasjonale strømmegigantene.

- Norsk høykvalitetsdrama koster 70-80 millioner kroner, mens «The Crown» som er noe av det beste jeg har sett på Netflix, koster 1,2 milliarder kroner, sier Eriksen for å illustrere styrkeforskjellene mellom Netflix og NRK.

Det er med andre store gutter NRK og de fire andre nordiske allmennkringkasterne måler krefter med. Netflix bruker rundt 50 milliarder kroner på innhold og budsjettene ventes å øke neste år. Hele 60 prosent av omsetningen på ni milliarder dollar skal brukes på innhold og store dramasuksesser som «Stranger Things», «Narcos» og «House of Cards».

Les også: Her er de nye strømmekanalene – «vi er både spente og litt skremte» (abonnement)

Jobber med nye dramaserier
NRK-sjefen sier de fem allmennkringkasterne nå skal forplikte seg til å produser 12 dramaserier som skal inn den nye «dramapotten». Dette skal være det Eriksen kaller «a-serier» som «Nobel» og «Kampen om tungtvannet» og NRK jobber allerede med å klargjøre sine neste store dramasatsinger som «Heinebane» med Ane Dahl Torp og John Carew og «Lykkelandet».

- Når ideen og prosjektet kommer opp er det en forutsetning at dette skal tilbys i Norden og det må være en uavhengighet i forhold til lineær publisering, sier Eriksen.

Planen er at Norge, Sverige og Danmark tar tre dramaserier hver, finnene en dramaserie og en Island med én serie. Den nye avtalen trer i kraft 1. januar i 2018.

- Til sammen har de nordiske allmennkringkasterne én drøy milliard til nordisk drama, men her er RUV (islandsk allmennkringkaster) blitte lite.  Jeg tror de er mindre enn NRK i Trøndelag, sa Eriksen fra scenen.

Vil øke dramabudsjettet
Etter det Kampanje kjenner ligger dramabudsjettet til NRK høyere enn for eksempel SVT med rundt 350 millioner kroner mens også danskene «ligger høyt» og nærmere 400 millioner kroner norske.

- Men det er et felles trekk at pengene som investeres i nasjonalt drama øker. Det gjelder for alle og det fordi drama er så utrolig viktig. Det er der vi skiller oss fra de globale, sier han.

- Kommer du til å pengebruken på norsk drama i neste års NRK-budsjett?

- Absolutt.

- Konkurransen blir knallhard
At samarbeidet ikke har skjedd før skyldes utfordringer på rettighetssiden knyttet til dramatikere og skuespillere og ulike rammebetingelser i de ulike nordiske landene når det gjelder forholdet mellom visning på lineær-tv og streaming.

- Utfordringene har vært rettighetsproblematikken. Den er såpass komplisert at vi ikke klarer å dele så mye som vi ønsker, men nå forplikter vi oss til å klarere rettighetene i Norden for minimum ett år og gjerne lenge. Vi forplikter oss til å kjøpe ut rettigheter for en lengre periode. sier Eriksen.

 - Det snakkes mye om mangelen på samarbeid i mediebransjen – er dette et svar på det?

- Jeg håper det kan være til inspirasjon og skal jeg være ærlig så tror jeg det blir lettere og lettere fordi man ser verdien av det, sier han. 

- Nye aktører som Amazon melder seg også på i strømmekampen. Hva tenker du om det? 

- Konkurransen blir knallhard og vi kan ikke lage den globale konkurransen har økt kostnadene på norsk drama fordi forventningene til høy kvalitet blir større. Vi kan ikke laga drama med strikk og binders lenger, sier Eriksen.