Telia har i dag mottatt en trussel mot sitt hovedkontor i Oslo. Det var Dagbladet som først omtalte trusselsituasjonen. Oslo politidistrikt skriver på Twitter at de ikke har noen grunn til å tro at trusselen er reell, men at den blir etterforsket på vanlig måte.

- Klokka 11.11 mottok vi en melding via hovedkontoret i Telia. Det er en sak vi undersøker nå. Det handler om en trussel, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Knyttes til ny kampanje
Kommunikasjonssjef i Telia, Kristian Fredheim, sier til Kampanje at trusselen er knyttet til deres nye reklamekampanje.

- Vi kan bekrefte det er er fremsatt en trussel mot Telia. Det er nå en politisak, og vi har en god dialog med politiet. Ytterligere spørsmål må du ta med politiet. Sikkerheten til våre ansatte er det vi må prioritere nå, sier han til Kampanje.

Trusselen skal ha blitt fremsatt mot Telia i sosiale medier.

Til Kampanje sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt at de ikke ønsker å gå ut med innholdet i trusselen.

- Hva gjør at dere ikke oppfatter trusselen som reell?

- Vi har en egen vurderingsgruppe som vurderer sånne trusler, og har vurdert trusselen som uspesifisert og at man ikke har kapasitet til å gjennomføre trusselen. Vi har tett dialog med Telia og har gitt dem beskjed om at de må ta situasjonen med ro. Vi etterforsker saken på vanlig måte, for selv om vi ikke oppfatter trusselen som reell, er det straffbart å fremsette trusler, sier han.

- Vet dere hvem som står bak trusselen?

- Det er en del av etterforskningen. Vi ønsker ikke å si hvor langt vi er kommet med etterforskningen.

Får kritikk for hijab-fremstilling
Det har blåst rundt Telia etter at de lanserte sin nye reklamefilm i sosiale medier. Reklamefilmen spinner videre på kommunikasjonskonseptet «Freedom». Denne gangen handler det ikke om fri data, men om friheten til å være deg selv. I reklamefilmen illustreres dette med to menn som gifter seg, «nettroll-jeger» Mia Landsem som stanser frigjør modeller på en catwalk og stanser spredningen av nakenbilder, og en kvinne som tar av og en som har på seg hijab, blant annet.

Det er særlig sistnevnte scene som har skapt reaksjoner i sosiale medier, og da særlig fra muslimske brukere, som Nettavisen også omtalte i går. Felles for kritikerne er at de oppfatter Telias fremstilling av kvinnen som tar av seg hijaben som positiv, mens fremstillingen av kvinnen som har på seg hijab oppfattes som negativ.

Så langt har det kommet over 4000 kommentarer på Telias Instagram-innlegg, og over 1000 kommentarer på Facebook.

På YouTube har filmen fått over 21.000 visninger og 500 kommentarer. Der handler kritikken om noe helt annet, nemlig Telias samarbeid med Mia Landsem, som er kjent for sitt arbeid for å stanse spredning av nakenbilder og spore opp menneskene bak delingene.

Les mer om det nye kommunikasjonskonseptet til Telia her: Setter kryss over datapakker – lanserer X med fri surf og stream

BI-professor forstår ikke reaksjonene
BI-professor Lars Erling Olsen er overrasket over kritikken som har kommet. Kampanje snakket med Olsen før trusselen mot Telia ble kjent. 

- Jeg skjønner ikke helt reaksjonene. Hvis du ser grundig på hele filmen, så er dette en kort sekvens hvor du på den ene siden ser en som tar av seg hijab, og på den andre siden ser en som tar på seg hijab. Det er like mange positive og negative emojier på begge sider, så jeg synes ikke Telia tar stilling. Det er frihet til å ta på og frihet til å ta av, sier han.

Han mener det er tydelig av reaksjonene at filmen har en effekt.

- Den vekker noe hos folk, og så får den reaksjoner. Det er risikoen ved å gjøre sterk kommunikasjon. Da nører du opp følelser og det kan være både positive og negative.

Her er reklamefilmen fra Telia: