Tidligere fotballtopp sentral i TV 2s Champions League-kupp - koronakrisen trakk ut milliardkjøpet

TV 2 skal ha lagt betydelig mer penger på bordet denne gangen, enn de 800-900 millionene kanalen var villig til å betale sist.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Knut Kristian Hauger

TV 2 har i alle år siklet på Champions League-rettighetene som mange omtaler som selve indrefileten av internasjonal fotball, uten å lykkes. På begynnelsen av 2010-tallet klarte daværende TV 2-sjef Alf Hildrum å bryte opp det nordiske fotballmonopolet til Canal+ (senere C More, red. anm) på engelsk fotball, men Champions League har i snart 30 år vært på TV3- og Viasats hender på det nordiske markedet uten at noen har klart å sprenge Nents fotballdominans.

Frem til i dag. Når TV 2 overtar rettighetene til Champions League opphører også Champions League-monopolet til Nent i Norden og en av dem som skal ha hatt en sentral rolle i arbeidet er tidligere FIFA-direktør Kjetil Siem etter det Kampanje forstår.

- Dette må du snakke med ledelsen i TV 2 om, er Kjetil Siems knappe kommentar til Kampanje.

Siem knyttet seg til TV 2 i juni i fjor for å jobbe med utvikling av programkonsepter og sportsrettigheter, og kjøpet av Champions League-rettigheten er dermed Siems første rettighetskupp for kanalen. Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, sier utfallet av Champions League-budkampen er et resultat av hele rettighetsteamet til TV 2.

- Kjetil Siem gjør en god jobb som rådgiver for oss, men arbeidet med sportsrettigheter i TV 2 er et lagarbeid som involverer mange. Vi har ingen tradisjon for å kommentere detaljer i rettighetsforhandlinger, det gjelder også hvem som jobber med de enkelte rettighetene, sier Willand.

Siem har en bred erfaring både som journalist og fotballeder og siden 2016 og frem til fjor direktør i verdens mektigste fotballforening FIFA. Kilder Kampanje har vært i kontakt mener Siems bidrag inn i forhandlingene med UEFA har hatt «stor verdi» for kanalen.  

- Siem har et bredt kontaktnett og unike overtalelsesevner. Han er også flink til å se nye muligheter og allianser, sier en kilde med god innsikt i det norske og det internasjonale TV-markedet.

Etter det Kampanje kjenner til er også TV 2-sjef Olav Sandnes selv svært delaktig i de store rettighetsforhandlingene, der også det svært erfarne forhandlingsteamet Jon Nørstebøen og John Robberstad spiller helt avgjørende roller. 

At noen er klare for å legge sånne summer på bordet, forundrer meg Anders Jensen, Nent-sjef

Måtte øke budet kraftig

Men kontaktnett og overtalelsesevner til tross, Champions League-fotballen kommer ikke gratis til TV 2. Etter det Kampanje kjenner skal prisen for Champions League-fotballen ha kostet kanalen dyrt.

TV 2-ledelsen har så langt ikke ønsket å fortelle hvor mye penger kanalen nå har investert for å sikre seg Champions League-rettighetene, men Kampanje kan i dag avsløre hva TV 2 var villig til å betale for Champions League sist gang rettighetene var til salgs.

Den gang priset TV 2 rettighetene til drøye 800-900 millioner kroner for tre år, men skal den gang ha tapt budkampen til Viasat som skal ha lagt et enda høyere bud på bordet. Hvor mye prisstigningen på Champions League endte på denne gangen er ikke kjent, men i Sverige spekuleres det i at prisen Telia betalte skal ha doblet seg og endt på over én milliard svenske kroner årlig, eller over tre milliarder totalt.

Det er derfor grunn til å tro at TV 2 har bladd opp et sted mellom de 300 millioner kroner kanalen var villig til å betale sist og kanskje opp mot 600 millioner kroner i året, dersom en dobling fant sted også i Norge.

- Det ble vesentlig mye dyrere. Det forundrer meg ikke at vi fikk konkurranse om rettighetene, men at noen er klare for å legge sånne summer på bordet forundrer meg, sa konsernsjefen i Nent-gruppen Anders Jensen til Kampanje da nyheten om at Nent tapte den norske rettighetskampen.

Les også: Champions League-festen over for TV3 og Viaplay

COVID-19 og denne situasjonen var det ingen som forutså og det er viktig at vi i alle kontrakter, også de som handler om sportsrettigheter, hensyntar den typen situasjoner. Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

UEFA-forhandlinger trakk ut

Det var først onsdag morgen det ble klart at TV 2 kjøpte rettighetene til UEFA Champions League fra og med sesongen 2021 og tre år frem til 2024. Det var tre uker etter at Nent-gruppen kunne fortelle at de tapte rettigheten i Norge.

- Hvorfor tok det så lang tid å gå ut med kjøpet?

- Det er spørsmål dere må stille til rettighetseier UEFA. Dette ble klart nå og vi gikk ut med nyheten så snart det ble avklart, sier administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2 til Kampanje.

I slutten av mars måned skrev Kampanje at Uefa ønsket å fortsette det planlagte salget av Champions League-rettighetene til tross for koronakrisen. Nent-sjef Anders Jensen kalte det «veldig negativt og veldig uheldig».

