Tirsdag kveld sendte Mediebyråforeningen ut tall som viser hvordan mediebyråenes reklameomsetning har utviklet seg i årets to første måneder. Det var dårlige nyheter stort sett over hele linjen, med en samlet nedgang på 12,1 prosent, men spesielt dårlige nyheter for tv, som mistet 16,4 prosent av omsetningen fra samme periode i fjor.

Det utgjør 118,5 millioner kroner i forskjell.

«Så kom tv-smellen som mange hadde ventet på, men som ingen visste helt når den ville komme. I flere år har TV-tittingen falt, ikke minst i de yngre målgruppene. Det var bare et tidsspørsmål før fallet i selve reklameomsetningen skulle starte», skriver daglig leder i Mediebyråforeningen, Merete Mandt-Larsen, i en kommentar på Kampanje.

Det får tv-sjefene til å steile.

- Må gjøre hjemmeleksa bedre
Salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, kjenner seg verken igjen i tallene eller i analysen til Mediebyråforeningens leder.

- Nei, absolutt ikke. Før Mediebyråforeningens leder uttaler seg, må hun gjøre hjemmeleksa si bedre. Når hun i tillegg skriver en egen kommentar, blir det useriøst. Mediebyråene fakturerer kampanjene sine ved kampanjestart. I 2018 var den første mandagen i året 1. januar, men i 2019 var den samme mandagen 31. desember. Det betyr at januar i år blir noe lavere, fordi datoen er som den er. Vi tok en ringerunde til de store mediebyråene for å høre om de kjente seg igjen i tallene, og det gjorde de ikke, sier Rosvoll til Kampanje.

- Det blir teknisk, men det handler om hvordan pengene rapporteres og at de havner i desember-omsetningen og ikke i januar-omsetningen. Derfor blir januar-omsetningen i år lavere enn den reelt sett er, legger assisterende salgsdirektør Marius Høgebøl til.

Les også: Reklame-Norge stuper - kraftig fall for tv

Skylder på OL
Mediebyråenes tv-omsetning falt med 4,5 prosent i fjor, men i desember gikk omsetningen riktig nok opp med 1,1 prosent, som kan forklares med at årets første kampanjer ble fakturert 31. desember.

- Men er dette hele forklaringen?

- Det var et OL på kommersiell tv i 2018 som vi ikke har i 2019. Det er et stort event som drar mye seing og reklamepenger. Jeg vil også minne Merete Mandt-Larsen om at vi i januar og februar 2019 hadde en nedgang i tv-seingen i 10-79 på ett minutt på TV 2, og ett minutt i 20-49, sier Rosvoll.

- Men det var ikke dere som hadde OL i 2018, så forutsetningene var kanskje til stede for mer seing på TV 2 i år?

- Absolutt, men når hun går ut og sier at det blir et ras, så blir det upresist.

- Betyr det at TV 2 kan vise til en vekst i reklamesalget i årets to første måneder?

- TV 2 har vekst i årets to første måneder og en utrolig god start på året, både i seing og i reklamesalg. Vi opplever at annonsørene får svært god effekt av reklamekampanjene på tv, og forventer bedre av lederen i Mediebyråforeningen enn dette.

- Svartmaling av tv-markedet
Heller ikke kommersiell direktør i Discovery, Morten Dovland, vil gå med på at tv-reklame har gått på en smell.

- Jada, tv-seingen faller. Men denne svartmalingen av tv-markedet som Mediebyråforeningen her framstiller, virker rett og slett litt kunnskapsløs, sier han til Kampanje.

- Vi har en vekst i januar og en tilbakegang i februar, på grunn av OL. Jeg synes det er litt overraskende at man ikke går i dybden på årsaksforklaringen. Det er klart at OL gir utslag, sier

- Det er 120 millioner kroner i forskjell fra i fjor til i år, er det rett og slett Discoverys OL-pott vi ser her?

- Så klart noe av det, men hvor mye vil jeg ikke si.

- Men etter hvert som tv-seingen fortsetter å falle, er det ikke naturlig at man også vil se en effekt på omsetningen?

- Ja, men så lenge det er ledig kapasitet, er det ikke det som er kritisk faktor. Hadde det vært fullt, kunne det ha vært en forklaring.

Mediebyråleder: - Alltid noe som skjer
Mediebyråforeningens leder mener fortsatt at tallenes tale er klar.

- Uansett hvor mye du vrir og vender på det, så er tallene klare i utgangspunktet. Det går i hvert fall ned. Det er derfor vi ikke går ut bare med tallene for januar, men venter til vi har tallene for februar, sier Merete Mandt-Larsen til Kampanje.

Hun mener det ligger mer bak tallene enn teknikaliteter og enkeltstående arrangementer som vinter-OL i 2018.

- Det er alltid noe som skjer. Året før hadde vi en krig mellom dagligvare, som også skapte en hype i januar-februar. Du vil alltid kunne lene deg til historier og situasjoner som har skjedd, men uansett hvordan du vrir og vender på det, så er tilbakemeldingen fra mediebyråene at annonsørene sitter på gjerdet og venter. Det gjelder ikke bare tv, det gjelder alle kanaler. Jeg har kvalitetssikret alle mine tall med mine medlemmer og sørget for at tallene ikke er feil.

Skriver om tv-smell:

- Uansett hvor mye du vrir og vender på det, så er tallene klare, mener Merete Mandt-Larsen i Mediebyråforeningen, som står på sin analyse.

TV3: - Helt ute av kontekst
Heller ikke hos TV3-eier Nordic Entertainment Group opplever man at tallene stemmer med virkeligheten. 

- Vi kan bare stille oss bak virkelighetsbeskrivelsen til mine bransjekolleger. Vi opplever tvert i mot en bekreftelse hos mediebyråene om at investeringsviljen på tv i 2019 er sterk, noe vi ser i de avtaler som faktisk er inngått for året. Å ta frem megafonen om manglende tv-investeringer isolert etter noen uker av året er helt ute av kontekst, da hele markedet har startet noe sakte, og tv som den største kanalen følger markedet. Fasiten på tv året 2019 får vi vente litt med, selv om Merete Mandt Larsebn på egenhånd har funnet frem gravstøtten allerede nå, sier kommersiell direktør i Nent Group TV, Bjørn Erik Broady Aasebø