Mediekonsernet Nordic Entertainment Group (Nent) har de siste årene svidd av milliarder av kroner på å bygge seg opp i det raskt voksende markedet for strømme-tv med en svært aggressiv oppkjøpsstrategi innenfor sport. Selskapet satte både hjerter og hoder i brann da selskapet bladde opp enorme summer for å sikre seg den norske vintersporten på bekostning av NRK. Gleden over å jobbe i et mediehus med noen av landets mest attraktive tv-rettigheter og selve den norske folkesjela, ble kortvarig for selskapets ansatte i Norge.

For samtidig med at finansminister Siv Jensen gikk på Stortingets talestol, grep den nye kommersielle direktøren i det børsnoterte mediekonsernet Nordic Entertainment Group (Nent), danske Kim Poder, ordet i TV3- og P4-eierens kontorlokaler i Akersgata. Budskapene til Siv Jensen og Poder må ha stått i grell kontrast til hverandre. For der norsk økonomi går særs godt og penger fortsetter og drysses over mange gode formål, var Poders budskap et ganske så annet til selskapets rundt 200 ansatte. Nent-ledelsen varslet i dag kutt i størrelsesorden 30-50 årsverk og øksen faller tyngst i tv-virksomheten ettersom radiodivisjonen (P4) og selskapets tv-produksjonsselskaper (Monster og Strix) skal skjermes. Norsk skisport som tv-produkt er nærmest på vei til å bli satt helt og fullt bort til Stockholm.

Kort oppsummert er det den råeste, varslede kuttprosessen i en norsk medieorganisasjon noensinne og dagen må har fortonet seg blytung for Nent-ansatte i Norge. Etter det Kampanje kjenner til var det en preget og alvorstynget gjeng som tok imot budskapet. Mange hadde allerede sett skriften på veggen da Nent presenterte sin nye organisasjon i begynnelsen av forrige måned, men omfanget skal ha kommet som et sjokk.

Les også: TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag

Målt i antall årsverk er ikke tallet særlig høyt, særlig ikke om en sammenligner med nedbemanningen i for eksempel TV 2 for noen år siden, der hele 177 faste årverk ble barbert bort. Men målt opp mot det samlede antall ansatte blir det natt og dag. I TV 2 jobbet det nærmere 850 årsverk da nedbemanningene startet. I Nents tv-virksomhet arbeider det rundt 110 i tv-divisjonen. Worst case vil rundt halvparten av stillingene som er knyttet til tv forsvinne. Trekker en ut sporten og distribusjonsleddet (som visstnok skal skjermes) treffer nedbemanningen på opp mot 50 stykker en gjeng på rundt 70 ansatte etter det Kampanje har grunn til å tro. 70 mennesker skal sloss om rundt 20 jobber. Verden må oppleves som blodig urettferdig. Kuttene i Nent skjer også samtidig med at NRK får beskjed av kulturminister Trine Skei Grande om et effektiviseringskrav på en halv prosent når allmennkringkastere får skrevet ut en sjekk på 5,7 milliarder kroner. TV 2 på sin side får oversendt sine 135 millioner kroner.

Med de varslede kuttene er det derfor all grunn til å stille seg spørsmål om hva som blir igjen i tv-virksomheten Nent i Norge utover en syv-åtte selgere, et par kommunikasjonsfolk og en ørliten programavdeling uten makt og myndighet i et selskap som fremover skal styres fra Stockholm av en ledergruppe uten en eneste norsk person (ikke engang P4-sjef Kenneth Andresen er å finne der).

Fra utsiden kan det virke som om de over 30 år gamle rebellen på det norske tv-markedet som både har utfordret og innovert tv-markedet i Norge med programmer som «Robinsonekspedisjonen», «Top Model» og «Paradise Hotel», er i full oppløsning som selvstendig norsk mediehus. Strategien til den nye konsernsjefen Anders Jensen er i stedet å strømlinjeforme Nent-gruppen som et nordisk underholdningsselskap med strømmetjenesten Viaplay i en tydelig hovedrolle, og med den øvrige porteføljen av lineær-tv-kanaler, radiokanaler og produksjonsselskaper i rene støttefunksjoner.

Vi tror ikke TV3 og Viasat vil forsvinne som lineære tv-kanaler med det første. Markedet for tv-reklame (også lineært) er fortsatt sterkt, og Nent legger ikke ned kanaler som omsetter for rundt en halv milliard kroner i Norge. Men med det varslede forbudet mot spillreklame fra de internasjonale bettingselskapene hengende over seg, ser vi imidlertid med bekymring på fremtiden for Nent i det lineære tv-markedet i Norge. Det er både trist og synd for dynamikken i et tv-marked som i alle år har vært dominert av kun fire aktører eller tv-hus, NRK, TV 2, Discovery og Nent. Fire tv-hus med norsk tilstedeværelse, er i ferd med å bli tre.

Den myteomspunnende og nå avdøde medie-gründeren Jan Stenbeck, som grunnla TV3 og mediekonsernet MTG i sin tid, sa en gang at det vanskeligste han visste var å si opp folk. Om dagens ledelse ser de samme utfordringene med nedbemanninger, vites ikke, men fordelen, hvis en kan bruke et slikt ord, er at når lineær-tv-knappen en gang skrus av i Norge vil det ikke være mange igjen å si opp.