Vil selge Champions League-rettigheter tross koronakrise - flere reagerer på tidspunktet

UEFA kjører budkamp om Champions League som planlagt. Fristen for å legge inn bud går ut i morgen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Snaue to måneder etter det forrykende oppgjøret om TV-rettighetene til Premier League, er det nå duket for en ny budrunde i markedet for sportsrettigheter. For i morgen går fristen ut for å legge inn et bud på rettighetene til Champions League-turneringen for perioden 2021-2024.

Det er TV3- og Viaplay-eier Nent-gruppen som har hatt gleden av å vise kampene med Europas beste fotballklubber og det helt siden turneringen startet for snart 30 år siden. Men det store spørsmålet er nå om Nent, etter kjøpet av Premier League-rettighetene i Norden for en pris som skal ha ligget et sted på mellom 2,0-2,5 milliarder euro, eller nærmere 30 milliarder norske kroner på dagens valutanivåer, også har muskler til å løfte et nytt stort rettighetskjøp.

- Vi er så klart interesserte, men vi kommenterer aldri slik rettighetsprosesser, sier talsperson Nicholas Smith i Nent-gruppen til Kampanje.

Les også: Nent-sjefen varsler oppbemanning i Norge etter Premier League-kupp

Viaplay-eier må spare

Nent har de siste par årene gjennomført noen av de største rettighetskjøpene på det nordiske markedet for å ta posisjonen som den ledende strømmetjenestene på det nordiske TV-markedet. Nent-sjef Anders Jensen har blant annet tatt store deler av vintersporten av NRK, sitter med rettighetene til Premier League og Bundesliga i alle markeder og har en avtale med UEFA om å vise Champions League som løper frem til 2021.  

Men utbredelsen av koronaviruset har gitt en rekke uheldige konsekvenser for TV3- og Viaplay-eieren, inkludert utsatte eller avlyste sportsarrangementer, mindre reklamesalg og utsatte TV-produksjoner.  Det gjelder også Champions League som er utsatt på ubestemt tid etter at UEFA for en uke siden kunne fortelle at finalen i årets turnering ikke blir spilt i mai. Champions League-finalen skulle egentlig vært spilt 30. mai i Istanbul, men i dag spekuleres det i en finaledag i slutten av juni.

I en pressemelding kunne Nent nylig fortelle at selskapene skal spare 700 millioner kroner i form av reduserte programbudsjetter, utsettelse eller avlysning av ikke-essensielle utviklingsprosjekter og reduserte salg- og markedsføringsbudsjetter.

- Dette påvirker oss, men om vi ikke gjør noe, så blir dette alvorlig. Det beste vi kan gjøre for å stå styrket når dette går over, er å være proaktive og handle nå, sa Anders Jensen, toppsjefen i Nent-gruppen, til Kampanje for litt siden.

Kostnadskuttene inkluderer ikke frafallet av sportsrettigheter som utsettes eller avlyses. Nent Group har allerede varslet at de vil holde tilbake utgifter for sportsrettigheter som utsettes og at selskapet forventer å bli kompensert for rettigheter som avlyses.

Les også: Nent Group varsler store kostnadskutt - dropper bonus til toppledelsen

Reagerer på UEFA-timingen

Nent ønsker i dag ikke å kommentere på hvorvidt koronakrisen påvirker interessen og kjøpekraften til Champions Leauge.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer, sier Smith i Nent-konsernet.

Men etter det Kampanje kjenner til er det flere TV-hus som nå reagerer på UEFA gjennomfører en budrunde gitt den store globale krisen verden befinner seg i med koronaviruset, noe også New York Times sportsjournalist Tariq Panja kommenterte i en Twitter-melding.

Det også ventet at det amerikansk-eide TV-konsernet Discovery, som i dag har rettighetene til den norske seriefotballen og sommer- og vinter-OL, vil være interessert i rettighetene. Selskapet var lenge med i budkampen med tanke på Premier League for snaue to måneder siden, men sier de er preget av den krevende situasjonen som verden nå befinner seg i med koronakrisen.

- Vi er generelt interesserte i alle rettigheter som har kommersiell interesse, men kommenterer ikke eventuelt engasjement i spesifikke budkamper. Men akkurat nå står vi, og hele resten av verden, i en situasjon vi aldri har vært borte i før, som er svært uforutsigbar og usikker. Vårt hovedfokus er å drive forsvarlig drift og sikre jobber og helsen til våre ansatte. Det tar for oss, som veldig mange andre, all oppmerksomhet, sier nordisk kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

Samtidig er budkampen det nå legges opp til svært avgjørende for TV 2 som frem til og med neste sesong har rettighetene til den engelske toppfotballen. Etter det er det slutt å TV 2 står dermed uten en av de gjeveste rettighetspakkene, Premier League, norsk seriefotball og Champions League. Om TV 2 ser på Champions League som en mulig revansje for tapet av den engelske fotballen, svarer kommunikasjonsdirektør, Sarah Willand, følgende

- Vi er generelt interessert i attraktive sportsrettigheter i TV 2, men når det kommer til eventuelle rettighetsprosesser så kommenterer vi ikke disse, sier Willand.

Også TV 2 har måttet fryse sine priser på strømmetjenesten TV 2 Sumo for den dyreste Premier League-pakken.

Les også: TV 2 og Nent tar strømme-grep i koronakrisen

- Fortsatt sterkt marked:

UEFAs markedsdirektør Guy-Laurent Epstein tror markedet for sportsrettigheter fortsatt er sterk til tross for koronakrisen som preger medieindustrien. Foto: Scanpix.

UEFA mener det er «et sterkt marked»

Markedsdirektør i UEFA, Guy-Laurent Epstein, sier til Kampanje at den internasjonale fotballforeningen kjører som planlagt med salgsprosessen knyttet til Champions League for perioden 2021 til 2024 og at «deadline» for å komme med bud er tirsdag denne uken.

- Tror du korona-krisen vil påvirke salget?

- Vi får se på tirsdag. Jeg tror ikke det og jeg opplever at det er et sterkt marked, men jeg kan ikke forutse hva som vil skje, sier Epstein.

Selv om Champions League-rettighetene har vært solgt for hele det nordiske markedet, vil det for en aktør som TV 2 være mulig å by kun for det norske markedet.

- Vi deler det opp marked for marked og budene må være territorielle, ikke pan-regionale, sier Epstein til Kampanje.

Vil selge Champions League-rettigheter tross koronakrise - flere reagerer på tidspunktet