Flytoget reagerer på ny PR-kampanje fra Vy: - Starter i feil ende

Vy forsvarer seg med at det ikke er de som har tatt beslutningen om å ta over alle avgangene til Flytoget og slå de to selskapene sammen. - Men det er en endring vi støtter, sier Vy-topp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det kjøres hardt politisk på jernbanen for tiden og stemningen mellom de to rivalene Vy og Flytoget er ikke den aller beste. Men ifølge regjeringen og Jernbanedirektoratet skal det nå bli mer trafikk i jernbanenettet når Vy tar over avgangene til Flytoget på Østlandet i 2028. En opprivende kamp mellom de to selskapene i fjor om et nytt trafikkanbud, endte med at Vy vant alle kontrakter.

- Utgangspunktet for endringen skyldes et stort kapasitetsproblem som vi har på jernbanen i dag. Det har vært investert mye i infrastrukturen rundt Oslo, men utfordringen er at Oslo-tunnelen er full og det begrenser vår mulighet til å øke antall avganger, sier Marius Holm, konserndirektør for marked og kommunikasjon i Vy, til Kampanje.

Fortsatt er det lenge til 2028 og at Vy tar over alle avgangene til Flytoget på Østlandet, men den tidligere statsbanen har likevel funnet tiden moden for å starte opp en større informasjons- og PR-kampanje om hvorfor alle avganger på Østlandet skal kjøres av Vy fremover. Kampanje kjøres i form av helsider i de store avisene, innholdskampanje på Dagens Næringsliv og i sosiale medier. 

- Vi skulle gjerne kjørt flere avganger i dag, men har ikke plass fordi gjennom Oslo er det fortsatt bare et dobbeltspor. Nå som den nye løsningen er bestemt må vi fortelle om hva denne endringen innebærer når ingen tog lenger vil bli forbeholdt en viss gruppe passasjerer, sier han. 

Vy-toppen er imidlertid ærlig på at mange er glade i konkurrenten. 

- Vi vet at det er en beslutning som er omdiskutert fordi det er en populær tjeneste som forsvinner. Da får vi også et behov for å forklare hva som kommer i stede og hvorfor det blir bedre, sier Holm.

Les også: Flytoget-topp om den tunge Vy-beskjeden: - Var ingen god dag på jobben

Vi har vi vært tydelig på at det er å starte i feil ende å legge ned den delen av norsk jernbane som i dag leverer et slikt tilbud, særlig når det finnes bedre løsninger Ida Marie Fottland, Flytoget

Slår sammen Vy og Flytoget

I utgangspunktet vil det nye tilbudet til Vy være klart til oppstart i 2028, men ettersom Jernbanedirektoratet har sikret seg noen opsjoner på å starte opp tidligere, kan integreringen av Flytogets ruter inn i det vanlige regiontogtilbudet til Vy starte opp allerede i 2026 eller 2027. Dermed kan oppstarten skje tettere på at også Vy og Flytoget som selskaper slås sammen.

Bare for noen uker siden kom regjeringen med nytt vedtak der det ble bestemt at de to konkurrentene skal slås sammen.  Vedtaket har skapt reaksjoner og Høyre-lederen Erna Solberg har allerede lovet å reversere vedtaket dersom de vinner regjeringsmakten etter stortingsvalget neste år.

- Flytoget er et av selskapene i Norge med aller best omdømme, skrev Solberg i en kronikk på DN nylig.

Les også: Kan være slutt for en av Norges mest populære merkevarer: - En grunn til at folk betaler dobbelt så mye for samme billett

Vy-sjef:

Marius Holm tok for ett år siden over ansvaret for marked og kommunikasjon i Vy. I anledning de mange endringene er han i dag ute med en ny informasjonskampanje. Foto: Vy.

- Kampanjen vår har vært planlagt i lang tid

Men om dagens Ap- og Sp-regjering får gjennomført sine planer, vil folk som bor i Drammen og Oslo og skal på fotballkamp i Lillestrøm eller til Oslo Lufthavn, ikke lenger kunne velge mellom Flytoget eller Vy. Fremover blir det Vy som kjører togene.  

- Kampanjen dere har ute nå løper samtidig med at regjeringens vedtak om å slå samme Vy og Flytoget kom, var det tilfeldig? 

- Denne kampanjen vår har vært planlagt i lang tid og hadde vært på noen dager allerede. Vi fikk vite om sammenslåingen to timer før pressemeldingen kom fra regjeringen, sier han.

- Var dere heldige med timingen da?

- For oss var det et fornuftig tidspunkt å gå ut uavhengig av det vedtaket. Men vi ser jo samtidig at fusjonsbeslutningen har gitt mye oppmerksomhet rundt trafikkspørsmålet, sier han.

Her kan du se den nye PR-filmen til Vy som togselskapet er ute med i disse dager. 

