Sliter med Champions League-salget: - Får ikke den ønskede prisen

Salget av rettighetene til Champions League er nå tre måneder på overtid. TV-milliardene lar vente på seg for UEFA som forsøker å selge storkampene med Europas beste lag.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- De skjønner nok at de ikke får den ønskede prisen, sier professor ved NTNU Handelshøyskolen, Harry Arne Solberg, til Kampanje.

Han har fulgt rettighetsmarkedet for TV-sport i en årrekke og er enig i at det nå er svært kort tid igjen til den nye avtalen skal tre i kraft. For om kun seks måneder er det avspark i den nye Champions League-turneringen og aldri før har det skjedd at en ny avtale ikke er på plass med så kort tid igjen til oppstart.

Solberg er imidlertid helt sikker på at det blir en løsning og en ny stor milliardavtale.

- Ja, det er bombesikkert eller så taper jo både UEFA og TV-kanalene penger. Begge partene håper den andre bøyer av og man sitter og venter hverandre ut som i et chicken run. Det er det som ofte skjer i et marked som vi definerer som et oligopol med noen få store aktører, sier han.

Hva prisforventningene til UEFA er på disse rettighetspakkene er ikke kjent. I tillegg til Champions League skal også rettighetene til Europe League og Conference League selges, og etter det Kampanje har grunn til å tro er det snakk om priser på mellom 100-200 millioner euro i året for Norge, Sverige og Danmark.

For en treårsperiode snakker vi dermed om en avtale som på det meste kan være verdt seks-syv milliarder kroner.

Les også: Kampen om Champions League-rettigheter er i gang - Viaplay-sjef med stikk til TV 2

Venter på avklaring:

TV 2-sjef Olav Sandnes har hatt rettighetene til Champions League-kampene de siste årene. Hva som skjer til høsten er fortsatt uvisst. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er ingen nyheter på dette nå

I Norge er det TV 2 som har rettighetene til Champions League etter at kanalen vant budkampen på det norske markedet. Men etter finalen på Wembley i juni er det slutt, om ikke TV 2 og UEFAs agentselskap Team Marketing blir enige om betingelsene i den nye avtalen.

- Skal du vise Champions League til høsten?

- Nå er det sånn at vi kommenterer aldri på rettigheter som er i spill. Der får vi bare vente å se. Men det er ingen nyheter på dette nå, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes.

- Er du utålmodig med tanke på å finne ut av det?

- Vi er opptatt av å forvalte de rettighetene vi har tilgjengelig til enhver tid, også vet vi at noen rettigheter skifter hender hele tiden. Noen ganger går det vi vår retning og andre ganger ikke. Sånn er det i denne bransjen, men vi skal løse oppgaven godt dersom vi får tilgang på å vise kampene fra Champions League også i fremtiden, sier han.

- Har du en god følelse?

- Jeg har vært så lenge i denne bransjen nå at jeg har lært meg ikke å stole på følelser, sier Sandnes.

Les også: TV 2 møter Viaplay og Schibsted i milliardkamp om Champions League-rettigheter

Tre måneder på overtid

Det var i oktober i år at UEFA gjennom sitt rettighetsselskap Team Marketing gikk ut i markedet med sitt anbudsdokument og med budfrist 28. november. Over tre måneder senere er det fortsatt ingen løsning og kampen om Champions League-rettighetene og de europeiske klubbturneringene er nå inne på overtid i overtiden for å bruke en fotballmetafor. Sist gang rettigheten ble solgt var tidlig i koronapandemien. Den gang kjøpte TV 2 rettighetene i april 2022 og det var fortsatt halvannet år til oppstart.

At det begynner å haste for UEFA og Team er derfor ingen overdrivelse.

- Jeg er dessverre ikke i en posisjon der jeg kan svare på noen spørsmål om Champions League, sier Björn Schulenberg i rettighetsselskapet Team Marketing til Kampanje.

- Er dere langt unna en løsning?

- Jeg skjønner at det er interesse for dette i Norge og Norden, men jeg er ikke i en posisjon der jeg kan svare på det, sier han.

Har signert 40 avtaler

Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener det er det svenske markedet som er utfordringen til Team Marketing denne gangen. I Sverige er det svenske TV4 som har rettighetene til Champions League-kampene i dag, mens det i Danmark er Viaplay som viser kampene.

- Hvorfor tar dette så lang tid og hva er det som er vanskelig?

- Vi har ikke noen kommentarer eller informasjon å gi om denne saken, sier en pressetalsperson hos UEFA i Sveits.

Nærmere 40 ulike Champions League-avtaler er nå signert, men fortsatt gjenstår altså en avtale i Norden.

Les også:  Over en halv million fulgte Champions League-finalen

Sliter i Sverige

Hva som har bidratt til at salget ikke er gjennomført i Norden, er ikke kjent, men kilder tett på markedet, som Kampanje har vært i kontakt med, peker på spekulasjonene i Sverige om et mulig salg av TV4 og Viaplays enormt krevende finansielle redningsplan som årsaker til at Team og UEFA har ventet i det lengste med tanke på å få flere budgivere på banen.

- Sorry, men dette kan jeg ikke si noe om, sier Viaplays norske sportssjef Kristian Oma til Kampanje.

Heller ikke den nye sportssjefen i nordiske Warner Bros Discovery (WBD), Antti Haajanen, vil bekrefte eller avkrefte kanalens interesse. Kanalen skal vise sommer-OL i Paris til sommeren, men etter det er det tynnere i sportstilbudet til kanalen som tidligere har hatt både norsk fotball og vært i budkamp om Premier Leauge.

- Dette er siste lineære OL for WBD, vil dere kjøpe andre sportsrettigheter nå som Champions League i fotball som er ute for salg?

- For dette har jeg kun et standardsvar: Vi er alltid interessert i sportsrettigheter som også gir mening økonomisk. Det nordiske sportsmarkedet har vært overopphetet de siste årene, med noen selskaper som har brukt mer på rettigheter enn de sannsynligvis burde ha gjort. Det har vært vanskelig å finne noe som gir mening, men vi er alltid på vakt, sier Haajanen.

Les også: TVNorge-eier må bemanne opp kraftig - skal ha en OL-tropp på over 100 personer

Sliter med Champions League-salget: - Får ikke den ønskede prisen