Etter noen år med eufori i den norske medieindustrien, har mørket nå senket seg over Medie-Norge. Torsdag ble det klart at TV 2 må bli 120 færre årsverk fremover og må slanke staben med i overkant av 12 prosent for å nå målet om 400 millioner i innsparinger. I fjor talte TV 2 rundt 950 årsverk så dette er kutt som vil ramme hele TV 2. Kuttene er også langt kraftigere enn det NRK måtte gjennomføre på samme tid i fjor.

Dagens sjokkbeskjed fra TV 2-ledelsen må sies å være en kalddusj for de ansatte. For bare noen år siden var TV 2 inne i en kraftig oppbemanning. Kanalen hentet blant annet inn 30 nye medarbeidere og ambisjonene var skyhøye. Med rekordtrafikk under koronapandemien i bakspeilet skulle TV 2 nå ta opp nyhetskampen med rivalene og stjele digitale annonsekroner fra VG og Dagbladet på nett. Det var en satsing med stor risiko og som dessverre viste seg å være altfor ambisiøs.

To år senere må TV 2 senke ambisjonene de har på nyhetsområdet, kan nyhetsredaktør Karianne Solbrække fortelle Kampanje. Hverdagen for TV 2-journalistene blir lavere bemanning gjennom nyhetsdøgnet, noe som sannsynligvis resulterer i færre vaktskift og kutt i turnuser. Totalt skal i overkant av 20 årsverk kappes i TV 2-nyhetene. I tillegg flyttes morgensendingene på Nyhetskanalen fra Oslo til Bergen og det er TV 2-ansatte i Oslo som må ta den største smellen i antall hoder når TV 2-nyhetene skal spare rundt 25 millioner kroner. For første gang på mange år er det nå også Oslo som ser ut å tape den interne pengekampen i TV 2.

Også på underholdningssiden skal det spares, men signalene fra ledelsen er at de store flaggskipene som «Skal vi danse», «Kompani Lauritzen» og «Farmen» skal skjermes. I første omgang er det derfor kuttene i nyhetene som blir mest synlige for TV-seerne. Flere nyhets- og aktualitetsprogrammer som «Norske tilstander», «Ærlig talt» og podkasten «Fredrik og Kadafi» ble umiddelbart lagt ned. Om ikke TV 2 kommer opp med enda mer lettbeinte nyhetskonsepter, kan resultatet fort bli enda flere nyheter i reprise og flere intervjuer med folk på hjemmekontor og ikke i studio.

Når det gjelder underholdningstilbudet vil TV 2 ha mer TV ut av hver investerte kroner. Felles dramasatsinger med de kommersielle allmennkringkasterne i Sverige og Danmark og mer kjendisreality der kameraene bare surrer og går og innholdet tynes over enda flere episoder, kan bli veien å gå for TV 2 fremover. Klipp som før havnet i søppeldunken, kan i stedet finne veien til skjermen og bli til en ekstra episode.

Nedbemanningen i TV 2 er uansett den nyeste episoden i dramaet som nå utspiller seg i Medie-Norge. Når nyhetene til TV 2 utarmes, kommer det på toppen av kuttene vi leser om i Schibsted, DN og Polaris Media. Det er alt annet enn bra med tanke på det mediemangfoldet vi har her i landet.  

TV 2 er fortsatt et svært viktig korrektiv til landets største produsent av nyheter, NRK. TV 2-nyhetene kan på sitt beste være både friskere, mer personlig og engasjerende enn statskanalen. Nå begrenses dette tilbudet kraftig og kanalen mister slagkraft i konkurransen mot NRK. Som medieforsker Tellef Raabe i dag sier til Kampanje, er gårsdagens kutt i TV 2 «en trist dag for mediemangfoldet i Norge».

TV 2 står i en perfekt storm der det blåser motvind fra alle kanter. I en makroøkonomisk gjørme av inflasjon, stigende renter og rekordsvak krone, må TV 2 betale mer for produksjonen av norsk innhold og innkjøpte filmer og serier fra utlandet, samtidig som salget av strømmeabonnement blir mer krevende. Når forbrukerne også kjøper mindre mat, dropper oppussingen og utsetter kjøpet av ny bil, struper annonsørene markedsføringen. Et fall i reklameomsetning på 5-10 prosent betyr for TV 2 tapte inntekter på 150-200 millioner kroner.

På toppen av det hele rammes TV 2 av et usedvanlig klønete momsgrep fra regjeringen.  Som eneste mediehus i landet, må kanalen betale moms for sine TV-nyheter noe både VG, Amedia og NRK slipper.

Samlet blir alt dette «en giftig cocktail», som TV 2-sje Olav Sandnes på illustrerende vis omtalte det som i et innslag på NRKs «Dagsnytt 18» torsdag ettermiddag. Kuttene i TV 2 viser at kulturminister Lubna Jafferys utsagn da hun holdt sin mediepolitiske redegjørelse tidligere denne uken lyder hult. Der sa Jaffery at «et mangfold av medier som det vi har i Norge er et umistelig gode». Fremover blir det imidlertid færre journalister til å korrigere desinformasjon, avdekke kritikkverdige forhold i det norske samfunnet og opprettholde en nasjonal arena for meningsutveksling.

Det må politikerne ta innover seg. Denne uken fikk vi alle en påminnelse om at mediemangfoldet i et lite marked som Norge er et skjørt gode.