Det er en daglig kamp i dagligvaremarkedet når de store kjedene skal gjøre opp om forbrukernes handleposer. Nå foreligger fasiten for markedsandelkrigen i 2019 når Nielsen legger frem sin «Dagligvarerapporten 2020» torsdag morgen.

Der kommer det frem at det fortsatt er vekst i dagligvaremarkedet i kroner og øre, og veksten var på 2,4 milliarder kroner til 178,4 milliarder kroner. Veksten var likevel ikke på mer enn 1,3 prosent.

Men det er kampen kjedene imellom som er den mest spennende og den viser at lavpriskjeden til Norgesgruppen, Kiwi, fortsetter jakten på Rema 1000 i kampen om å være landets største dagligvarekjede.

Kiwi ender fjoråret på en markedsandel på 21,8 prosent opp fra 21,3 prosent i 2018. Dermed kniper Kiwi ytterligere innpå erkerivalen Rema 1000 som falt fra 23,7 prosent til fjorårets 23,2 prosent.

Kun 1,4 prosentpoeng skiller Rema 1000 og Kiwi nå.

Jakten på markedsandeler kan drives av både organisk vekst og gjennom stadig flere butikker og vekstvinneren samlet var Coops lavpriskjede som økte med solide 1,4 prosentpoeng og har nå 14,7 prosent av dagligvaremarkedet. 

– Vi er veldig fornøyde med at Extra er vekstvinner i markedsandeler, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis.

Men Nielsen sammenligner også veksten på sammenlignbar basis, og her er det Norgesgruppens Meny som gjør det best. Meny er i et annet og dyrere segment av dagligvaremarkedet enn Rema 1000, Kiwi og Coop Extra.

Norges største supermarked-kjede (altså ikke lavpriskjede, red. anm.) Meny vokste med 3,4 prosent i 2019 og ble med det vinneren i norsk dagligvarebransje målt i sammenlignbare butikker.

- Satsingen på ferskvare, utvalg, lokalmat og fagkompetanse etterspørres i et marked hvor lavprisbutikkene oppleves å bli stadig likere, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i Meny til Kampanje.

Han mener markedsføringen også skal ha sin del av æren.

- De siste årene har vi bedret kampanjene og en mer effektiv markedsføring av disse. Kundene verdsetter flere tilbud og gode tilbud. Spesielt gir dette utslag i økt omsetning på hverdagene av stadig større andel yngre kunder og barnefamilier, sier markedsdirektøren i Meny.

Totalt har Meny en markedsandel på 10,3 prosent i 2019, altså vesentlig mindre enn lavpriskjedene.

- Vi opprettholder markedsandelen til tross for at vi hadde noen færre butikker i 2019 enn i 2018, sier Normann-Larsen.

Han sier satsingen på netthandel fortsetter. I 2019 hadde Meny en netthandel på 328 millioner i 2019. Dette var en økning på 56 prosent fra 2018.

- Målet for 2020 er en omsetning på netthandel på 450 millioner. Vi er eneste dagligvareaktør som har satset på netthandel i tillegg til fysiske butikker og er nå til stede i alle tettsteder og storbyer fra Trondheim og sørover, sier Normann-Larsen.