Norsk IT-selskap med 300 ansatte i Ukraina: - Noen har blitt med i det ukrainske cyberforsvaret

I 14 år ha Itera vært til stede i Ukrainia. Nå jobbes det med å få ansatte i sikkerhet og holde hjulene i gang i det krigsherjede landet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Skadeomfanget av krigen i Ukraina og den russiske invasjonen blir bare større og større for hver dag som går samtidig som støtteerklæringene og hjelpen vokser i Norge og internasjonalt. Kampanje har de siste dagene kunne fortelle om en massiv russisk vareboikott og kommunikasjonsbyråer som tar i bruk sosiale medier for å vise sin støtte.  

En av dem som er hardt berørt er det norske konsulentselskapet Itera som har en sterk tilstedeværelse i det krigsherjede landet. Kommunikasjonsdirektør i Itera, Ole Morten Damlien, sier til Kampanje at selskapet har en arbeidsstyrke på rundt 300 mennesker i Ukraina. Selskapet har vært til stede i landet de siste 14 årene. 

- Vi har hovedkontoret vårt i Kyiv, men har også en del ansatte i Lviv. I dag har vi rundt 70 mennesker igjen i Kyiv etter at mange har flyttet på seg. Noen har også reist til andre land som Polen og Slovakia og vi har kontroll på hvor alle er, sier Damlien.

- Har Itera fortsatt folk på jobb i Ukraina i dag?

- Ja, vi har fortsatt ansatte som jobber i Ukraina, men fra hjemmekontor og på lokasjoner lenger vest. Folk jobber så lenge de føler seg trygge, men vi sitter i møter med helter. Det går flyalarmer hele tiden og folk kommer ut av bomberom for å delta på møter på Teams. De viser en ekstrem vilje og utholdenhet, sier han.

- Hvordan har de ansatte det?

- De er helt klart bekymret for den overordnede situasjonen.

- Og dere i Norge er også bekymret?

- Ja, vi har vært det hele veien og vi jobber hver dag for å få flere i sikkerhet og ser behovet de har for å komme seg ut av landet, sier Damlien.

Les også: Slik mobiliserer PR- og reklamebransjen for Ukraina: - Vi har ingen tid å miste

Det er people first. Alt handler om å ta vare på de ansatte med familier. Ole Morten Damlien, Itera

- IT-kompetansen er skyhøy

Itera er et konsulenthus som tilbyr løsninger innenfor teknologi, rådgivning og design. Designere utenfor det norske miljøet er først og fremst lokalisert i nabolandet Slovakia, mens det ukrainske kontoret er bemannet av teknologer.

- De har en helt ellevill utdanningstakt i Ukraina. IT-kompetansen er skyhøy og er en av de store styrkene til landet, sier han.

I forbindelse med den militære krigføringen er det også mange som snakker om farene for en annen krig, cyberkrigen. Ole Morten Damlien sier det er noe det snakkes om også i Itera da mange av de ansatte har høy IT-kompetanse.  

- Mange går og venter på et cyberangrep og vi har noen få ansatte som har blitt med i det ukrainske cyberforsvaret, men her kan jeg ikke være så konkret, sier han.

- Hvordan var de første dagene etter krigsutbruddet?

- Vi som alle andre tatt på sengen av selve invasjonen og at den var så massiv, men så har vi samtidig fått betalt for å ha vært i landet så lenge. Vi har hatt veldig mye på stell hva gjelder beredskapsplaner og det vi kaller business continuity plans samt ekstremt gode rutiner og teknologi som ivaretar datasikkerheten, sier han.

Barrikader i hovedstaden:

En væpnet mann står ved en barrikade ved Maidan Square i hovedstaden Kyiv i Ukraina tirsdag denne uken. I 14 år ha Itera vært til stede i byen med kontorer. - Folk går på jobb så lenge de føler seg trygge,, sier kommunikasjonsdirektøren i Itera.Foto: AP Photo/Vadim Ghirda.

- Alle er forferdelig bekymret

Han sier det aller viktigste er sikkerheten til de ansatte.

- Det er people first. Alt handler om å ta vare på de ansatte med familier, sier han.

Selv om det er krig i landet er likevel holdningen at så langt det er mulig så er det «business as usual».

- I parallell med sikkerheten til de ansatte, er vi også opptatt av å håndtere alle kundedialoger. Selv om alle er forferdelig bekymret så er det viktig å opprettholde business så lenge som mulig,

- Hva kan et norsk selskap som Itera gjøre for å hjelpe? 

- Det handler om å gi finansiell støtte og koordinerende støtte og bidra med hjelp til transport der det er behov og mulig. Vi kjører også daglig møter på Teams med ledelsen i Ukraina og forsøker å være veldig transparente og involverende. Det er en situasjon som krever høy grad av åpen og god kommunikasjon.

Han sier det fortsatt er mulig å betale lønn til ansatte i Ukraina og bankforbindelsen fungerer som normalt.

- For hele sakens skyld, både våre ansatte og alle ukrainere, er det viktig at det er en business som i størst mulig grad er gående. Det er viktig selv om landet og innbyggerne kjemper en krig i hvert fall så lenge man føler seg trygg. Vi pusher ikke på dette, men både kunder av oss og ansatte ser det som en støtte å opprettholde businessen. Støtten har vært helt uforbeholden fra kundene våre og det er også veldig hyggelig med all den kontakten vi har fått fra konkurrenter som føler med både oss og våre ansatte. Det er rørende, sier Ole Morten Damlien til Kampanje. 

IKT Norge engasjerer seg

Geir Olsen er direktør for næringspolitikk i IKT Norge, en interesseorganisasjon som huser mange IT-selskaper i Norge. Han sier IKT Norge har en åtte-ti medlemsbedrifter med tilstedeværelse i Ukraina og at det nå jobbes sammen med Norsk-Ukrainsk Handelskammer (NUUC) med tanke på holde et felles møte for norske selskaper som har utviklere i Ukraina.

- Det er veldig mye utviklere og programmere som er i Ukraina og vi forsøker nå å koordinere innsatsen vår med tanke på å få ansatte i sikkerhet eller ut av landet. Men med en overvekt mannlige ansatte er det ikke alle som er så lett å få ut. Det er imidlertid anslått at det er en million mennesker på flukt og da kan det fort være ansatte til medlemsbedriftene våre som er på flukt også, sier han.

Noe av det foreningen vil gjøre er å se på mulighetene til å få mennesker som kommer til Norge fra Ukraina raskt ut i arbeid og hjelpe familier som måtte trenge midlertidig opphold i Norge.

- Det mye høy IT-kompetanse blant ukrainerne og dette er kompetanse det er veldig stort behov for i Norge og da må vi sikre at de som kommer får arbeidstillatelse fort, sier han.

 

Norsk IT-selskap med 300 ansatte i Ukraina: - Noen har blitt med i det ukrainske cyberforsvaret