Ice har funnet tonen med Morgenstern - legger på røret hos Nord DDB

Morgenstern flørtet seg til topps i den mye omtalte byråkonkurransen til Ice. Men sjekke-videoen vil de ikke vise.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Lyse-eide Ice vakte oppsikt da de offentliggjorde sin nye byråkonkurranse i januar i år. De startet nemlig året med å invitere til en storstilt sjekkerunde. Alle reklame byråer som ønsket kunne bli med i deres byråkonkurranse ved å sende et motivasjonsbrev og en «håndholdt og hjemmelaget» video - gjerne mellom 60 og 120 sekunder - der de fortalte hvorfor de fortjente en speed-date med teleselskapet.

43 byråer kastet seg inn i dansen, men nå er det bare ett byrå igjen på dansegulvet, og det er ikke telecom-selskapets tidligere byrå Nord DDB, men utfordreren Morgenstern.

Nivået har vært skyhøyt ifølge marked- og merkevaresjef i Ice, Jannicken Lampe.

- Selv om dette har vært en prosess som innledningsvis ble pakket inn i speed-dates og frieri så har det som i kjærligheten vært hardt arbeid og tidvis krevende. Vi har investert mye tid og krefter, og har måttet avvise flere ekstremt dyktige byrå og herlige folk på veien, og det har jo gjort vondt, sier hun.

Brukte Ice-skuespiller i sjekkevideo

Det er flere grunner til at valget falt på Morgenstern, forteller Ice-toppen.

- Morgenstern har gjennom hele prosessen levert ekstremt bra og solid, og jevnt over høyere enn konkurrentene. De har imponert oss med sin tilnærming, teamsammensetning, mentalitet og strategiske kreativitet. De har utfordret oss og inspirert oss, og vi opplever at de kan tilføre merkevaren, og ikke minst hverdagen og prosessene flere spennende dimensjoner og perspektiver som vil bidra svært positivt til veksten vår videre mot én million kunder, forteller Lampe.

Kunderådgiver Carina Lladò i Morgenstern legger ikke skjul på at de hadde veldig lyst til å sikre seg denne kunden.

- Selv om det har vært en leken tone utad, så har det vært en veldig profesjonell og ryddig prosess. Det har vært et veldig bra underlag og god dokumentasjon som gjorde det enkelt for oss å stake ut den strategiske og kreative retningen. I tillegg har de honorert prosessen lenger ned også, og det er man glad for når man legger inn mye tid og ressurser, sier hun til Kampanje.Når det kommer til videoen som satte i gang det hele, tror ikke Lladò den har vært veldig tungtveiende for deres del.- Den brukte vi noen få timer på. Den har ikke kostet noe, sier hun- Hvordan angrep dere oppgaven?- Vi hadde et morsomt «take» på å bruke en av skuespillerne som de har brukt i Ung-filmen selv. Så vare det bare å flørte seg inn.- Hvor langt gikk denne dating-metaforen i prosessen?- Den gikk hele veien inn i målgang. Man satt og rødmet litt innimellom mens man svarte, sier hun og legger til at det var harde fakta og fag som gjaldt i møtene deres med Ice.Morgenstern har tidligere hatt One Call på kundelisten og kan derfor skilte med telecom-erfaring.- Ice har vist at de kjøper innmari bra kommunikasjon. Det passer Morgenstern godt. De er i en utfordrerposisjon i markedet og vi gleder oss voldsomt til ambisjonene de har. Vi gleder oss voldsomt til å riste løst i Telecom-Norge, sierLladò.

- Takker Nord DDB for svært innholdsrike år

Det er fire år side Nord DDB vant Ice som kunde. De har rukket å produsere flere store reklamejobber for kunden, ikke minst fjorårets reklamefilmer for Ice Ung, som tok utgangspunkt i en fiktiv versjon av teleselskapets egen markedsavdeling.

