Fredag morgen legger det danske mediekonsernet Egmont, der TV 2 også er en viktig bidragsyter, frem sine resultater for fjoråret. De viser at det norske tv-konsernet under ledelse av administrerende direktør og sjefredaktør, Olav T. Sandnes, slår til med et overskudd på driften på nesten 400 millioner kroner.

Driftsresultatet endte på 391 millioner kroner, mot 329 millioner kroner i 2017.

- Det er et solid resultat, som vi er fornøyd med. Men først og fremst er det et resultat av innsatsen til alle de bra folkene i TV 2, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Driftsmarginen er på drøye åtte prosent og det er ifølge Sandnes noe TV 2 er fornøyd all den tid kanalen har valgt å satse på blant annet norsk journalistikk og norsk innhold, eller det Sandnes kaller «samfunnsoppdraget».

- Det hører med til historien at andre aktører uten samfunnsoppdrag har høyere marginer, men det er ikke et alternativ for oss å velge bort samfunnsoppdraget for å tjene mer penger. Det gjør at vi er fornøyd vårt resultat, sier Sandnes.

TV 2-kanalenes samlede seerandeler i 2018 var stabile med 27,4 prosent i målgruppen 10-79 år. Samtidig falt andelen med 1,5 prosent i den kommersielle målgruppen, fra 30,6 prosent i 2017, mye på grunn av at konkurrenten Discovery hadde OL.

Les også resultatet for TV 2s søsterselskap: Egmont Publishing mistet 82 millioner kroner i omsetning

Vært på storshopping
Samtidig har TV 2 slått fra seg i rettighetsmarkedet på sport og lagt bak seg et begivenhetsrikt år med kjøp av Premier League, Europaligaen og rettighetene til å vise de norske kampene til herrelandslaget. I tillegg skapte TV 2 overskrifter da de sikret seg talkshowkongen Fredrik Skavlan i en overgang fra NRK til en verdi av 45 millioner kroner i året, noe Kampanje tidligere har erfart.

- Det var også det første året hvor vi sender flere kamper fra Champions League, så jeg føler TV 2 biter godt fra seg i et konkurranseutsatt rettighetsmarked, og det er viktig. Det er viktig at TV 2 er en solid og sunn virksomhet som er i stand til å gripe de mulighetene som byr seg, sier han.

Selv om kostnadene på rettigheter og tv-programledere skyter i været, klarer altså TV 2 å løfte resultatet med nesten 70 millioner kroner, noe som skyldes en pen økning i omsetningen.

- Det er flere områder som påvirker resultatet. Vi operer både i et sterkt reklamemarked hvor TV 2s selgere gjør en uvurderlig innsats, og ikke minst har vi lykkes med TV 2 Sumo. Det er de viktigste bidragene.

Les også: TV 2 øker overskuddet med over 200 millioner

Ny rekordomsetning
TV 2-konsernet hadde i 2018 en rekordomsetning på 4,46 milliarder kroner, mot 4,25 milliarder kroner året før. Dermed øker både omsetning og resultater i samme år som TV 2 inngikk den historiske avtalen med staten. 

I en melding sier TV 2-sjefen at kostnadene vil fortsette å øke for inneværende år, det første året hvor TV 2 på ny har en allmennkringkasteravtale med den norske stat. I løpet av 2019s første måneder har TV 2 ansatt en rekke nye medarbeidere i Bergen, flere stillinger er lyst ut og vil snart bli besatt.

- Allmennkringkasteravtalen stiller en rekke krav til TV 2s innhold og organisering. Vi øker spesielt satsningen innenfor nyheter ved hovedkontoret vårt i Bergen. Det koster penger, men er en investering vi har ønsket å gjøre, fordi den er en så viktig del av vårt samfunnsoppdrag, sier Sandnes

I bytte mot de nye forpliktelsene kan imidlertid TV 2, dersom de kan dokumentere et underskudd, motta en kompensasjon på opp mot 135 millioner kroner årlig eller hele 675 millioner kroner over de neste fem årene som avtalen løper.

- Hva slags effekt ville allmennkringkasteravtalen hatt på fjorårets resultat?

- Hadde vi hatt en allmennkringkasteravtale i fjor, hadde vi også levert på de forpliktelsene som ligger i den. Vi valgte i 2017 og 2018 å opprettholde en høy grad av allmennkringkasterprofil, men så inneholder avtalen som startet opp i januar i år en rekke nye krav som koster mer penger. Det blir å sammenligne epler med bananer. I tillegg må vi også dokumentere at vi går med underskudd på denne delen av virksomheten, dersom vi skal få kompensert opp mot 135 millioner kroner.

- Ville resultatene for 2018 blitt enda bedre med en allmennkringkasteravtale?

- Igjen, det blir å sammenligne epler og bananer.

Her kan du se resultatene til TV 2 for 2018. Alle tall i MNOK. 

TV 2 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning  4.486 4.257  + 5,1
Driftsresultat 391 329  + 15,9
Resultat før skatt 363   333  + 8,3