- Nent kritiserte UEFA for å gjennomføre salget midt under koronakrisen, hva syntes TV 2 om kritikken?

- Vi forholder oss til de rettighetene som kommer til markedet til enhver tid og min forståelse var at det var god interesse rundt Champions League-rettighetene, også nå. Det er det vi har å si om det, sier Sandnes.

- Var det veldig viktig for TV 2 å få denne rettigheten nå?

- For TV 2 er det et generelt ønske å ha attraktiv sport som vi kan være med å videreutvikle interessen for. Så er dette prosesser som internasjonale rettighetsorganer som UEFA håndter og som nasjonale aktører som TV 2 har relativt liten innflytelse på timingen på. Vi er veldig glade for å sikre oss rettighetene og er opptatt av å kunne forvalte disse rettighetene på en god måte, også fremover, sier Sandnes. 

- Kan ikke stoppe å planlegge fremtiden

Hvis verden er tilbake til normalen høsten 2021 kan TV 2 friste seerne med sesongstart i både Premier League (for siste gang før Nent overtar, red. anm.) og med ferske eksklusive Champions League-kamper. Dermed står TV 2 foran et knallår hva gjelder den mest attraktive fotballen neste år - noe som også kan toppes med et utsatt fotball-EM. 

Det er imidlertid ikke skrevet i stein at alt går etter planen. Årets sesong av både Mesterligaen og den engelske eliteserien er satt på vent som en følge av koronakrisen, samtidig som EM 2020 er utsatt til sommeren 2021. Koronakrisens ringvirkninger kan potensielt påvirke fotballen også langt inn i 2021. 

- Var det forhandlinger og kontraktstilpasninger rundt covid-19?

- Jeg kan ikke kommentere på rettighetsprossesen, men på generelt grunnlag: COVID-19 og denne situasjonen var det ingen som forutså og det er viktig at vi i alle kontrakter, også de som handler om sportsrettigheter, hensyntar den typen situasjoner, sier Sandnes.

På spørsmål om han tror at Champions League-fotballen er tilbake til normalen høsten 2021, svarer TV 2-sjefen at de må disponere for at samfunnet på et tidspunkt kommer tilbake til en normal. 

- Kanskje en litt annen normal enn det vi er vant til, men TV 2 kan ikke stoppe å planlegge fremtiden, selv om fremtiden er mer usikker, sier Sandnes.

Sportskommentator:

Jan Petter Saltvedt er sportskommentator i NRK. Foto: Privat.

- TV 2 har brakt det til et nytt nivå

Sportskommentator Jan Petter Saltvedt i NRK tror Champions League vil gå som normalt når TV 2 har overtatt rettighetene neste høst. 

- Dette er humanitet i noen måneder til, også er det blandingen av det menneskelige behovet for underholdning kombinert med styrken på de kommersielle kreftene som er involvert i det her, som vil gjøre at de finner løsninger for å få en oppstart på mesterligaen september 2021, sier Saltvedt til Kampanje.

- Premier League eller Champions League, hva er den viktigste rettigheten i Norge?

- TV 2 på denne gledens dag er nok ikke så glad for å høre det, men Premier League står aller nærmest de norske hjertene. De har vært for flinke og overleverer nå det som er blitt det mest attraktive produktet til Nent, sier Saltvedt.

- Har TV 2 gjort en så god jobb at produktet Premier League er blitt dyrere?

- Den norske interessen for og kjærligheten til Premier League har vært kjempestor i 50 år, men TV 2 har brakt det til et nytt nivå med den jobben de har gjort rundt det. De har en kjærlighet til det de holder på med som har gjort entusiasmen større rundt Premier League enn det den er til Mesterligaen i Norge, sier NRK-kommentatoren.

På spørsmål om TV 2 nå kan klarte kunststykke å gjøre Mesterligaen mer populær enn Premier League trekker Saltvedt frem at nordmenns forhold til den engelske eliteserien er kulturelt. 

- Det er en større oppgave å skape reel lidenskap for Juventus enn for Burnley i Norge. Det er rett og slett en kulturell greie, sier Saltvedt.

Han sier vi liker det erkeengelske. 

- Selv om også klubbfotallen i England er blitt internasjonalisert så har de tatt oss litt tilbake til fotballens vugge. Du har en følelse av det er spillere der ute som lever og ånder for merke på drakten, det er neppe reelt, men de har klart å skape den følelsen hos oss som seere. Det forholdet har vi ikke til noen andre ligaer eller lag i Europa og det kommer til å ta tid før nordmenn får det, hvis vi noen gang gjør det.

Champions League kan friste med navn Premier League ikke har, deriblant Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, og når Martin Ødegaard returnerer til den spanske hovedstaden kan norske seere potensielt se både Ødegaard og Erling Braut Haaland i aksjon under flomlys rundt om i Europa.

- Nå har vi Dortmund med Håland og vi kommer til å se Real når Ødegård er tilbake. Vi skjønner det er de beste spillerne i verden, sier Saltvedt om Champions Leage.

- Men der vi egentlig blir påvirket er på engelsk middelmådighet, legger han til. 

Tidligere fotballtopp sentral i TV 2s Champions League-kupp - koronakrisen trakk ut milliardkjøpet