Kaller Burger King-kampanje for «genial»: - God reklame er noe du må ta stilling til

Rema 1000 og Telia er ikke tvil om hva som forventes av god kommunikasjon i 2020.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag denne uken arrangerte Kampanje sin store «Merkevaredagen» på Grand Hotel med nesten 300 deltakere til stede. De kunne blant få med to av landets fremste merkevarebyggere fortelle om deres erfaringer fra en rekke av landets største selskaper og tilfeldighetene ville ha det til at de to også jobbet sammen i en periode.

Trond Bentestuen har fartstid fra både Expert (i dag Power), DNB og så som toppsjef i dagligvaregiganten Rema 1000, mens Camilla Forberg har vært markeds- og merkevaredirektør både i SAS, Tine, DNB og nå i Telia.

Det var dermed to ledere som begge har sitt å stri med det være seg fallende markedsandeler og svarte TV-skjermer for henholdsvis Rema 1000 og Telia.

- Det er ikke til å legge skjul på at det har vært noen ruglete år Rema 1000. Vi har mye skal bevise fremover, sier Trond Bentestuen til KampanjeTV.

Da Nielsen la frem sine tall over andelsutviklingen i dagligvaremarkedet i 2019 viser det seg at den Reitan-eide kjeden fortsatt sliter med utviklingen. Rema 1000 faller fra 23,7 prosent til fjorårets 23,2 prosent noe som ville gitt en omsetningssvikt på én milliard kroner.

- Når merkevaren får seg en på trynet så ser vi det i tallene med engang, sier BEntestyuen.

Les også: Kiwi tar innpå Rema 1000 – men årets vekstvinner i dagligvaremarkedet er en helt annen

Bentestuen var inviterte til «Merkevaredagen» for å dele noen av sine erfaringer fra hans tid både som markeds- og kommunikasjonsdirektør og etter hvert toppleder innenfor store retailbransjer som elektronokk, bank og finans og i dag dagligvare i sitt foredrag «Fra Løp og Kjøp gjennom Bank fra A til Å til Det enkle er ofte det beste. Mine 6 viktigste erfaringer….».

Her kan du se et videointervju med Trond Bentestuen og Camilla Forberg fra henholdsvis Rema 1000 og Telia på Kampanjes «Merkevaredagen». 

Telia i TV-storm: - Det er en krevende tid

Også Camilla Forberg jobber i et selskap som har hatt det tøft den siste uken. Hun kom ikke inn på de krevende forhandlingene med TV-selskapet Discovery i sitt foredrag «From known to be loved», men kunne fortelle følgende til KampanjeTV at slike konflikter alltid påvirker hvordan man jobber som markedsfører.

- Det er en krevende tid vi er inne i nå. Jeg sitter ikke selv i forhandlingene, men jeg har veldig god tro på at vi står ved det vi lover kunden. Hos oss skal du få valgfriheten, og ikke tvinges inn noe de ikke ønsker, sier Forberg.

- Hvordan er det å jobbe med markedsføring når det er slike saker som brenner?

- Jeg tror vi kan bli enda flinkere på å reagere kjappere, men må også stå i det vi har valgt. Vi har nå valgt å kommunisere rett til kundene våre, og det å skifte tv-leverandør er ikke noe du gjør over natten. Derfor er det veldig viktig å ta vare på de vi har og vi har 500.000 TV-kunder. Hvis vi gir de noe ekstra i denne perioden, hvor de får lov til å oppdage andre underholdningsprogrammer også en mulighet til å vise frem andre innholdsleverandører, sier Forberg.

Markeds- og merkevaredirektør i Telia skal jobbe med markedsføring mens selskapet er i en bitter TV-konflikt med Discovery. - Det er en krevende tid vi er inne i nå, sier hun. Foto: Christoffer Krook.

- SAS-filmen var godt håndverk

I Kampanjes TV-studio i en pause på konferanse ga både Forberg og Bentestuen sine synspunkter på to av de mest omtalte reklamefilmene så langt i år, SAS og Burger King. Forberg har tidligere vært markedsdirektør i SAS.

- Hva tenker du om filmen?

- Jeg elsker den. Og jeg må ærlig innrømme at jeg synes det var litt dumt at de tok den av. Filmen var godt håndverk og jeg synes det er synd den ble kutta ned. Men man blir selvfølgelig redd når det kommer bombetrusler, sier Forberg.

Telia som selskap stod selv i stormen tidlig i 2019 da telekomselskapet viste frem en kvinne i hijab i en av sine reklamefilmer noe som resulterte i både trusler mot selskapet og politietteforskning.

Les også: Telia: - Har mottatt trussel etter ny reklamefilm

Også Trond Bentestuen gjorde furore som markedsdirektør i DNB da han sammen med reklamebyrået Try viste frem sin pensjonsfilm med tatoverte puppemodeller. Han mente reaksjonen på filmen til SAS vitner om «hårsårhet».

- Det er ikke veldig dramatisk i mitt hode denne filmen fra SAS og det er ting som er laget som har vært mye mer provoserende. Men jeg liker at folk tar stilling til reklame. Det var noe av suksessoppskriften til DNB også. SAS-filmen er noe du tar du stilling til, sier Bentestuen.

Tøff start i Rema 1000:

Trond Bentestuen har lang fartstid fra norsk næringsliv og har fått en tøff start i sin nye jobb i Rema 1000. - Når merkevaren får seg en på trynet så ser vi det i tallene, sier Bentestuen. Foto: Christoffer Krook.

- Du må ha dette motet

Han kunne også fortelle at den andre reklamefilmen som har vært mye diskutert den siste tiden der hamburgerkjeden Burger King viser frem bilder av hvordan en Whopper uten konserveringsmidler ville sett ut etter 28 dager.

- Det er genialt og sender meg et signal om noe genuint, sier Bentestuen.

- Er vi blitt litt feige i Norge?

- Ja, for skal du bygge sterke merkevarer og alle tiltakene lander på en femmer som jeg sier, og du gjør for mange kompromisser, flytter du heller ikke merkevaren. Du må ha dette motet og jeg applauderer både SAS, Telia med hijaber og det vi gjorde i DNB for mange år tilbake. Vi må ha mer av dette. Vi må tørre å pirke borti folk også må vi ikke miste nattesøvnen selv om de ringer fra de innerste daler på Vennesla i de pietistiske, kristne miljøene som sier at det en pupp på TV, sier Bentestuen.

Les også: - Norske reklamebyråer tør mindre enn i Sverige og Danmark

Han mener god reklame i 2020 er noe «du må ta stilling til.»

- Du skal mene noe om det. Hvis 70 prosent digger det og 30 prosent ikke digger det så mener jeg du har laget en bra film, sier Bentestuen.

Også Forberg i Telia mener det må forventes mer av merkevarene og annonsørene i 2020 og at man som markedsdirektør også «må bli tøffere som bestiller».  

- Vi må sammen med byråene utfordre det som er bestående, eller så flytter vi oss ikke som merkevarer, sier Forberg.

Kaller Burger King-kampanje for «genial»: - God reklame er noe du må ta stilling til