Wisting-produsent går med underskudd og har milliongjeld

Samtidig jobber Viaplay «knallhardt i kulissene» for å få til en andre sesong av Norges dyreste TV-serie.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

Onsdag ble det kjent at Viaplays originalserie «Wisting» er solgt til BBC. Serien har Sven Nordin i hovedrollen og er basert på Jørn Lier Horsts kriminalromaner. Den er også Norges dyreste dramaserie gjennom tidene med et budsjett på 110 millioner kroner. Fjorårets dramastreik skal ha blåst opp budsjettet ytterligere.

Fra før av har serien blitt løftet frem som «tidenes beste dramalansering» for Viaplay i Norden, men denne rekorden har senere blitt overtatt av den svenske serien «Heder», som hadde premiere 30. august. Denne serien har allerede fått en ny sesong i bestilling av Nent-gruppen, men «Wisting»-fansen må vente i spenning på en eventuell fortsettelse.

Viaplays pressesjef i Norge, Fredrik Olimb, skriver i SMS til Kampanje at håpet ikke er ute.

- Vi jobber knallhardt i kulissene for å få til en ny sesong, og håper at vi snart kan bekrefte at det blir mer «Wisting» på Viaplay, skriver han.

Dramasatsing med underskudd

Salget til BBC kan komme godt med for produksjonsselskapet bak serien, Cinenord Drama, som hadde et underskudd på 700.000 kroner i 2018. Selskapet ble opprettet for å håndtere morselskapet Cinenords nye satsing på tv-dramaproduksjoner, som foruten «Wisting» også inkluderer NRKs nye storsatsing «Atlantic Crossing». I 2018 kunne Cinenord Drama notere seg en omsetning på 11,1 millioner kroner.

Selskapet har bygget seg opp en kortsiktig gjeld på 15,4 millioner kroner. I regnskapet skriver de at den negative balansen «indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til videre drift».

Daglig leder og eier i Cinenord og Cinenord Drama, Silje Hopland Eik, ønsker først ikke å kommentere fjorårets regnskap til Kampanje, men besvarer noen av spørsmålene Kampanje stiller via SMS.

- Det stemmer at vi hadde underskudd i Cinenord Drama i fjor, men det vil ikke påvirke de produksjonene vi produserer nå, skriver hun.

- Men i regnskapet skriver dere at det er usikkerhet rundt videre drift av Cinenord Drama. Hvordan skal dere sikre videre drift?

- Revisoren skriver denne noten når det har vært et underskudd, men dette har vi kontroll på.

- Kommer dere til å gå med overskudd i år?

- Det kommer alltid til å være et mål for oss.

- Kommer dere til å tjene penger på serien? 

- I 2019 har «Wisting» hatt stor suksess på Viaplay og har hatt et godt salg internasjonalt som fremdeles pågår.

Hopland Eik vil ikke svare på spørsmål om når inntjenningen fra «Wisting» vil slå ut på regnskapet, men det er grunn til å tro at det vil skje i år, ettersom serien hadde premiere i april.

Planlegger omorganisering

Morselskapet Cinenord, som også driver med produksjon av spillefilmer og barnefilmer, hadde et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner i 2018. Etter flere år med store tap, har selskapet fortsatt en negativ egenkapital på 7,4 millioner kroner, men selskapet skriver i notene til regnskapet at de for tiden gjennomfører flere store prosjekter og forventer at egenkapitalen reetableres i løpet av få år.

Der skriver de også at de planlegger omorganiseringer i grupperingen.

- Hva slags omorganiseringer er dette? Og hvilke produksjoner er det dere produserer nå?

- Omorganiseringen vil jeg annonsere senere, og prosjektene holder vi litt tett til brystet, så dette kan jeg ikke fortelle ennå, sier Hopland Eik.

I november i fjor skrev Dagbladet om en en kaotisk inspillingsperiode for «Wisting», preget av mangelfull planlegging og økonomisk rot. 

Ifølge avisen var flere hundre mennesker innvolvert i inspillingen av serien, og mange av dem skal ha vært kritiske til hvordan Cinenord Drama gjennomførte produksjonen. Frilanserene som arbeidet på produksjonen skal ha opplevd at fakturert lønn ikke ble utbetalt i tide, samtidig som et stort overforbruk førte til en budsjettprekk på et titall millioner kroner.

- Alle lønninger ble betalt i tide. Noen få fakturaer med kort forfallstid ble betalt etter forfall, sa Silje Hopland Eik til Dagbladet da.

Wisting-produsent går med underskudd og har milliongjeld