Tidligere Rema-direktør bytter ut Kiwi og Coop med XXL i kampen om kundene

- Dette blir både krevende og spennende, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I dag kom nyheten om at det mange omtalte som kronprinsen i Rema 1000, Lars Kristian Lindberg, har takket ja til jobben som ny toppsjef i  Gresvig, som er en landsdekkende forhandlerkjede av sportsutstyr gjennom kjedene G-SPORT, G-MAX og Intersport.

Les også: Sluttet i Rema 1000 – nå blir han toppsjef i Gresvig

Lindberg sier til Kampanje at hans lange erfaring med detaljhandel og det som på bransjespråket kalles FMCG (fast moving consumer goods, red. anm.) talte for å takke ja til jobben.

- Ja, jeg har 18 år med erfaring på dette området og derfor var det svært spennende med Gresvig. Også er det slik at alle retailere har sine utfordringer på hver sin måte og det gjelder både for sportsbransjen som for andre retailere. Så dette blir både krevende og spennende med tanke på alle mulighetene som ligger der, sier den tidligere Rema 1000-direktøren.

Det er nøyaktig ett år siden det ble kjent at Lindberg sluttet i Rema 1000 etter en turbulent tid for selskapet der først og fremst kommunikasjonen rundt bestevennstrategien floppet. Lindberg var også sentral da dagligvaregiganten lanserte handelappen Æ og var av mange sett på som en kronprins. 

- Ett år har gått siden du sluttet i Rema 1000, har du vært i en karantene?

- Det har vært en konkurranseklausul som jeg har forholdt meg til. Men jeg har hatt muligheten til å jobbe utenfor Norge og har vært en del i Asia og jobbet med retailere som har knyttet seg opp mot teknologi og det er jo det mye handler om akkurat nå. Jeg derfor fått mye påfyll, gjort ting som har vært utrolig morsomt og fått en god oversikt over ulike aktører.

- Så det har ikke bare vært cruise og strandliv?

- Nei, jeg har helt bevisst holdt litt lav profil, men har nok jobbet mer en det folk har trodd, sier han.

Les også: Rema 1000-topp slutter etter bestevenn-fiasko

Dro til Asia:

Selv om konkurranseklausen løp her hjemme, har Lars Kristian Lindberg holdt seg i sving i blant annet Asia hvor den tidligere Rema-direktøren har hatt ulike oppdrag.

- Umulig å si nei

Før han sluttet som administrerende direktør for kategori og innkjøp i Rema 1000, var Lindberg med å lansere handleappen Æ samt fronte bestevennstrategien til dagligvaregiganten i starten av 2017. Åtte måneder senere var det brått slutt. Da sluttet Lindberg i Rema 1000.  

- Når du sier det er krevende for alle retailere, tenker nok mange på det digitale. Er det noe fra lanseringen av Æ du tar med deg over i din nye jobb?

- Et litt slitt begrep er omnichannel, men det handler om å gå den veien og der har norske retailere kommet langt i verdenssammenheng. Retailere i Norge er veldig langt fremme, men samtidig står vi midt i det. Du må være med på reisen hvor man ikke bare driver online mot fysisk, men finner måter der disse elementene forsterker hverandre, sier han.

Han sier han det siste året har sett hvordan nesten alle sitter med de samme utfordringene, men uten «å ha det endelige svaret».

- Men du må bevege deg og gjøre de rette tingene når det gjelder de fysiske butikkene. Du må klare å skape både effektive og gode butikker.

- Så du går ikke inn i denne jobben med en innstilling om at fysiske butikker er på vei til kirkegården?

- Nei, overhodet ikke. Du må klare å se det digitale og fysiske i sammenheng. Det er nettopp den utfordringen jeg synes er spennende og som gjorde det umulig å si nei til denne oppgaven.

Legger brød og melk på hylla

Som leder av Rema 1000 jobbet Lindberg blant annet tett med Njål Berge som den gang var partner i mediebyrået In Sight. I dag sitter, etter det Kampanje kjenner til, Berge sammen med sine tidligere kollegaer i reklamebyrået SMFB. Berge var i sin tid med å gründe forløperen til SMFB som i dag har Gresvig som kunde.

- Kommer du til å jobbe videre med Berge og SMFB?

- Jeg har hatt min første dag i dag og det jeg nå skal gjøre er å møte alle menneskene i Gresvig-systemet og reise ut i alle butikkene og lokalkontorene, samt møte alle samarbeidspartnere og byråer. SMFB inkludert. Jeg skal bruke tid på å forstå sportshandelen og selv om jeg har mye retailerfaring er jeg veldig ydmyk med tanke på at det er forskjell å selge varer med to dagers holdbarhet og varer du skal bestille med seks til 18 måneders ventetid.

Les også: Gresvig bytter byrå - legger reklame-millionene hos SMFB

Nå legger han brød og melk på hylla og gir seg i stedet i kast med ski, turtøy og alt man kan tenke seg av sportsutstyr. Der skal han konkurrere vel så hardt med aktører som XXL og mot konkurrentene Coop og Norgesgruppen, som han gjorde i gamlejobben. Ifølge en melding fra eierselskapet til Gresvig, O.A. Sunde, har Gresvig en markedsandel på i underkant av 30 prosent, men med XXL som markedsleder.

- Hva er ditt eget forhold til sport og trening eller er det å være leder også en form for toppidrett?

- Begge deler og det er nok litt toppidrett i seg selv å være leder, men jeg har også vært aktiv både på ski, skiskyting og fotball som ung. I dag blir det mer jogging og jakting og mer for turen og moroa. Men jeg er fortsatt veldig interessert både i sport og sports- og treningsklær for den saks skyld.

- Det høres ut som Gresvig har fått en sjef som i hvert fall er i god nok form til å ta innpå XXL igjen?

- He, he. Ja vi får se…, sier Lindberg.

Tidligere Rema-direktør bytter ut Kiwi og Coop med XXL i kampen om kundene