OL-smell for Warner Bros. Discovery - reklamekjøper bekymret for TV-sporten

Se de ferske markedsandelene til TV-kanalene for februar her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det nye TV-året er i full gang med både vintersport, nye TV-premierer og programmer som tas av lufta. TV-sjefen i GroupM Nexus, Marianne Massaiu, mener starten på TV-året viser at vi er på vei over i et «mer normalt TV-marked».

- Etter korona og TV 2-konflikten med Altibox er vi nå over i et mer normalisert marked. Ja, det er fortsatt nedgang i lineær seing, men de store programmene rater fremdeles godt. Vi samles fortsatt rundt det samme leirbålet, selv om strukturen på seingen er i endring, sier Massaiu til Kampanje.

- Hvem har mest grunn til å være fornøyd?

- TV 2 har klart seg fint og leverer stabilt. For første gang på lenge er det nå en situasjon der det ikke er utsolgt på markedet for TV-reklame og det er et mer rolig marked. Det henger nok sammen økte priser, høy inflasjon, større usikkerhet hos annonsørene, men også en stabil GRP-produksjon, sier hun.

- Hva bekymrer deg mest?

- Jeg er spent på å se om ulike sportseventer vil samle så mye folk som det har gjort historisk. Det er økt fragmentering, og det kan nok oppleves som noe forvirrende for seerne. Det blir spennende å se på utviklingen fremover.  

Les også: Gamle slagere gir ny TV 2-vekst - Viaplay suser forbi Discovery

Discovery-sjef: - Ikke noe å grine over

Sporten er også avgjørende for utviklingene i andelene til de fire store TV-husene ettersom det i februar i år ikke fantes noe OL å lene seg på. Alle TV-kanalene forsyner seg grovt av markedsandelene til et OL-fritt Discovery i februar. Dermed droppet markedsandelen til Warner Bros. Discovery med nesten 15 prosentpoeng til 12,2 prosent.

- At det er en nedgang fra OL-året i fjor er verken en bombe eller noe å grine over, vi jubler heller over en økning på 21 prosent for flaggskipkanalen vår TVNorge siden januar i den kommersielle målgruppen. Det er sterke og morsomme tall, sier Magnus Vatn, programdirektør i Warner Bros. Discovery i Norge.

Særlig TVNorge-kanalen må ta en stor smell. Markedsandelen i februar falt fra 19,9 prosent til 5,9 prosent i år, men den nye Warner Bros. Discovery-redaktøren i Norge, Magnus Vatn, mener det er endringen mot januar som er viktig denne gangen.

- Vi er veldig fornøyde med starten på året. I februar øker vi andelene i forhold til januar, både i den kommersielle målgruppa og i totalbefolkningen. Dette skyldes i hovedsak at alle våre lokalproduksjoner leverer bra, samtlige øker faktisk siden forrige sesong. Spesielt «Kongen befaler» og «71 grader nord – team» går så det griner, med over en halv million seere i snitt per episode, sier han.

Med OL-nedgangen til Warner Bros. Disocvery, er det duket for vekst i de andre TV-husene og det er statskanalen som øker mest, eller tar igjen det tapte fra i fjor. NRK går samlet frem med 10,7 prosentpoeng og avslutter februar med en andel på sterke 44,3 prosent, godt hjulpet av VM både i skiskytning og i nordiske grener. Hovedkanalen NRK1 hadde sterke 39,1 prosent markedsandel i februar i år og er som alltid landets største TV-kanal.

Viaplay vokser mest

Ett annet TV-hus som kan glede seg over sterke prestasjoner på snø, er Viaplay. Viaplay har med sine sportssatsinger knyttet til både håndball og ski, klatret på listen i TV-markedet og den svenske strømmetjenesten har med sine lineære TV-kanaler TV3, Viasat4 og TV6 klart å nærme seg andelene til konkurrentene i Warner Bros. Discovery.

Med en markedsandel på ti blank for Viaplay i februar, er det bare 2,2 prosentpoeng som skiller TV-husene.

- Viaplay leverer nok en enormt sterk måned med 38 prosent vekst, og er den soleklare kommersielle vinneren. Som vi har sett de siste månedene leverer vintersporten rekordtall, og vi registrerer beste notering på langrenn, kombinert og hopp i verdenscupen. Når vi i tillegg sper på med Alpin-VM, Conference League og Europaliga får vi som fortjent, sier salgssjefen i Norge for Viaplay, Henrik Lindback Larsen.

Han tror på bra Viaplay-tall fremover.

- I mars skal vi fylle kanalene våre med premiere på «Camp Kulinaris», vintersport, fotball og sist men ikke minst sesongstart på Formel-1 førstkommende helg. Viaplay vil nok bite godt fra seg også fremover, sier han.

TV 2 vokser på strømming

Hva så med TV 2 som startet det nye TV-året med en sterk oppgang og 26,2 prosent markedsandel i januar? I februar øker TV-huset ytterligere ett tiendedel og lander på 26,3 prosent. Det er 1,6 prosentpoeng opp fra samme måned i fjor.

- TV 2 er godt fornøyd med februar. Det er mange programmer som i sum bygger andelene våre, sier TV 2-direktør Trygve Rønningen.

Han trekker frem «Farmen Kjendis», «Hver gang vi møtes» og «The Voice» som programmer som gjør det godt.

-  I tillegg fikk vi en veldig sterk sesongstart med «Kompani Lauritzen» og «Åsted Norge» sist uke, i tillegg til at nykommeren «Hemmelige Duetter» startet veldig bra, sier Rønningen.

For selv om seingen på de lineære kanalene fortsetter å falle med over 12 prosent, er det vekst i strømmeseingen på nesten ti prosent. I dette TV-markedet vokser TV 2 mest, mens NRK går tilbake. Ser en på de internasjonale strømmeselskapene, så er det Netflix som går tilbake, mens Disney og Viaplay vokser.

- Vi er veldig glade for å se økningen av seertiden på TV 2 Play, som bekrefter trenden vi har sett over tid; at seerne finner innholdet vårt på ulike plattformer, og på det tidspunktet, man selv velger, sier Rønningen.

Her kan du se TV-kanalenes markedsandeler for februar i år. Kilde: Kantar. Discovery faller uten OL på menyen

TV-gruppe 2023 2022 Endring i %-poeng
NRK 44,3 33,6 + 10,7
TV 2 26,3 25,0 + 1,3
Warner Bros. Discovery 12,2 27,1 - 14,9
Viaplay 10,0 7,2 + 2,8

OL-smell for Warner Bros. Discovery - reklamekjøper bekymret for TV-sporten