Les mer: Emoji-trøbbel for Ice i ny ungdomskampanje: - Tror det ligger en sannhet i filmene

Det var også Nord DDB som stod i kulissene da Ice rettet skyts mot sine konkurrenter i en reklamefilm om hva nordmenn flest egentlig bruker 5G til.

Les mer: Ice med reklamespark til Telia: - Folk flest driver ikke med fjernkirurgi

- Jeg vil takke Nord DDB for svært innholdsrike år, og ikke minst applaudere de for resultatene de har prestert på tvers av kundene sine, men også resultatene de har levert for oss. Spesielt med gode synlige resultater siste året. At de er solide både strategisk og kreativt er det jo ingen tvil om, noe de også beviser på både Gullblyanten og på ANFO-effekt gjennom å vinne gull for flere av sine kunder, inkludert oss i Ice, sier Jannicken Lampe.

Kampanje har forsøkt å få tak i byråleder Eddie D'Sa i Nord DDB, men han har foreløpig ikke tatt telefonen. Vi har fått tilsendt følgende sitat fra D'Sa via Ice:

- Gjennom strategisk bruk av «smart creativity» bidrar vi til å gi kundene våre konkurransefortrinn som leverer på ambisiøse vekstmål og utover investeringsnivå. Vi er derfor ekstremt stolte av å ha vært en del av Uce sin reise fra 440.000 kunder til nærmere 800.000 kunder de siste fire årene. Ice har et fantastisk team av dyktige folk som fortjener denne suksessen mer enn noen andre, og vi blir ikke overrasket om de nå bygger videre på momentumet, og vokser videre til langt over millionen kunder i 2025. Vi vil følge like godt med på telekom markedet fra utsiden som vi har fra innsiden, sier Eddie D´Sa i Nord DDB.

 

Har fått kritikk

Ice måtte tåle kritikk fra reklamebransjens øverste organ, Kreativt Forum, da prosessen ble kjent. Daglig leder Benedikte Løvdal i Kreativt Forum reagerte spesielt på kravet om en «sjekke-video» og mener kriteriene for utvelgelse er for vage.

- Det er greit at det kan være en håndholdt og enkel produksjon, men det kan det være en stor jobb å sjarmere seg inn på 60 sekunder dersom du skal ha sjans til å bli plukket ut. Det gjør meg skeptisk til formen, sa Løvdal til Kampanje.

Hun fikk støtte fra daglig leder Knud Fahrendorff i Anfo-selskapet Byråvalg.

Les mer: Kritikken mot Ice øker: - Gjør det vanskelig for byråene og seg selv

Det viste seg imidlertid raskt at byråene selv var langt mer begeistret for invitasjonen, og det var vanskelig å finne kritiske stemmer blant byråtoppene. Ifølge Jannicken Lampe har ikke Ice fått noen negative tilbakemeldinger fra byråer underveis i prosessen, foruten skuffelse blant de, som ikke har gått videre.

Les også: Byråtopper hyller omstridt Ice-konkurranse: - Bransjen trenger å vise kreativt overskudd

Ice vil ikke dele sjekke-videoen som sikret Morgenstern en fot i døra.
 
- Vi har sagt at alt i prosessen er helt konfidensielt. Den videoen var ikke avgjørende for hvem som ble valgt. Men vi har fått innblikk i flere byråer vi ikke kjente til fra før, sier Lampe.
 
Hun legger til at alle som sendte inn video video har fått tilbakemelding. Rundt en fjerdedel av dem ble invitert på speed-date. Fire ble deretter med videre på workshop.
 
- Var Nord DDB blant de fire?
 
 - Jeg kan ikke uttale om hvem som var med i de ulike stegene.
 
- Vil dere bruke noen av de konseptene Nord DDB har utviklet fremover?
 
- Vi tar alltid ett steg om gangen. Hva vi tar med vil tiden vise. Vi har lagd mye bra med Nord DDB og har materiell for en god tid fremover.

Ice har funnet tonen med Morgenstern - legger på røret hos Nord DDB