Ny stor nedgang for TV 2: - Tilbakegangen er som forventet

Mediehuset mistet en fjerdedel av markedet i mai. Konkurrentene forsyner seg grovt av andelene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I over to måneder har over en halv million Altibox-kunder stått uten tilgang til TV 2s kanaler. Det er ny norgesrekord i svarte skjermer. Konflikten kommer godt til syne i den offisielle TV-måling fra Kantar, som viser at TV 2 hadde en totalandel på 23,4 prosent av TV-markedet i mai med sine kanaler. Det utgjør en nedgang på 7,1 prosentpoeng.

Tallene tar utgangspunkt i alle seere mellom 10 og 79 år.

Litt enklere forklart betyr det at TV 2 har mistet en fjerdedel av markedsandelen sin sammenlignet med samme måned i fjor.

- Vår tilbakegang er som forventet, og henger selvsagt sammen med at våre TV 2-programmer ikke når ut til alle som ønsker å se på TV 2. Gitt disse omstendighetene er vi godt fornøyd med seertallene på «The Voice», «Sommerhytta», «Åsted Norge» og finalen av Champions League, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Hovedkanalen TV 2 hadde en andel på 14,6 prosent i mai. Det utgjør en nedgang på 6,2 prosentpoeng.

Trygve Rønningen kan ikke love noen snarlig løsning på konflikten med Altibox, men han mener de har mye sport fremover på programmet som bør friste dem som fortsatt kan se på kanalene deres.

- Nå ser vi frem imot noen innholdsrike uker som starter i morgen med herrelandskampen mellom Serbia og Norge på TV 2 og som følges av en rekke landskamper blant annet mot Sverige. Og senere i sommer gleder vi oss stort til at fotball-EM for kvinnene skal fylle TV 2-kanalene, sier han.

Les også: TV 2 har hentet flere Discovery-topper til kanalen – vil ha omkamp om humortronen

Krangler om innhold og pris

Konflikten mellom TV 2 og Altibox dreier seg i hovedsak om en uenighet omkring hva TV-distributøren skal kjøpe av TV-huset. Avtalene TV 2 har inngått med de andre distributørene på markedet inkluderer strømmetjenesten TV 2 Play som en del av TV-pakken.

- Vår dør er åpen for Altibox hvis de ønsker å kjøpe det vi selger. Frem til nå har de ønsket noe vi som mediehus og innholdsleverandør ikke kan tilby, og noe helt annet enn vi har avtalt med de andre distributørene, sa organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje i mai. Da hadde konflikten vart i syv uker.

Ifølge kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox ville tilbudet fra TV 2 medført et kraftig prishopp.

- Vi mottok kun ett tilbud fra TV 2 som ville innebære en ekstrem prisøkning på over 80 prosent sammenlignet med det kundene betalte for TV 2s innhold tidligere, sa han til Kampanje i mai.

TV 2s kommunikasjonsdirektør stilte seg uforstående til utspillet.

Les mer: Altibox lar seg ikke stresse av TV 2s Telia-løsning - hevder TV-kanalen ba om 80 prosent prisøkning

Henter andeler:

TV 2s konkurrenter vokser

Både NRK, Warner Bros. Discovery og Viaplay Group vokser i kjølvannet av TV 2s Altibox-konflikt. Førstnevnte vokser mest og legger på seg 3,5 prosentpoeng. Det gir en totalandel på 42,5 prosent til NRKs tre TV-kanaler.

Warner Bros. Discovery, som er det nye navnet på TVNorge-eieren, har en totalandel på 15 prosent (+ 1,5 prosentpoeng).

- Vi gjør enda en sterk måned og Warner Bros. Discovery er fortsatt vårens vekstvinner. Det er vi veldig fornøyde med. TVNorge vokser med 20 prosent sammenlignet med mai i fjor, og Max går opp hele 54 prosent (i den kommersielle målgruppen 25-59 år, red. anm), mye takket være en kjempeboost fra Eliteserien. Det er kjekt med vind i seilene når vi neste uke presenterer høstens programmeny på Warner Bros. Discovery, noe vi gleder oss veldig til, sier Espen Skoland, Country Lead i Warner Bros. Discovery Norge.

Viaplay Group, som er det nye navnet på TV3-eieren, har en totalandel på 9 prosent (+ 1 prosentpoeng).

- 14. måned på rad hvor vi øker andelen betydelig er ikke annet enn gøy. Sport er naturligivs den store driveren med finaler i fa-cup, Europa og Conference League, Formel 1 og hockey-VM. Ny sesong av «Luksusfellen» har også falt i god smak blant våre seere, sier salgssjef Henrik Lindback Larsen.

- Det er en historisk høy entusiasme i Viaplay Group om dagen og vi er svært optimistiske på våre egne vegne iforhold til hva som møter oss fremover. At vi fortsatt skal vokse er en naturlig del planen, fortsetter han.

Les også: TV 2 og NRK utfordres av ny strømmegigant: - Det blir en «game changer»

TV-markedet i maiKraftig tilbakegang for TV 2

TV-hus Mai 2022 Mai 2021 Endring i prosentpoeng
NRK 42,5 39,0 + 2,5
TV 2 23,4 30,5 - 7,1
Warner Bros. Discovery 15,0 13,5 + 1,5
Viaplay Group 9,0 8,0 + 1,0
Andre 8,9 10 + 1,1

Kilde: Kantar

Fortsatt fall i TV-seingen

Selv om konflikten med TV 2 sender kundene til Altibox til andre kanaler, må hele TV-bransjen erkjenne at det blir vanskeligere og vanskeligere å få folk til å bruke tid foran skjermen.

Nordmenn så i snitt 93 minutter på TV hver dag i mai. Selv om det fortsatt er relativt mye, utgjør det en nedgang på 23 minutter eller 19 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Ifølge Kantars TV-måling faller også tiden vi bruker på strømme-TV med 14 prosent.

Ny stor nedgang for TV 2: - Tilbakegangen er som forventet