Try til topps i Gulltaggen med null i mediekjøp - her er alle årets vinnere

Reklamebyrået Try er dermed igjen tilbake helt i toppen av en reklamekonkurranse.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den digitale markedsføringsbransjen i Norge kunne torsdag ettermiddag samles til fest og prisutdeling på Høymagasinet ved Akershus festning i Oslo. Bak prisen står interesseorganisasjonen Inma som delte priser i kategorier som «Inma», «Design og Teknologi», «Reklame og kommunikasjon» og «Innholdsmarkedsføring». I tillegg ble det delt to spesialpriser i form av «Best in show», «Årets nyskapning» og til slutt «Æresprisen».

- Det har vært veldig mange bra jobber og det er utrolig inspirerende å se hvor mye god markedsføring som utføres. I år har vi vært spesielt opptatt av kreativ bruk av teknologi noe som ga oss mange spennende og ulike vinnere, sier sjefen for Inma, Camilla Grund, til Kampanje.

De siste par årene har det vært Tante Randi og Anorak som har dominert i «Gulltaggen», men i år var det igjen klart for et lite comeback fra reklamekjempen Try i den digitale markedsføringskonkurransen. For med jobber som «The Mental Advisory Label» og «Das Chair», var det klart for sceneskifte og da med Try i hovedrollen. Vinnerjobbene kom for kundene Verdensdagen for psykisk helse og Volkswagen og totalt ble det tre gull, to sølv, to bronse og noen diplomer til Try som i tillegg også fikk den gjeve prisen «Best in show» for «gratisjobbingen» for Verdensdagen for psykisk helse. Det er særlig denne jobben som gledet reklamebyrået mest. 

- Det er noen ting som betyr utrolig mye mer enn noe annet, og dette er en av de tingene. Dette er noe alle vi bryr oss om og det er kjempeviktig, sier Kristina Skogen, til Kampanje rett etter konkurransen.

- Og noen jobber er viktigere enn andre? 

- Ja, sånn er det. Det å få lov til å skape noe som folk bryr seg om og som utgjør en forskjell. Det var det vi var på utkikk etter, sier Try-konsulenten. 

Det er også verdt å merke seg at den store vinnerjobben i årets Gulltaggen ikke brukte én eneste krone på medier og reklamkjøp - eller null i mediekjøp som det heter. 

- Hva forteller deg deg?

- Ja, det er riktig, men det er også derfor så mange av oss jobber i Try. Det er fordi vi får lov til å jobbe med kunder og temaer vi virkelig brenner for og kan bruke vårt samfunnsansvar på det, sier Skogen. 

Les også: Try, Anorak og Tante Randi med flest Gulltaggen-nominasjoner

Her kan du se noen utdrag fra vinnerjobben til Try og Verdensdagen for psykisk helse under årets Gulltaggen-konkurranse. 

- Utvider samtalen for psykisk helse

Kampanjeleder Anura Sankholkar i Verdensdagen for Psykisk Helse var også glad for utmerkelsen. 

- Vi prøver alltid å utvide samtalen for psykisk helse slik at flere får ta del i den og snakke om det på sin måte og det var det denne kampanjen bidro til, sier Sankholkar til Kampanje. 

Kampanjen gikk på lufta i fjor høst som et oppspill til nettopp verdensdagen for psykisk helse som avholdes 10. oktober.

- Dette var en måte å engasjere artister som allerede lager nydelig musikk som treffer oss og samtidig få folk til å snakke sammen, fortsetter Sankholkar.

- Psykisk helse har kommet veldig på agendaen den siste tiden, har denne jobben bidratt i særlig grad?

- 100 prosent. Helt sikkert, sier kampanjelederen.

Andre byråer som markerte seg med gull under årets Gulltaggen var Spoon, som sikret seg to gull og Publicis Starcom, Nord DDB, Unfold og Bekk som fikk ett gull hver.

Anti tok i tillegg hjem spesialprisen «Årets nyskapning» med en jobb for Forskningsrådet.

