Nent-sjefen om kuttene: - Forstår at mange tar det tungt

Konsernsjef Anders Jensen møtte de norske ansatte tre dager etter at nyheten om nedbemanningen ble sluppet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det har vært en tøff uke for de ansatte i Nordic Entertainment Group Norge, selskapet som huser tv-kanaler som TV3 og Viasat 4, radiokanalen P4 og strømmetjenesten Viaplay. På mandag kom beskjeden de har fryktet helt siden det ble kjent at det svenske mediekonsernet fjerner alle sine landssjefer; mellom 30 og 50 norske årsverk skal bort i et forsøk på å bli «en mer effektiv organisasjon».

Beskjeden ble gitt av den nye kommersielle direktøren i Nent-konsernet, danske Kim Poder, i et allmøte på mandag. Tre dager senere fikk de norske Nent-ansatte nytt besøk, og denne gangen av konsernsjefen selv, svenske Anders Jensen. Da kunne han også fortelle at tidligere norgessjef, Vegard Klubbenes Drogseth, slutter i selskapet.

- Jeg var her for ikke lenge siden for å fortelle om planene i organisasjonen og nå har vi kommet ett steg lengre, og det innebærer negative konsekvenser for flere ansatte. Det vil jeg gjerne snakke om og forklare. Dette (nedbemanninger, red. anm) er det verste man gjør som sjef, og for meg er det veldig viktig at man da skal møte de ansatte og ikke gjemme seg på et kontor, sier Jensen til Kampanje.

Han tar imot oss i et møterom ved resepsjonen i Nents lokaler i Akersgata. Vi kommer ikke lengre inn i lokalene denne gangen.

- Hvorfor var du ikke du her på mandag da nyheten ble sluppet?

- Fordi vi gjør ting på flere ulike kontorer og jeg kan bare være på et kontor om gangen, jeg turnerer rundt. Det er ren logistikk. Det er viktig å påpeke at dette ikke er en norsk forandring, vi forandrer hele konsernet. Nedbemanningen som skjer her, skjer også i andre land. Dette er en totalomstilling i Nordic Entertainment Group.

- Hvordan opplever du stemningen her?

- Man skal ha stor respekt for at det pågår noe som påvirker mange i organisasjonen, men ikke alle. Det er veldig blandet, avhengig av hvor man befinner seg. Jeg vil beskrive stemningen som «samlet», verken overdrevet glad eller nedtrykt.

- Men har du forståelse for at mange tar dette tungt?

- Selvfølgelig har jeg det. Jeg har tidligere i karrieren min vært der mange befinner seg i dag, hvor jeg ikke har visst om jeg får beholde jobben eller ikke, så selvsagt forstår jeg det. Dette er ikke en refleksjon av folks prestasjoner. Dette er en omstilling. Ingen skal kjenne at de forlater oss fordi de ikke har gjort en god jobb. Det handler ikke om det.

Les mer: Vegard Drogseth slutter i Nent - også sportssjefen er på vei ut av selskapet

Dette er det verste man gjør som sjef, og for meg er det veldig viktig at man da skal møte de ansatte og ikke gjemme seg på et kontor. Anders Jensen

Har ingen nordmenn i ledergruppen

Kuttene er heller ikke en refleksjon av at økonomien i Nent Group går dårlig, understreker Nent-sjefen.

- For å fortsette investeringen i lineær-tv, og det vil vi gjøre, og for å fortsette satsingen på å være ledende innen streaming, så finnes det noen oppgaver vi må spare penger på, og det er i hovedsak i planning og backend, sier han.

Det er support-funksjoner for radio, tv og tradisjonell betal-tv som blir hardest rammet av kuttene.

- Hvor mye vil dere spare på denne nedbemanningen?

- Det kommer vi tilbake til senere, og da på et konsernnivå, vi går ikke inn på hvert enkelt land.

- Hvorfor må dere vente med det?

- Det er fordi vi ikke er ferdige. Vi må ha respekt for prosessene i Norge, England, Sverige, Finland og Danmark. Det er to saker vi må fortelle om som børsnotert selskap. Det første er hvor store besparelsene er per år, men også hvor mye dette koster. Det skal vi gå ut med når vi er klare.

Omorganiseringen av Nent Group innebærer blant annet at hele den norske ledergruppen forsvinner, inkludert stillingen som administrerende direktør i Nent Group Norge. Det er heller ingen nordmenn i Jensens ledergruppe, eller i den utvidede ledergruppen i konsernet.

