5000 poteter skal få bein å gå på i ny Felleskjøpet-kampanje: - Gjør det så stort som mulig

- Dette er en av de ideene jeg har brukt kortest tid på å si ja til, sier markedsdirektør i Felleskjøpet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag morgen var bøndene tilbake i byen for å dele ut 1000 settepoteter til forbipasserende på Oslo S. Initiativet er en del av kampanjen «Klar, ferdig, så!», utviklet av reklamebyrået Nord DDB, som skal oppfordre flere til å dyrke sin egen mat og øke den nasjonale matproduksjonen. Den bygger blant annet på tall fra Borsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO) som viser at sjølforsyningsgraden i Norge i 2021 var på 45,9 prosent.

- Det som er gøy er at dette henger så veldig godt på strategien til selskapet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Line Hildonen Ramstad i Felleskjøpet til Kampanje.
Hun trengte ikke lang betenkningstid da Nord DDB pitsjet henne ideen. 

- Dette er en av de ideene jeg har brukt kortest tid på å si ja til. Det er rett og slett fordi det henger så godt på greip med det selskapet vårt står for og visjonen vår om å ta vare på jorda, dyra og framtida. 

- Det var helt rått. Jeg husker vi kom opp og var litt nervøse, og så tok det to «slides» før hun bestemte seg for at dette må vi gjøre, sier rådgiver Aleksander HetlandNord DDB

Les også: Felleskjøpet velger nytt reklamebyrå: - Vi ønsker rett og slett å få mer ut av hver krone

- Det føles viktig

Reklamebyrået overtok ansvaret for Felleskjøpet på tampen av 2021 og nå begynner de å kjenne hverandre godt. I fjor høst stod de bak lanseringen av det nye kommunikasjonskonseptet «Ta vare på».

- Det er noe med at dette stammer fra kjernen til Felleskjøpet, som jeg føler at vi virkelig har forstått nå. Det er dette vi skal snakke om. Vi får med alle på laget og det føles viktig, sier Hetland. 

Les mer: Felleskjøpet lanserer ny visjon og nytt reklamekonsept: - Ærlig og ujålete

Av totalt 5000 bøtter med jord og settepoteter skal en femtedel deles ut på Oslo S. Resten skal deles ut på Felleskjøpets 100 butikker landet rundt. Kampanjen vil også være synlig i andre kanaler.- Vi har tatt det ut i markedsføringen vår og prøver å gjøre det så stort som mulig. I en stadig mer urolig verden har matsikkerhet og sjølforsyning kommet skikkelig på agendaen. Målet vårt er å vise den vanlige forbruker at det ikke er så vanskelig å dyrke litt av maten selv. Norge er blant verdens dårligste land på sjølforsyning. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Hildonen Ramstad.- Oslo-folk har ofte begrenset areal å plante på. Hvorfor skal de bruke arealet på poteten? 

- Potet er noe alle bruker, men det handler egentlig ikke om den. Det handler om økt fokus på sjølforsyning av alle aktuelle grønnsaker man har lyst til. Det er det vi oppfordrer til. Poteten er bare et eksempel. Men den er nyttig og enkel. Alle kan klare det.Kampanjen er ikke over når potetene er i jorda, avslører Aleksander Hetland.- Forhåpentligvis kan vi følge disse potetene. Det er en morsom DM som det kan bli noe mer ut av. Vi tar for oss årstidene og akkurat nå handler det om å så, og så skal man kanskje høste etter hvert, sier han.
Rådgiveren har for øvrig fått seg ny jobb som leder av Petter Stordalens nye reklambyrå SMEH.

Les mer: Skal lede nytt byråeventyr for Petter Stordalen: - Jeg tror veldig på det kreative

Støtter kampanjen:

Trygve Slagsvold Vedum ble intervjuet av P4 om renteøkninger og settepoteter da han møtte opp på Felleskjøpets lansering fredag morgen. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Har vært flinke på å bygge merkevare

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde også tatt på seg den grønne kjeledressen for å kaste glans over Felleskjøpets kampanje. Han har tatt turen fordi han er opptatt av mat og matberedskap, forteller han.

- Tror du denne kampanjen kan ha noe for seg?

- Ja, og så tror jeg det skaper litt stolthet i egen organisasjon. De får oppmerksomhet rundt mat og beredskap. Og det er heldigvis en fin vårdag, så jeg tror det er en god kampanje for de verdiene Felleskjøpet ønsker å formidle, sier Vedum til Kampanje.

Han synes selv det er gøy å dyrke sin egen mat og merker seg at det blir mer og mer urbant landbruk.

- Det siste året har dessverre også vist at matforsyningen vår kan være mer sårbar enn vi har tenkt på, med situasjonen i Ukraina. Det er også noe av det Felleskjøpet vil formidle.

- Det er et reklamebyrå som står bak denne kampanjen. Hvordan vil du vurdere jobben til konsulentene i Nord DDB?

- Det må nesten de vurdere selv. Felleskjøpet har vært flinke på å bygge merkevare over tid, også da de kjørte disse store reklamekampanjene sine. De har på en forunderlig måte klart å gå stygge grønne kjeledresser til å være kult, så det har tydelig vært noen flinke folk inne i bildet.

På papir:

Kampanjen skal også være synlig på papir i tiden fremover. Slik vil den se ut der. Foto: Felleskjøpet

5000 poteter skal få bein å gå på i ny Felleskjøpet-kampanje: - Gjør det så stort som mulig