Tirsdag inviterte Netflix norsk og internasjonal presse til Schrøder i Oslo, også kjent som Harry Holes stampub i Jo Nesbøs krimbøker. Der skulle skuespillerne i den nye filmatiseringen av bøkene om den plagede politietterforskeren avsløres.

Men allerede kvelden i forveien kunne The Hollywood Reporter skrive at det er Tobias Santelmann som skal spille hovedrollen. Han får selskap av Pia Tjelta i rollen som Holes kjæreste Rakel Fauke og svenske Joel Kinnaman i rollen som den korrupte politimannen Tom Waaler.

- Nyheten om hvem som skal spille Harry Hole sprakk i går, som på et vis er fantastisk for da ser man den store interessen for serien, sier Jenny Stjernströmer, nordisk innholdssjef i Netflix, på lanseringen.

Selv om nyheten om at Tobias Santelmann skal spille Harry Hole ble avslørt mandag kveld, sier den norske skuespilleren at det heldigvis ikke var en stor nyhet for ham.

- Jeg visste heldigvis om det før eller så hadde jeg fått hjerteinfarkt. Men det er veldig deilig, sier Santelmann på pressekonferansen.

Han sier han har hatt samtaler med både regissør Øystein Karlsen, Jo Nesbø og lest bøkene samt gått dypere in i manuset.

- Det er det jeg har jeg brukt mest tid på. Det er et godt manus som jeg gleder meg til å dykke ned i, sier Santelmann.


Stor produksjon
Produksjonen får 93 millioner kroner i støtte gjennom insentivordningen som forvaltes av Norsk filminstitutt. Den fungerer sånn at man kan få refundert inntil 25 prosent av produksjonskostnadene i Norge. Det betyr at produksjonen har en ramme på minst 372 millioner kroner.

- Dette er en storsatsing fra Netflix og innspillingen starter om to dager. Det blir en visuelt imponerende serie som vi gleder oss til å dele med dere alle i 2026, sier Håkon Briseid i Netflix.

Jo Nesbø tar på seg rollen som «showrunner» for serien og han har selv skrevet manuset til serien.

- Jeg bruker romanen mer som et underlag. Jeg har mindre respekt for bokforfatteren enn det mange rundt meg har. Det gjør at jeg kan jobbe fritt og oppdatere dette til 2024. Jeg er også velsignet med veldig dårlig hukommelse, så for meg var det veldig spennende å lese denne boka, spøker Nesbø.

Serieskapere: Regissør Øystein Karlsen og manusforfatter Jo Nesbø står bak spakene på Netflix' nye nordiske krimsatsing. Foto: Eivor Eriksen

Nytt forsøk

I 2017 forsøkte det engelske produksjonsselskapet Working Title å lage film av boken «Snømannen», med irsk-tyske Michael Fassbender i hovedrollen, noe som ikke ble en suksess.

På spørsmål om han er trygg på at dette blir en større suksess, svarer Nesbø:

- Jeg er ikke trygg på noe som helst. Du kan ha de beste forutsetningene for at noe blir bra, og så går det til helvete, og det kan se ut som det går til helvete, og så går det av en eller annen merkelig grunn bra. Det jeg er trygg på er at dette skal bli jævlig interessant og jævlig moro å være med på.

Working Title er også involvert i det nye prosjektet, men nå blir det altså en Netflix-serie basert på «Marekors», og ikke en film.

Øystein Karlsen skal regissere serien. Han er mest kjent for å stå bak NRKs finansthriller «Exit». Også der hadde Tobias Santelmann en sentral rolle.