Gamle slagere gir ny TV 2-vekst - Viaplay suser forbi Discovery

TV3 hadde legger bak seg sin beste januar-måned noensinne.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV-året er godt i gang og det er TV 2 og Viaplay som har fått den beste starten med andelsvekst på henholdsvis 2,6 og 2,0 prosentpoeng i januar sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser ferske tall fra Kantars offisielle TV-måling.

- Vi er veldig fornøyde med januar. Vi har fått til en historisk sesong av «Hver gang vi møtes» og det samme med «The Voice». Det er fantastisk at såpass veletablerte konsepter får sine beste sesonger i et marked som er nedadgående. Også «Farmen kjendis» gjør det kjempebra, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

- Innovasjon er oppskrytt?

- Det har jeg ikke sagt. Vi lanserte en stor suksess på høsten som heter «Forræder». Så det at gode, veletablerte formater er i markedet hånd i hånd med nysatsingene våre, og at begge går bra, det er bare supert.

Les mer: «Hver gang vi møtes»- suksessen fortsetter: - Det ligger an til å bli en rekordsesong

- Ser store forflytninger til TV 2 Play

TV 2s kanaler tar en samlet andel på 26,2 prosent av TV-markedet blant alle seere mellom 10 og 79 år i januar. På samme tid i fjor lå andelen på 23,6 prosent. Det skal nevnes at TV 2 startet fjoråret i konflikt med Telenor, noe som gjorde at en halv million husstander manglet tilgang på TV 2s kanaler. Årets januar-andel er imidlertid også høyere enn for to år siden.

- Ser man på fjoråret under ett, så er det klart at vi merket at vi ikke nådde ut til alle hele tiden, men vi stod oss godt i styrkeforholdet mellom aktørene. Forklaringen til at årets januar har gått bra ligger først og fremst i at mange seere kommer til programmene våre, sier Rønningen.

Det gjelder både i lineær-TV-markedet og på strømmetjenesten TV 2 Play.

- Vi ser store forflytninger til TV 2 Play og vi er veldig tilfreds med seerutviklingen der.

- Hvor mange abonnenter har dere på TV 2 Play nå?

- Det kan jeg ikke si, men vi har kundevekst.

Det er de største programmene på lineær-TV som også strømmes mest på TV 2 Play, som «Hver gang vi møtes», «The Voice» og «Farmen kjendis», forteller kanaldirektøren.

- Sånn har det ikke alltid vært?

- Det var et skifte i fjor der vi opplevde at flere så de store konseptene på TV 2 Play også. Med «Forræder» hadde vi flere seere på TV 2 Play enn lineært.

Historisk TV3-måned

Viaplay la beslag på 13,7 prosent av markedet i januar. Det utgjør en vekst på to prosentpoeng. TV3 hadde en alene en andel på ti prosent denne måenden. Det er den beste januar-måneden noensinne for kanalen, ifølge salgssjef Henrik Lindback Larsen i Viaplay.

- Det er ingen tvil om at sport fortsatt er den store driveren når vi blant annet ser at to millioner seere har vært innom vintersportsendingene på våre lineære kanaler i januar, sier han til Kampanje.

Viaplay var også større enn Discovery i januar, som måtte ta til takke med en andel på 11,6 prosent av markedet.

- De neste ukene kommer det godbiter på løpende bånd, med blant annet alpin-VM, Manchester United – Barcelona i Europaligaen, Bodø/Glimt i Conference League, «MasterChef-Unge talenter» og mye annet innhold som vil sikre videre vekst, avslutter Henrik Lindback Larsen.

NRK går mest tilbake

Warner Bros. Discovery går tilbake 0,8 prosentpoeng. Det betyr at konkurrentene i Viaplay er to prosentpoeng større i januar.

Hovedkanalen TVNorge tar en andel på 4,6 prosent. Det er en nedgang på 0,5 prosentpoeng.

Det er likevel NRK som tar den største støyten i januar. Deres tre kanaler la beslag på 41 prosent av TV-seingen i januar. Selv om det er langt ned til de kommersielle konkurrentene, er dette tre prosentpoeng mindre enn i januar i fjor.

Nordmenn så i snitt 178 minutter TV hver dag i januar. Det var omtrent tre minutter mindre enn året før. Tallet inkluderer strømme-TV.

Her er seerandelene i januarTV 2 og Viaplay vokser mest

Kanalgruppe 2023 2022 Endring i prosentpoeng
NRK 41,0 44,0 - 3,0
TV 2 26,2 23,6 + 2,6
Discovery 11,6 12,4 - 0,8
Viaplay 13,7 11,7 + 2,0
Andre 7,5 8,3 -  0,8

Kilde: Kantar

Gamle slagere gir ny TV 2-vekst - Viaplay suser forbi Discovery