Netflix' storsatsing får Filmforbundet til å juble: - Sårt tiltrengte arbeidsplasser

- Det er lenge mellom så store produksjoner, sier forbundsleder i Filmforbundet, som opplever at andre strømmetjenester tråkker på bremsen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- En representant fra oss var til stede på stabsmøte om serien i går. Der kom det frem at det vil være behov for mer enn 100 norske filmarbeidere på serien, så det er topp stemning, sier forbundsleder i Filmforbundet, Elisabeth O. Sjaastad.

Filmforbundet er arbeidstakerorganisasjonen for film- og TV-arbeidere i Norge og består av om lag 1700 medlemmer. Norsk filmbransje har, og er fortsatt, i en vanskelig tid. Men med Netflix’ storsatsing basert på Jo Nesbø-romanen «Marekors», er en sårt tiltrengt arbeidsplass sikret for mange norske filmarbeidere de neste månedene.

Les også: Ny Harry Hole-serie setter over 80 filmarbeidere i sving: - Største jeg har gjort

- Det er britiske Working Title som er produksjonsselskap til Harry Hole-serien. Vil de få hjelp av norske underleverandører?

- Ja. De norske filmarbeiderne forholder seg til norske bransjevilkår når de skal jobbe på serien. Det er en norsk linjeprodusent som organiserer dette. Det er et veldig kjærkomment prosjekt og vi er glade for at Netflix drar i gang en storsatsing i disse tider, sier Sjaastad og fortsetter:

- Det er sårt tiltrengte arbeidsplasser.

- Er det første gang man ser en bestilling hvor man trenger over 100 fagarbeidere i Norge?

- Det er det nok ikke, men det er lenge mellom så store produksjoner, og det er som sagt svært viktige jobber for våre medlemmer. All kudos til Netflix for å finansiere dette nå, og det er noe jeg gleder meg til å se.

Les også: Stjernelag bak Netflix' Harry Hole-serie: - En storsatsing

Forbundsleder:

Elisabeth O- Sjaastad gleder seg over at mange norske filmarbeidere skal i sving når Jo Nesbøs roman Marekors blir serie på Netflix.

- Kan levere sterkt i årene fremover

Hvordan disse om lag 100 fagarbeiderne kommer på plass, er opp til produksjonsselskapet som får oppdraget.

- Det foregår ikke akkurat med utlysninger på Finn. Det er viktig å ha erfaring å vise til, sier Sjaastad.

Hun forklarer at nettopp stillingsutlysninger er noe de jobber med å forbedre i bransjen.

- Det er flere som har etterlyst at det skal bli enda enklere å vite om jobber i bransjen. Der har vi sett på ulike løsninger og har god dialog med Virke rundt det.

Innspillingen av serien skal vare i 108 dager og ta plass på 178 lokasjoner. Serien vil, med innvilget refusjonsramme på nesten 100 millioner kroner fra Norsk Filminstitutts insentivordning, nærme seg et totalbudsjett på nærmere 400 millioner kroner dersom Netflix og produksjonsselskapet makser støtteordningen.

Sjaastad håper gigantsatsingen kan gi ringvirkninger og gi enda flere produksjoner i Norge fremover.

- Vi har rykte på oss for å levere høy kvalitet på en effektiv måte. Med en regelstyrt insentivordning, og en medfinansieringsplikt, så har jeg tro på at TV- og filmbransjen kan levere sterkt i årene fremover.

Sjaastad mener politikerne må gjøre sin del av jobben og få på plass en medfinansieringsplikt for strømmetjenestene som opererer i Norge.

- De strømmeaktørene som er i det norske markedet, både internasjonale og norske, må forplikte seg til å investere en minimumsandel av omsetningen i Norge. Så lenge de har norske abonnenter, må de lage norsk innhold, forklarer Sjaastad.

Hun fortsetter:

- Det er tøffe tider, og alle aktører må prioritere hardere. Men at flere så å si har forsvunnet, til tross at tjenestene fortsatt er her, skaper dårligere konkurranseforhold for Norge vis-à-vis andre land.

Venter på realitybølgen

Kampanje har i løpet av det siste drøye året omtalt krisen blant norsk film- og TV-bransje ved to anledninger, da med et blikk fra et sviktende reklamemarked.

Sjaastad forteller at året har vært stille generelt, både fra det nevnte reklamemarkedets standplass, så vel som TV-produksjoner og film.

- Vi har lagt bak oss et år som har vært ekstremt stille. Det er snakk om vesentlig mer reality og underholdning, så vi venter spent, sier Sjaastad og fortsetter:

- Selv om Netflix er til stede med denne serien, så har ikke andre strømmeaktører fulgt opp med det volumet de hadde planer om å bestille fremover, og som vi merker ved at medfinansieringsforpliktelsen ikke er på plass.

Les også: Reklameprodusenter skal hjelpe NRK i reality-kampen: - Håper vi blir et «wildcard»

Hun forteller imidlertid at det stadig ser lysere ut, selv om de fortsatt befinner seg i en bølgedal.

- Det ser ikke helsvart ut. Mange kjenner på jobbtørke, og finansieringsklimaet for spillefilmer er kjempetøft. Dyrtid og besparelser merkes fremdeles veldig godt for bransjen, sier Sjaastad.

Les også: NRK vil satse på mer reality-TV: - Vi må skjerpe oss

Netflix' storsatsing får Filmforbundet til å juble: - Sårt tiltrengte arbeidsplasser