- Nå er det sånn at vi er et svensk børsnotert konsern med hovedkvarter i Stockholm, så majoriteten av lederne sitter i Stockholm, det er bare sånn det er. Men det er ikke et krav at man er svensk. Jeg vil ha en så diversifisert ledelse som mulig med menn, kvinner og nasjonaliteter.

- Er det andre ledere som forsvinner fra Nent i Norge?

- Jeg kan ikke kommentere på det mens prosessen pågår.

Les også: Nent Group oppløser hele den norske ledergruppen – Vegard Drogseth mister stillingen som norgessjef

På Oslo-besøk:

Anders Jensen møtte de ansatte i Nent Group Norge for å fortelle mer om kuttene og hva selskapet skal satse på fremover. Han kaller det en omstilling, ikke en nedbemanning. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Vil ikke kalle det en ren nedbemanning

Ideen om å omorganisere hele selskapet og gå bort fra en landstyrt ledelse, har Nent-sjefen hatt i omtrent et år.

- Etter hvert som vi har planlagt for børsnoteringen av Nordic Entertainment Group så er det klart at jeg ser over hvordan vi skal fungere i fremtiden og hvordan vi på best mulig måte kan øke investeringene i innhold og tech. Dette har vært en pågående prosess som jeg har hatt i hodet og som vi har diskutert i cirka ett år

- Likevel kommer det som en stor overraskelse på de ansatte, hvorfor det?

- Det tror jeg ikke det gjør. Jeg tror overraskelsen i Norge handler om sjokket over at man synes det blir større konsekvenser enn man hadde forventet. Men om man snakker med flere personer i ulike stillinger i Norge, Sverige eller Danmark, vil nok mange se at det er nødvendig med en omstilling for å fortsette med tempoet vi har.

- Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger kaller dette den råeste, varslede kuttprosessen i et norsk mediehus, hva tenker du om det?

- Jeg vet ikke om det er sant og jeg vil ikke gå inn i den diskusjonen heller. Vi har cirka 340 ansatte i Norge, det inkluderer alt Nent Group Norge, denne nedbemanningen er på 10-20 prosent. Jeg vil heller ikke kalle det en ren nedbemanning. Det er en omstilling. Vi er et ansvarlig medieselskap som vil være til stede med norsk innhold i fremtiden, vi vil satse på norsk sport og investere mer i det som betyr noe i fremtiden. Om han heller vil snakke om rå nedbemanning enn hva en omstilling faktisk innebærer, så er det opp til han.

- Men når man ser på de som jobber i tv-divisjonen, er ikke det så mange?

- Men jeg ser på Nent som en helhet, ikke som de ulike avdelingene. Er det den råeste nedbemanning i en avdeling, det vet jeg ikke om han har oversikt over. Jeg synes ikke det er så relevant.

- Blir det et mindre norsk tv-hus?

- Nei, det synes jeg ikke. Når vi ser på innhold i Norge, så defineres ikke relevansen av at man har en lokal norsk sjef eller hvor mange ansatte det er i tv-avdelingen. Det er hvor mange lokale programmer man kan se på. Der kommer vi til å ha flere i fremtiden. Det er denne omstillingen jeg snakker om, muligheten til å investere mer i det som faktisk betyr noe for den norske forbrukeren. Bedre dekning av ski og skøyter i fremtiden, større investering i Studios og flere norske originalserier enn hva vi har gjort hittil. Alt det skal vi gjøre.

- Inspirert av Netflix og Facebook

- Er du inspirert av hvordan de store amerikanske teknologiselskapene som Netflix, Facebook og Google har organisert seg?

- Jeg har vært inspirert av det, men jeg legger også stor vekt på at det lokale er det som differensierer oss fra det globale. Man kan ikke la seg forføre av de globale kjempene, for de lever i en annen virkelighet. Jeg skulle aldri kunnet konkurrere med Netflix og HBO her i Norge hvis jeg ikke hadde norske, dyktige ansatte. Derfor gjør jeg en hybrid mellom «central where it makes sense» og «local where it makes sense».

- Men nå bygger du ned det lokale?

