Kampanje har i flere omganger omtalt det rødgrønne prosjektet om å kutte i statens konsulentbruk. Særlig for finansminister og Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum har dette vært en viktig kamp helt siden valgkampen for to år siden. Da ble det tydelig at den viktigste gruppen «å ta» for landets finansminister var PR- og kommunikasjonsrådgiverne. Nå har Kampanje gått gjennom tallene til de 20 statlige virksomhetene som ble pålagt å kutte i budsjettene på grunn av høy konsulentbruk, og her kommer det frem at det samlede kuttet beløp seg til 17,4 millioner kroner på rene kommunikasjonskjøp.
Les også: Vedum nekter Sp-politikere å snakke med PR-rådgivere
Det er langt unna det samlede budsjettkuttet disse 20 «konsulentverstingene» fikk av regjeringen. Det kuttet var nemlig på 60 millioner kroner.
- Om 17 millioner er stort eller lite, avhenger av behovet for ekstern ekspertise i utviklingen av de statlige etatene. Har det falt, er tallet greit. Er behovet for utvikling det samme som før, har staten mistet kunnskap for 17 millioner. Det taper hele Norge på, over tid, sier næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, til Kampanje.
Han har tidligere kritisert regjeringens behandling av kommunikasjonsbransjen i sterke ordelag. Nå foreligger altså fasiten i kraft av at Kampanje har gjort en egen kartlegging av virksomhetene som faktisk ble bedt om å kutte. I 2022 bokførte de 20 virksomhetene 83,5 millioner kroner i innkjøp av kommunikasjonstjenester, mot 101 millioner kroner i 2021.
Det er tall det ikke var mulig å lese seg frem til i den nye rapporten fra Direktoratet for mangfold og økonomistyring (DFØ) der det blant annet kom frem at det nær 2.000 arbeider med kommunikasjon i staten.
Det rapporten unnlot å trekke fram, var hvordan det har gått med de 20 statlige virksomhetene, som ble trukket frem som «konsulentverstinger» av regjeringen og som alle fikk kutt over statsbudsjettet.
Selv om det krone for krone ble et kutt i kommunikasjonskjøp, viser Kampanjes oppstilling at størsteparten av det reelle kuttet på 17,4 millioner kroner ble spist opp av at Folkehelseinstituttet hadde unormalt høye utgifter til kommunikasjon tilknyttet pandemien i 2021.
Trekker man fra differansen der, tyder det på at det reelle kuttet for alle virksomhetene kan ha vært så lavt som fem millioner kroner.
Les svaret til Finansdepartementet lenger ned i saken!