Vinnerteamet:

Hallvard Vaaland og Kristina Skogen kunne glede seg sammen med Mathias Sandvik på årets «Gulltaggen». De kunne hente hjem både gull og spesialprisen «Best in show». Foto: Eivor Eriksen.

Samlet over 30 artister

Gulltaggen-juryen var spesielt imponert over hvordan reklamebyrået Try tok utgangspunkt i ikke-kommersielle flater og fikk artister som Maria Mena, Stig Brenner, Ina Wroldsen og Daniel Kvammen til å låne bort coveret sitt i strømmetjenester som Spotify, Tidal og Apple Music. Konsulent Kristina Skogen sier de umiddelbart følte at «her lå det noe» da ideen dukket opp og byrået tok kontakt med Verdensdagen for psykisk helse.

- Vi fant ut at her kunne vi nå veldig mange gjennom musikk, men det som er forskjellen og kanskje for oss som jobber i Try til vanlig, med ganske store annonsører og med store sponsorater man skal koble på, så var dette en helt annen inngang. Her satt vi bare med en idé for noe vi trodde på, men vi hadde ingen artister og ingen plateselskaper med oss da, men vi tok kontakt og sa at her har vi en idé som vi har tro på, sier hun.

Den første kontakten ble gjort med kommunikasjonssjefen i Verdensdagens for psykisk hele, Kristin Bergersen, som for sikkerhets skyld hadde jobbet med Try-sjefen selv, Kjetil Try, helt tilbake på 1980-tallet.

- De brant for temaet og de ønsket å gjøre det. Det er noe av gullet for oss som ikke har så mye midler til rådighet. Også er det utrolig, dyktige folk, sier Bergersen. 

Etter hvert ble plateselskaper som Universal og Warner og etterhvert over 30 norske artister med på notene og kampanjen. 

- Vi kjørte individuelle møter med hvert eneste plateselskap og solgte inn ideen og sammen med dem så kuraterte vi musikk som traff på ulike negative følelser som lytterne kan kjenne seg igjen i, sier kreatør i Try, Hallvard Vaaland.

Kvart århundre:

Inma fortsetter å samle den norske internettbransjen selv 25 år etter at foreningen ble startet tilbake i 1998. Foto: Eivor Eriksen.

Tilbake helt i toppen

Det kreative teamet bak kampanjen i Try har foruten Skogen og Vaaland bestått av Mathias Sandvik, designer Thomas Fuglum og prosjektlederne Vilje Mohn og Yvonne Sollihagen. For reklamebyrået Try må det også ha smakt litt ekstra godt å gå seirende ut av en reklamekonkurranse igjen, etter å ha blitt slått på målstreken både i Anfo Effekt, Gullblyanten og Gullfisken tidligere i år.

- Hvordan blir det å komme tilbake på kontoret nå med en seier etter mange nesten-plasseringer helt i toppen? 

- Jeg synes vi har vært flinke tidligere også jeg, sier Vaaland. 

- Men det smaker litt ekstra godt å være på toppen? 

- Ja, det er klart, sier Vaaland. 

- Og hvis vi skal sette noe musikk til den følelsen dere har nå, hvilken låt blir det? 

- Nei, det må jo bare bli Pharrell Williams og låta Happy. 

Her ser du listen over årets største vinnere på Gulltaggen. Totalt ble det delt ut ni gull og to spesialpriser i tillegg til sølv, bronse og diplomer.Byråtoppen i Gulltaggen

Byrå Gull Sølv Bronse Diplom Spesial
Try 3 2 2   1
Spoon* 2        
Trigger* 1        
Publicis 1        
Nord DDB 1        
Unfold 1        
Bekk 1        
Anorak   3   1  
Hyper   1   1  
Atyp     3    
Anto     1 1 1
WAL     1 3  

*Spoon og Trigger delte ett av gullene.
Også kundene Tise og Vipps fikk egne medaljer i kraft av sølv og bronse. I tillegg fikk også Iprospect, Tante Randi, Mint/SMFB, Knowit, Papirfly, Picapoint og Schibsted Partnerstudio en bronse hver. 

 

Try til topps i Gulltaggen med null i mediekjøp - her er alle årets vinnere