TV 2-sjefen tror ikke på reklame-krakk for tv - sikter mot en halv million Sumo-kunder

- Men det er et scenario som vi må ta høyde for, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag morgen legger det danske mediekonsernet Egmont, der TV 2 også er en viktig bidragsyter, frem sine resultater for fjoråret. De viser at det norske tv-konsernet under ledelse av administrerende direktør og sjefredaktør, Olav T. Sandnes, slår til med et overskudd på driften på nesten 400 millioner kroner.

- Det er et solid resultat, som vi er fornøyd med. Men først og fremst er det et resultat av innsatsen til alle de bra folkene i TV 2, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Driftsmarginen er på drøye åtte prosent og det er ifølge Sandnes noe TV 2 er fornøyd all den tid kanalen har valgt å satse på blant annet norsk journalistikk og norsk innhold, eller det Sandnes kaller «samfunnsoppdraget».

- Det hører med til historien at andre aktører uten samfunnsoppdrag har høyere marginer, men det er ikke et alternativ for oss å velge bort samfunnsoppdraget for å tjene mer penger. Det gjør at vi er fornøyd vårt resultat, sier Sandnes.

Les mer: Ny rekordomsetning i TV 2 - overskuddet øker til 400 millioner

- Lykkes bedre enn forventet med Sumo

Omsetningen til TV 2 var i 2018 på 4,5 milliarder kroner og har aldri vært høyere etter en vekst på nesten seks prosent.

- Er det TV 2 Sumo som øker inntektene?

- Vi har lykkes bedre enn vi forventet med TV 2 Sumo, vi har en sterk distribusjonsvirksomhet, også opplever vi at reklameinntektene er relativt stabile, sier TV 2-sjefen.

De siste ti årene har TV 2 gått fra å være rundt 90 prosent reklamefinansiert til at andelen konjunkturavhengige inntekter nå er nede i rundt halvparten. Men fortsatt står reklamesalget for drøye 2,2 milliarder kroner etter det Kampanje legger til grunn.

- Vi må huske på at vi har vært gjennom tidenes lengste høykonjunktur, noe vi selvfølgelig er glade for. Men vi ser at reklamekjøperne opplever at tv fortsatt er en effektiv og sterk kanal. Det er noen av det som har vært veldig positivt med 2018, sier han.

Tidligere denne uken skapte lederen for Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, overskrifter med sin tall for januar og februar som viste en nedgang i totalmarkedet på 12 prosent og en nedgang på tv på 16 prosent. Flere har stilt spørsmål om tallene er korrekte og viser blant annet til fraværet av OL og periodiseringer.

- Men bekymrer nedgangen TV 2-sjefen? 

- Nei, jeg er egentlig ikke bekymret over utspillet fra Mediebyråforeningen; av to åpenbare grunner. Tilbakegangen er ikke så sterk som du kan få inntrykk av, det vet både vi og annonsørene. De vet også at tv-mediet er det som gir best effekt. Fjoråret ble godt, og vi vokser i både januar, februar og mars i 2019. Det er alltid usikkerhet rundt utviklingen i reklamemarkedet, men vi kjenner oss ikke igjen det bildet som blir presentert, sier han.

Han sier at et konsern som fortsatt i stor grad er avhengig av reklameinntektene, alltid vil være sårbart for svingninger i reklamemarkedet.

- Kan det komme år der reklameomsetningen til TV 2 vil falle med over ti prosent når vi vet hvordan seingen på lineær-tv utvikler seg?

- Vi ser at lineær-tv faller og nettopp derfor er det viktig å sørge for at vi bygger videre på blant annet TV 2 Sumo. Vi har tidligere i TV 2s historie sett at de konjunkturavhengige reklameinntektene har ramlet kraftig, så det er et scenario som vi må ta høyde for, sier Sandnes.

Han mener også at det på lineær-tv fortsatt er mulig å samle store seermasser.  

- Vi har forklart TV 2 Sumo-suksessen i det siste med Solskjær-effekten. Den er sterk. Men nesten 600.000 så debut-kampen til Solskjær på hovedkanalen, på lineær-tv. Det var den mest sette Premier League-kampen i TV 2s historie. Også mot Huddersfield, da! I fare for at jeg fornærmer noen Huddersfield-fans her nå, sier Sandnes.

- Utfordringen på det nordiske markedet og med Viaplay er mindre enn den som kommer fra aktører som Netflix, HBO og Disney+ som ruller ut globalt. Olav T. Sandnes

- En risiko vi er villige til å ta

Mye av TV 2s virksomhet handler i dag om å bite fra seg i det digitale tv-markedet med strømmetjenesten TV 2 Sumo. Mediehuset rapporterte i fjor høst om over 400.000 kunder i et strømmemarked på rundt tre milliarder kroner i Norge.

- Vi fortsetter å vokse og gleder oss til å passere en halv million kunder.

- Blir det i 2019?

- Vi tar den gode nyheten når den kommer, sier han.

Internt i TV 2 snakkes det om at TV 2 Sumo skal sikre kanalen den neste milliarden i omsetning og det er grunn til å tro at strømmesatsingen til Sandnes er på god vei, selv om det nok gjenstår noen hundre millioner kroner i inntekter. En nordmann som manager i Manchester United hjelper imidlertid på

- Ja, det gjør det. Men så vet vi ikke helt om de kundene som har hoppet på den siste Manchester United-suksessen er like lojale som andre kunder. Men Ole Gunnar Solskjær har gitt oss stor oppmerksomhet om TV 2s rikholdige rettighetsportefølge og hvordan sportsredaksjonen vår forvalter alle disse rettighetene på beste vis, det slår også positivt ut på trafikken til tv2.no.

- Konkurrenten Nordic Entertainment Group skal bruke syv milliarder kroner på innhold årlig og sier de skal slippe 20 originale serier i året, hvor står TV 2 i denne kampen?

- Drama er det en viktig motor både for vår lineære satsing og på TV 2 Sumo, og det er ingen hemmelighet at det er store investeringer og mye risiko i å lage originalt dramainnhold. Men det er en risiko som vi er villige til å ta og vi har flere pågående prosjekter. Også er det noe med kvalitet og kvantitet. Det er viktig at man faktisk leverer drama som har høy kvalitet også. Vi har blant annet forpliktet oss til å bruke 250 millioner kroner på norsk drama gjennom den nye allmennkringkasteravtalen.

- Viaplay har et nordisk marked, er det en utfordring for TV 2 som opererer på det norske markedet?

- Utfordringen på det nordiske markedet og med Viaplay er mindre enn den som kommer fra aktører som Netflix, HBO og Disney+ som ruller ut globalt. Der har vi som opererer i et marked med fem millioner mennesker utfordringer når det gjelder skala. Da må vi utnytte fordelen ved å være en liten aktør som kan snu seg raskere og være mer fleksible også har vi fordelene ved å være bedre på det norske innholdet.

TV 2-resultatetTV 2 med rekordomsetning

 

TV 2 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning  4.486 4.257  + 5,1
Driftsresultat 391 329  + 15,9
Resultat før skatt 363   333  + 8,3

Alle tall i MNOK. 

TV 2-sjefen tror ikke på reklame-krakk for tv - sikter mot en halv million Sumo-kunder