Byråtopper hyller omstridt Ice-konkurranse: - Bransjen trenger å vise kreativt overskudd

Beilerne står på rekke og rad for å sjekke opp Ice. De blåser i kritikken fra bransjeaktører.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ice har valgt en original inngang på sin nye byråkonkurranse. Etter fire år hos Nord DDB vil Ice finne ut om gresset er grønnere på den andre siden og de går bredt ut for å få svar. Denne uken lanserte de en egen nettside og påfølgende reklamekampanje der de oppfordrer alle byråer som vil jobbe med dem til å sende inn en video på ett til to minutter, gjerne produsert på mobilen, der de forteller hvorfor de bør få en speed-date med Ice.

Bransjeaktørene Kreativt Forum, som organiserer Byrå-Norge, og Byråvalg, som har Anfo og rekrutteringsselskapet Teft i ryggen, reagerer på fremgangsmåten. De mener kriteriene for utvelgelse er for vage, og tror Ice kan få en vanskelig jobb med å plukke ut byråer basert på videoene de får tilsendt.

Les mer: Reklametopp reagerer på byråkonkurranse: - Ice kan få en håpløs jobb

Men ute hos byråene er stemningen en annen. Strategisk leder i det nye, lille byrået Ring 2, Per Kristian Voss Halvorsen, mener Ice har fått ufortjent mye kritikk. Han lar seg ikke provosere av forespørselen om å sende inn en «sjekke-video» på ett til to minutter. Tvert imot.

- Det er ganske mye man kan diskutere rundt pitsjing, og det har vi vært innom før, men akkurat denne innledende delen er ikke selve pitsjen. Det er en morsom prekvalifiseringsrunde for å få litt ekstra oppmerksomhet og for å finne ut om det er noen som er glemt, sier han til Kampanje.

- Trenger å vise kreativt overskudd

Ring 2 ble etablert av tidligere Anti-, SMFB- og Pol-paprtnere i 2021 og har siden oppstarten vært en ivrig forkjemper for mer humør i bransjen. Og nettopp det er pitsjen til Ice et godt eksempel på, mener Voss Halvorsen.

- Som bransje trenger vi å vise kreativt overskudd og det får vi anledning til nå, sier han.

- Har dere full kontroll på hva Ice er ute etter i videoen de ber om?

- Det man skal levere på i videoen er den første, lille kjemien. Når de skal gjøre en utvelgelse så vil den selvfølgelig handle om at de vet noe om disse byråene fra før. Det er ikke sånn at de ikke sitter med noe som helst innsikt i Kommunikasjons-Norge.

Ring 2-gründeren legger ikke skjul på at Ice gjerne er en kunde de tar på seg.

- Ja, det er en spennende kunde, sier Voss Halvorsen.

Han legger også merke til at Ice åpner for å jobbe med mindre byråer som kan vokse sammen med dem.

- Det er klart, for oss i Ring 2 banker hjertet litt ekstra hardt for en annonsør som svarer dette til Kampanje:  «…det kan også hende at det finnes byråer vi ikke kjenner til eller små byråer som kan vokse sammen med en kunde. Dette gjør vi også for ikke å ekskludere noen», sier Voss Halvorsen.

- Vi i Ring 2 svarer: Ja, de finnes, og ja, vi kommer til å levere!

Les også: Kritikken mot Ice øker: - Gjør det vanskelig for seg selv og byråene

Positiv til pitsj:

Linda Nordheim i Maverix heier på alle som tør tenke nytt. Det mener hun Ice er et godt eksempel på.

- En morsom utfordring

Heller ikke Maverix-gründer Linda Nordheim vil stille seg bak kritikken av Ice. Hun gir dem i stedet en klapp på skulderen.

- Skal vi ikke for én gangs skyld hylle at annonsører tør å gjøre noe på en annen måte? spør hun.

Nordheim synes Ice har valgt en gøyal inngang på byråkonkurransen sin.

