TV 2-nyhetene må kutte 21 stillinger: - Får konsekvenser for ambisjonsnivået vårt

- Vi sender mer fra Bergen enn i Oslo, det blir derfor en større overtallighet i Oslo, som en følge av det, sier nyhetsredaktør i TV 2.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag ble det klart at TV 2 må fjerne 120 årsverk. Det kommer som en konsekvens av at kanalen må gjennom et kostnadskutt på rundt 400 millioner kroner. I tillegg til å kutte årsverk er det også klart at kanalen må gå over programtilbudet med sparekniven og «justere publiseringsplanene fremover» for å komme i mål med de 400 millioner kronene.

Én av endringene TV 2 gjør er å flytte morgensendingene på TV 2 Nyheter fra Oslo til Bergen.

- Vi må klare oss med færre journalister i Nyhetene, og må derfor blant annet ta ned ressursbruken på TV 2 Nyheter på dagtid, sa nyhetsredaktør Karianne Solbrække i en pressemelding. 

Hun forteller Kampanje at det betyr 21 færre stillinger i nyhetsavdelingen, og legger til at ikke alle disse stillingene er besatt for øyeblikket.

- Det får konsekvenser for TV 2-nyhetene og ambisjonsnivået vårt. Det sier seg selv at når vi skal ned med 21 stillinger er vi nødt til å prioritere hardere. Så det er dessverre et faktum at dette også treffer nyhetene, sier nyhetsredaktøren. 

- Hva mener du med at dere må prioritere hardere?

- Det handler blant annet om at vi tar noe ned ressursbruken av avviklingen på nyheter på dagtid, også vil det generelt i hverdagen handle om en hardere prioritering på hvilke saker vi går for og prioriterer, på alle plattformer. Også er det et lederansvar at folk ikke må løpe fortere som en konsekvens av dette, sier Solbrække som også var i kanalen da TV 2 måtte kutte 350 millioner kroner i 2016. 

Les også:  TV 2-sjefen peker på regjeringen etter kuttmøte: - En reell og vond konsekvens

- Har ikke noe med antall seere og gjøre

Samtidig som at nyhetsavdelingen må nedbemanne, tas programkonseptene «Norske tilstander» og «Ærlig talt» av skjermen.

- Hvorfor legger dere ned de programmene? 

- Det er to programmer jeg selv er veldig glad i og som har vært mye sett. Så det har ikke noe med antall seere å gjøre. Det handler mer om å generelt ta ned programressurser eller kostnader i forbindelse med programinnhold som er utenfor den løpende nyhetsdekningen og innholdet av gjester som TV 2-nyhetene skal fortsette med. Det er en del av kostnadsbesparelsen, sier Solbrække

I tillegg rammes podkasten «Fredrik og Kadafi» av TV 2-kuttene. Det er den eneste podkasten kanalen har på nyhets- og aktualitetssiden.

- Det er den samme vurderingen, vi tar ned programkostnaden totalt sett, og konsentrerer oss om kjernen i nyhetsoppdraget, understreker Solbrække. 

- Hva skal TV 2 Nyheter fylles med nå som disse konseptene forsvinner?

- Vi vil ha den samme strategien som en nyhetskanal som prioriterer breaking news, altså løpende nyheter, live fra felt med journalistene våre og gjester som vi uansett har i kanalen, men vi går vekk fra de to rene programkonseptene.

Flytter morgensendinger til Bergen

Til Kampanje kunne TV 2-sjef Olav Sandnes fortelle at det er ikke nyhetene som rammes hardest av kuttene som nå kommer. Ifølge TV 2-sjefen rammer seks-syv prosent av kuttene nyhetssatsingen i mediehuset. I kroner og øre tilsvarer det rundt 25 millioner kroner. 

- Det er kutt vi ikke hadde måttet gjøre hvis vi ikke hadde fått endringer i praksisen med nyhetsmoms, sa administrerende direktør og ansvarlig redaktør, Olav T. Sandnes, i TV 2 til Kampanje.

- Hva er det dere sparer på å flytte morgensendingene til Bergen?

- Vi sikrer allmennkringkasteroppdraget vårt ved å kutte 21 personer. Vi er opptatt av å ha en sterk tilstedeværelse i Bergen, og det er en del av den vurderingen, sier Solbrække. 

- Skal fortsatt sende nyheter fra Oslo

Nyhetsredaktøren forteller at de likevel vil ha en tilstedeværelse i Oslo.

- Vi skal fortsatt sende nyheter fra Oslo. Morgensendingene sendes fra Bergen frem til klokken 12.00, også sender vi på dagen fra Oslo, også vil kveldssendingen fra klokken 18.30 til midnatt sendes fra Bergen. Så vi sender mer fra Bergen enn i Oslo, det blir derfor en større overtallighet i Oslo, som en følge av det. 

- Frem til nå har dere sendt sendingene annen hver helg mellom Oslo og Bergen, skal dere fortsette med det?

- Det blir som før, svarer Solbrække. 

- Nå som store deler av sendingene går fra Bergen, hva skal dere bruke studioet i Oslo til? 

- Vi har ingen andre planer enn at vi bruker det på sendingene på dagtid, sier Solbrække. 

Overfor Kampanje har klubbleder Margrethe Håland Solheim omtalt dagen som både vond og vanskelig. 

- Samtidig har det vært mye usikkerhet og spekulasjoner en god stund, derfor er det bra å få en del svar i dag, sa Håland Solheim kort tid etter at TV 2-sjef Olav T. Sandnes la frem informasjon om kuttene på et allmøte torsdag.

Les også:  Klubbleder i TV 2: - En vond og vanskelig dag

TV 2-nyhetene må kutte 21 stillinger: - Får konsekvenser for ambisjonsnivået vårt