TV 2-sjefen om 2021: - Hadde trodd vi skulle raskere tilbake til en ny normal

Kun to ganger tidligere har omsetningen i TV 2-huset falt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag morgen la TV 2 frem resultatet for 2020, i forbindelse med det store tallslippet til morkonsernet Egmont. Og mens flere av TV 2s søsterselskaper er hardt rammet av krisen, ikke minst kinovirksomheten til Egmont, har Norges største kommersielle TV-hus i all hovedsak stått støtt med en resultatvekst på 16 prosent til 486 millioner kroner.

- Først og fremst synes jeg det er et solid resultat i et veldig spesielt år. Viktigst av alt er at vi virkelig har snudd oss rundt dette året og levert både fremragende journalistikk, og ikke minst gode avbrekk i en hverdag veldig preget av korona. Vi har opprettholdt trykket på programsiden innen underholdning og sport, selv fra hjemmekontor, sier administrerende direktør Olav T. Sandnes til Kampanje.

I fjor på denne tiden var TV 2-sjefen for første gang usikker på om de kunne gå på lufta som planlagt. På et tidspunkt hadde kanalen 187 ansatte i reisekarantene.

- Men det klarte vi og det i et år hvor samfunnsoppdraget har vært viktigere enn noensinne. Det har TV 2-ere rett og slett levert fantastisk, sier Sandnes.

Måtte gjennom en tøff periode

Likevel faller omsetningen, og det skyldes blant annet koronaknekken reklamemarkedet fikk i fjor. TV 2 hadde en omsetning på 4,969 milliarder kroner i 2020, så vidt ned fra rekordomsetningen på fem milliarder kroner i 2019 (- 0,8 prosent).

Kun to ganger tidligere har omsetningen til TV 2 falt. Det var i 2001 og 2009.

- Det har sammenheng med en veldig tøff periode midt på året, fra mars og ut andre kvartal da reklameomsetningen falt vesentlig.

- Er det først og fremst reklameinntektene som er rammet av koronakrisen, eller er det også andre forretningsområder som lider?

- Det er først og fremst reklameinntektene som ble påvirket av koronakrisen. Det påvirker kostnadene våre. Det blir lavere aktivitet og dermed også kostnadstrykk i en sånn periode. Samtidig fikk vi utsatt EM i fotball, som gjorde at kostnaden for det kommer på 2021-regnskapet i stedet for 2020-regnskapet.

- Slik vi kjenner reklamemarkedet, har TV 2 tidligere hatt en annonseomsetning på rundt to milliarder kroner. Hvor mye mistet dere i fjor?

- Det er ingen tvil om at vi i mars, april, mai, juni og til dels juli hadde en betydelig nedgang i reklameomsetningen. Så hadde vi en sterk høst i likhet med mange andre reklamefinansierte medier, det gjorde at vi hentet inn en del av det, men ikke alt.

- Hadde dere en tosifret prosentnedgang totalt?

- Vi kommenterer ikke detaljene i regnskapet nå, det kommer vi tilbake til.

- Krysser fingrene

TV 2-sjefen vil ikke på nåværende tidspunkt llove at de vil kunne levere omsetningsvekst i 2021.

- Vi har kommet godt i gang med 2021 og levert godt på viktige programflater som «Farmen kjendis» og «Hver gang vi møtes», og både sport og nyheter har opprettholdt et bra trykk. Men vi snakker om to av tolv måneder, så jeg er veldig oppmerksom på at ting kan endre seg.

- Dere sier i pressemeldingen at 2020 var et unntaksår. Tør du spå, blir 2021 et normalår?

- Nei, det tør jeg ikke spå. Vi har vel på samme måte som de fleste andre trodd at vi skulle litt raskere tilbake til en ny normal. Så får vi krysse fingrene for at vi ser lyset i enden av tunnelen og at vi over sommeren kan operere i en hverdag som minner litt mer om den gamle.

Tar konkurransen på alvor

2021 blir uansett et merkeår for TV 2 som skal sjøsette ny visuell identitet og nytt navn på strømmetjenesten TV 2 Sumo, som om kort tid skal hete TV 2 Play.

- Merkevareendringen og navneendringen på TV 2 Play representerer et taktskifte der strømmeplattformen vår kommer til å være enda viktigere. Folk tenker ikke lenger over om de ser lineær-TV eller strømming. Tjenestene er så godt integrerte at det oppleves som mye av det samme, og det gir oss nye muligheter i samspill med viktige partnere som distributører, sier Sandnes.

Les også: Design-dommen over ny TV 2-logo: - Moderne, solid og tidsriktig

TV 2 ønsker å skape et engasjement i alt de gjør, forteller Sandnes, enten det er å glede, ryste, varme eller provosere.

- Det å skape en reaksjon og sikre at vi har innhold som man ikke er likegyldig til, er det aller viktigste for oss. Det må ligge som en grunnplanke for alt det vi gjør på innholdssiden.

- Hva skremmer deg mest nå?

- Jeg tror TV 2 har god grunn til å ha selvtillit. Vi er offensive i våre satsinger og bevisste på egne og andres styrker. At flere av de globale aktørene nå har en lettere og større tilstedeværelse rett inn i stua til folk, er en utvikling vi tar på alvor, både når det gjelder Netflix, HBO og Disney+. De er veldig gode på det de er gode på. Det betyr at vi må være gode der vi har våre naturlige styrker, som er norsk innhold. Det skal vi gjøre alt for å levere på i årene fremover. Vi skal fortsatt ha et godt tilbud på internasjonalt innhold, men det er ikke det som vil differensiere oss.

Det mener han helgens premiere på «Kompani Lauritzen» er et godt eksempel på. Den ble sett av 1,2 millioner i helgen.

- Det er nært, relevant og lite selvhøytidelig, og det er jo TV 2!

TV 2-sjefen om 2021: - Hadde trodd vi skulle raskere tilbake til en ny normal