- Jeg synes også man undervurderer annonsører når man påstår at det blir kjempevanskelig for dem å velge ut byråer. Vi vet at annonsører gjør research i forkant, men dette gir muligheten til noen de kanskje ikke har på radaren å gjøre seg synlig.

- Vil du ha mer av dette i byråkonkurranser?

- Absolutt. Jeg synes det er på tide at vi er litt mindre konservative. Dette er en bransje som skal være ekstremt kreativ. Da må vi hylle annonsører som tør å utfordre et gammelt system.

Maverix har ifølge Nordheim ikke bestemt seg helt for om de vil forsøke å sjekke opp Ice.

- Men vi har veldig lyst til å prøve. Dette er en morsom utfordring og da vi tok det opp på kontoret i morges så ble det en god energi.

- Annerledes og sjarmerende

Administrerende direktør i SMFB Dinamo, Hølje Tefre, stiller seg også positiv til Ice sin konkurranseform og avslører samtidig at de vil by Nord DDB og de andre byråene opp til kamp.

- Vi synes dette er en annerledes og sjarmerende måte å invitere til pitch på, som i tillegg signaliserer at Ice er ute etter noen som tenker annerledes. Det liker vi i SMFB Dinamo og derfor kommer vi naturligvis til å delta, sier Tefre.

Severin Roald, daglig leder i Geelmuyden Kiese, deler syn med Tefre.

- Vi har fått med oss konkurransen Ice inviterer til og er utelukkende positive til at man velger en annen tilnærming enn de tradisjonelle byråkonkurransene. Bransjen har etterlyst mindre tunge og rigide konkurranser lenge og når noen velger en sjarmerende og lettbent vri på dette så synes vi det bare er positivt, sier Roald.

- GK har både tung telecom-erfaring og en sterk kreativ avdeling. Vi kommer til å delta og har allerede utviklet ideer, legger han til.

Tefre mener kritikerne kan ha forhastet seg når har kommentert konkurranseformatet.

- Vi er sikre på at Ice har en klar og tydelig brief på lager til de byråene som kommer seg gjennom det første nåløyet, så kritikken om at dette er en pitchinvitasjon uten klare kriterier for hva de vil velge på mener jeg er noe forhastet.

Klar for en flørt:

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen vil prøve seg på Ice og har ingenting imot metoden mobilselskapet tar i bruk for å tiltrekke seg nye partnere.

- Forstår hvor kritikken kommer fra

Daglig leder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, forteller at hun har fått med seg debatten. Hun forstår kritikerne, men synes likevel Ice har kommet med et morsomt format som utfordrer byråene til å tenke annerledes.

- Jeg forstår hvor kritikken kommer fra og er enig i at det kan bli vanskelig for Ice å vurdere hvilke byråer de skal gå for basert på en kort video. Når det er sagt, liker jeg at Ice tenker ut av boksen i den første fasen av prosessen og at det tvinger byråene inn i mobilformatet, sier Kvam Kristoffersen.

Hun mener Ice er tydelige på hva de ser etter hos en framtidig samarbeidspartner og kan fortelle at de i Trigger allerede er i gang med å planlegge innsalget.

- Vi gleder oss til å vise oss frem og til å bli kjent med gjengen i Ice om vi kommer videre. Her er det viktig at begge parter finner tonen om forholdet skal vare tenker vi, så vi er like spente på Ice som de helt sikkert er på byråene de skal møte i prosessen, sier Kvam Kristoffersen.

Hun liker spesielt godt workshop-formatet Ice legger opp til hvor man kan få muligheten til å bli bedre kjent og til å forstå hva man skal levere etter at pitchen er ferdig.

- Det å bli kjent med strategien, menneskene og kulturen i en pitch har stor verdi. Så er det slik jeg ser det på generelt grunnlag også veldig viktig at man har respekt for hverandre sin tid og at man kompenserer for tidsbruken, avslutter Trigger-sjefen.

Byråtopper hyller omstridt Ice-konkurranse: - Bransjen trenger å vise kreativt overskudd