- Jeg bygger ned de funksjonene som jeg mener ikke påvirker vår konkurransekraft, men jeg oppbemanner der det gjør oss sterkere. Du kommer til å se flere dyktige norske mennesker som jobber med innhold i Norge enn tidligere.

- Hvordan blir prosessen fremover nå?

- Vi følger prosessen som den lokale lovgivningen legger til rette for. Nøyaktig når alt er klart, vet jeg ikke, prosessen må gå sin gang.

Store endringer i Nent Group Slik har selskapet forandret seg de siste to årene

runner
<p><span>Danske TDC offentliggjør et kjøp av MTGs nordiske tv-virksomhet i en gigantfusjon verdt nærmere 20 milliarder kroner.</span></p> <p><span><strong>Les mer:&nbsp;<a href="/link/43854e01db5e4775bdd564153b7d28c8.aspx" target="_blank">Skaper ny nordisk mediegigant - Get, TV3, Viasat og P4 i nytt selskap</a></strong></span></p>
<p>Gigantfusjonen slår sprekker når TDC-styret trekker sin anbefaling om å slå seg sammen med MTG.</p> <p><strong>Les mer:&nbsp;<a href="/link/87f352063d864b019d405d66ab40f797.aspx" target="_blank">MTG om TDC-kollapsen: - «Bad news» for den nordiske tv-industrien</a></strong></p>
<p>MTG offentliggjør planer om å skille ut sin nordiske tv-virksomhet i et separat børsnotert selskap kalt Nordic Entertainment Group under ledelse av Anders Jensen.&nbsp;<span>Selskapet rendyrkes som et nordisk underholdningsselskap med strømmetjenesten Viaplay i en tydelig hovedrolle.</span></p>
<p>Morten Micalsen slutter etter fire år som TV3-sjef. MTG Norge-sjef Morten Aass overtar ansvaret.</p> <p><strong>Les mer:&nbsp;<a href="/link/7aff17f5a03d4f818f36405e0b94f5de.aspx" target="_blank">Micalsen gir seg som TV3-sjef: - Har ingenting å skamme meg over</a></strong></p>
<p>Viasat-sjef Vegard Klubbenes Drogseth blir utnevnt til administrerende direktør i Nent Group Norge. Tidligere norgessjef&nbsp;Morten Aass går over til en ny rolle som innholdsrådgiver for Anders Jensen.</p>
<p>Nent Group går på børs i Stockholm.&nbsp;</p> <p><strong>Les mer: <a href="/link/f486d7a1c9f248aba6c4661f39fe8a88.aspx" target="_blank">Nent-sjefen svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen</a></strong></p>
<p>Nent kjøper de nordiske medierettighetene til noen av de mest populære vinteridrettene foran nesen på NRK. Rettighetene løper fra 2021. Kampanje erfarer at Nent Group betaler nærmere én milliard kroner for rettighetene i Norge.</p> <p><strong>Les mer:&nbsp;<a href="/link/cf7c0a78e48a4bbf8b137c48bc48410b.aspx" target="_blank">TV3-eier kjøper ski-rettigheter – nå rakner vintersporten for NRK</a></strong></p>
<p>Nent Group offentliggjør&nbsp;<span>en helt ny organisasjon uten administrerende direktører i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Samtidig kutter man ledergruppen fra 15 til åtte.</span></p> <p><strong>Les mer:&nbsp;<a href="/link/2c3e1173bfb04e1a902afebf5d098e6a.aspx" target="_blank">Nent Group oppløser hele den norske ledergruppen – Vegard Drogseth mister stillingen som norgessjef</a></strong></p>
<p>De ansatte i Nent Group Norge blir på et allmøte informert om at m<span>ellom 30 og 50 årsverk skal bort.</span></p> <p><strong>Les mer: <a href="/link/d64db147ca0346b6b554509386bf4487.aspx" target="_blank">TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag</a></strong></p> <p>&nbsp;</p>
<p>Det blir kjent at tidligere norgessjef Vegard K. Drogseth forlater selskapet. P4-sjef Kenneth Andresen får tittelen Beat Office Manager i Norge, men skal også fortsette som radiosjef.</p> <p><strong>Les mer: <a href="/link/c9dbe21a8d794b9b998c63b8d8a43afe.aspx" target="_blank">Vegard Drogseth slutter i Nent - også sportssjefen er på vei ut av selskapet</a></strong></p>

Nent-sjefen om kuttene: - Forstår at mange tar det tungt