- En endring som vi støtter

At det er Jernbanedirektoratet som lyser ut kontraktene om trafikk og regjeringen som bestemmer fusjoner, er nok neppe noe den enkelte togpassasjer får med seg. På spørsmål om Vy har vært engstelige for å sitte igjen med «skylden» for alle endringene og det faktum at Flytoget-avgangene og Flytoget som selskap forsvinner, svarer Holm følgende:

-  Vi har hatt behov for å kommunisere at dette er en beslutning som Jernbanedirektoratet og Samferdselsdepartementet har tatt og ikke er noe som vi i Vy har bestemt, sier Holm.

Men han sier samtidig at det også har vært viktig for Vy å fortelle at «dette er en endring som vi støtter.»

- Det vil føre til det største samlede løftet for togtilbudet på Østlandet på over ti år. Antall avganger til Oslo S fra både øst og vest vil øke kraftig, samtidig som det blir minst ni tog i timen til Gardermoen, med jevnere frekvens enn i dag, sier han.

Forlater perrongen:

Kommunikasjon og samfunnskontakt i Flytoget, Ida Marie Fottland, sier det «heldigvis» er lenge til Flytoget forsvinner fra perrongen for godt. - Vi skal være her en stund til og sammenslåingen vil ikke påvirke tilbudet til de reisende på kort sikt, sier hun. Fotograf: Glenn Røkeberg.

- Starter i feil ende

Hos Flytoget er man ikke like begeistret over det nye kampanjeløpet til Vy som hevder at togtilbudet blir bedre dersom alle avganger på Østlandet kjøres av Vy. 

- Det er ingen hemmelighet at vi har ment at Flytoget bør bestå både som eget selskap og som tjeneste, sier direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Flytoget, Ida Marie Fottland, til Kampanje.

Hun mener at hvis målet er å ha «en jernbane som er punktlig, innovativ og med høy kundetilfredshet», er ikke regjeringens oppskrift den rette.

- Vi har vi vært tydelig på at det er å starte i feil ende å legge ned den delen av norsk jernbane som i dag leverer et slikt tilbud, særlig når det finnes bedre løsninger, sier hun.

De to selskapene har konkurrert om kundene de siste ti årene på Østlandet. 

- Det kunne vi ha fortsatt med samtidig som vi med godt samarbeid og smartere fordeling av de reisende løste kapasitetsutfordringene når det er behov. Men nå er beslutningen om at Flytoget som tjeneste blir lagt ned i 2028 tatt, og vi forholder oss til den, sier Fottland.

- Vy sier til Kampanje at de «vet dette er en beslutning som er omdiskutert». Hva forteller det deg? 

- Ja, det er mange som reagerer sterkt og det er vel egentlig ikke så overraskende ettersom Flytoget rett og slett funker veldig bra, og over tid har bygget opp en sterk posisjon og ikke minst tillit hos de reisende, sier hun.

Hun legger til at det fortsatt er lenge til endringene trer i kraft og man frem til 2028 kan fortsette å reise med Flytoget.

- Det vet jeg mange er veldig glade for, sier hun.

Les også: Flytoget har landets nest mest fornøyde kunder - Vy er på bunnen

Møter utfordringer med gratis kaffe

Tilbake i Vy og hos Marius Holm, som kom til Vy for tre år siden fra miljøorganisajonen Zero, finner vi en markeds- og kommunikasjonsdirektør som det siste året har ledet et reiseselskap som får mye juling på ulike omdømmemålinger og kundetilfredshetsundersøkelser. Sist helg vartet derfor Holm og de andre Vy-ansatte opp med gratis kaffe til alle sine passasjerer.

- Er gratis kaffe også en del av denne kampanjen som er på lufta nå?

- Det er ikke del av det samme kampanjeløpet. Når vi deler ut kaffe til passasjerene så er det hva vi kaller kundegledeaktiviteter og det er noe vi gjør en gang iblant og særlig når kundene har hatt dårlige opplevelser med oss, sier han. 

Holm  sier selskapet har vært gjennom en vanskelig tid med mange utfordringer.

 Det har vært et krevende år med mange systemfeil og det har gått utover avganger og skapt trengsel på togene. Da er det fin ting å dele ut kaffe og på den måten fortelle at vi også bryr oss om og ser kundene våre, sier han.

Jobber med Pol og Try Råd

Han vil ikke si hvor mye penger som Vy har satt av til å drive opplysningsarbeid i denne perioden, men sier det vil bli mer fremover enn hva vanlig er. Til å bistå seg i arbeidet bruker Vy sin faste reklamepartner Pol, men gitt PR- og informasjonsløpet har VY også hentet inn bistand fra søsterbyrået Try Råd.

- Vi har startet på et infoløp med mange aktiviteter og det vil være mange steg frem til vi kommer helt ned på detaljnivåer, sier han.

- Du har satt av litt ekstra penger på kommunikasjonsbudsjettet?

- Det er en investering vi gjør når, sier han.

Også Flytoget jobber med Try som sin reklamepartner etter at selskapet for et par år siden avbrøt samarbeidet med Anorak.

Les også: Try henter frem gammelt slagord i sin første kampanje for Flytoget

 

Flytoget reagerer på ny PR-kampanje fra Vy: - Starter i feil ende