Amedia kutter rundt 30 årsverk: - Dessverre helt nødvendig

Det går mot nedbemanninger i Amedias salgs- og annonseselskaper.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Morten Nilsen, konserndirektør for mediehus i Amedia, bekrefter til Kampanje at de må kutte om lag 30 årsverk i sine regionale salgsselskaper. Han forteller at de ansatte i de regionale salgsselskapene ble informert om situasjonen av sine ledere i forrige uke. Kuttene i Amedia skjer samtidig som det blir kjent at TV 2 skal kutte 120 årsverk, noe som innebærer at opp mot 50 av dagens ansatte må gå.

- Den negative makroøkonomiske utviklingen påvirker Amedia på lik linje med resten av mediebransjen, med sterk kostnadsvekst kombinert med kraftig fall i annonseinntektene, sier Nilsen og fortsetter:

- Samtidig fortsetter det strukturelle skiftet fra papir til digitale flater. Situasjonen er krevende, men Amedias selskaper har, som alle andre medieselskaper, tatt og må fortsette å ta nødvendige grep i dyrtid for å sikre finansieringen av vår journalistikk. 

Nilsen forteller at tidspunktet for årsverkreduksjonene vil variere fra selskap til selskap basert på regionale vurderingen, men at det ifølge de regionale selskapene vil skje i løpet av første halvdel i 2024.

Kostnadskutt og nedbemanninger preger den norske medieindustrien og både Dagens Næringsliv, Polaris Media og Schibsted jobber alle med å trimme staben og kutte kostnader.

Les mer: - Mørket senker seg over Medie-Norge

Amedia-topp:

Morten Nilsen er en av konserndirektørene i Amedia og har ansvaret for alle mediehusene.

Nedbemanner ett år etter omorganisering

I fjor gjorde Amedia store endringer i annonsevirksomheten. Et av grepene de gjorde var å etablere en rekke nye salgsavdelinger som følge av Amedias geografiske inndeling. Totalt har mediekonsernet åtte slike avdelinger med i underkant av 150 ansatte totalt.

Konsernet kutter med andre ord 20 prosent av bemanningen i salgsavdelingene.

Les også:  Flytter hundrevis av Amedia-ansatte til nye selskaper: - Vi kommer ikke til å akseptere at goder utraderes

- Hvor mye penger skal spares?

- Amedia har per i dag ikke et sentralstyrt kostnadsprogram, men alle våre selskaper både i Oslo og i resten av landet gjør løpende vurderinger og setter inn tiltak etter lokale forhold. Alle selskaper i Amedia jobber løpende med behovet for å ta nødvendige kostnadsgrep slik at vi sikre den redaksjonelle finansieringen, sier Nilsen.

- Hvordan ble dette mottatt?

- Å bli færre folk er selvsagt vanskelig, og det er krevende beskjeder å få. Men salgsselskapene gjør sitt ytterste for at denne prosessen blir så skånsom som mulig for de berørte. Med den negative utviklingen i annonsemarkedet over tid er det dessverre helt nødvendig å gjøre disse tilpasningene for å sikre finansieringen av journalistikken. 

Da mediekonsernet la frem sine tall for for fjoråret viste regnskapet at selskapet fortsatt tjener godt med penger, men at driftsresultatet gikk tilbake med hele 40 prosent og til 370 millioner kroner.

Les også: Amedia krymper overskuddet med over 250 millioner

Sentraliserer mer av driften

Etter det Kampanje kjenner til er Amedias plan å sentralisere stadig mer av driften, noe som allerede kommer til syne på områder som trykk og distribusjon. Kilder Kampanje har snakket med tror Salg og marked også vil bli ytterligere sentralisert etter at mediekonsernet for ett år siden samlet sine 80 aviser i åtte nye salgsregioner.

Som følge av den generelle utviklingen på annonsemarkedet, der stadig mer av annonsene er digitale og kjøpes programmatisk, er ikke lenger den fysiske tilstedeværelsen i de lokale markedene like viktig.

Av drøye fire milliarder kroner i omsetning, står annonser for 31 prosent av de samlede inntektene i Amedia, eller 1,26 milliarder kroner.

Amedia kutter rundt 30 årsverk: - Dessverre helt nødvendig