Altibox lar seg ikke stresse av TV 2s Telia-løsning - hevder TV-kanalen ba om 80 prosent prisøkning

Nå går det mot ny rekord i svarte TV-skjermer. Striden mellom TV 2 og Altibox har nå vart i syv uker.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Dag Robert Jerijervi

Denne uken ble det klart at Telia endelig kan presentere sin nye samarbeidsmodell med TV 2 og dermed kan tilby strømmetjenesten TV 2 Play til sine en halv million kunder, slik de kom til enighet i TV-avtalen de signerte i september i fjor.  TV 2s innhold som nå rulles ut til Telia-kundene vil inkludere noe reklame, men abonnentene skal ikke trenge å bruke TV-poeng eller betale noe ekstra for tjenesten. 

Les også: Telia ruller ut TV 2 Play til alle TV-kunder

For Altibox sine kunder er derimot virkeligheten en helt annen. De har ikke hatt tilgang til TV 2 sitt innhold siden avtalen med Altibox utløp 1. april i år. Det har heller ikke vært noe kontakt mellom forhandlingstemaene siden både TV 2 og Altibox sist uttalte seg om striden 20. april i år, opplyser kommunikasjonsjefen i Lyse-konsernet, Andreas Veggeland, overfor Kampanje.

- Vi er veldig tydelige overfor TV 2 at vi ønsker å forhandle, men det er ingen forhandlinger som foregår nå. Det TV 2 sa til oss sist var at de ikke ønsket å inngå noen avtale med oss. Det er veldig synd fordi det går utover kundene som ønsker å se TV 2s innhold. Det er ikke noe nytt i situasjonen, men vi er fortsatt klare til å forhandle, men vi kan ikke forhandle med oss selv, sier han. 

- Er det den samarbeidsmodellen som Telia presenterte i dag, hvor TV 2 Play er inkludert uten ekstra betaling, som dere ikke kan akseptere i Altibox?

- Det vi har vært tydelige på er at TV 2 ønsker en modell der alt deres innhold blir påtvunget kundene, som igjen ville gitt de økte kostnader. Vi kommenterer ikke hva konkurrentene tilbyr, men dersom du blir pålagt å tilby alt innhold, så vil jo kunden også betale for alt innhold, svarer Veggeland.

- Er dere overrasket over at Telia har gått med på en slik modell? Og den løsningen de nå presenterer?

- Vi kommenterer ikke på konkurrenters sine pakketeringer og TV-tilbud. 

Senere på dagen i går kunne Kampanje omtale at Telias TV-kunder fra og med 1. juli må betale 40 kroner ekstra i måneden for TV-abonnementet sitt.

Les også: Telia øker prisen etter TV 2 Play-nyhet: - Skyldes økte innholdskostnader

- Pakketering, ikke pris:

Ifølge kommunikasjonssjef i Lyse-konsernet, Andreas Veggeland, står ikke konflikten på pris, men pakketering. - TV 2 ønsker å tvinge kundene til å ha alt innholdet og da vil prisene stige markant, sier han til Kampanje.

- Prisstigningen har ikke vært i nærheten av det TV 2 krever

Det er snart gått syv uker siden bruddet i forhandlingene mellom Altibox og TV 2, der Altibox sine kunder mistet kringkasterens innhold 1. april i år. Nå ser det ut til at konflikten vil trekke ut og vare lenger enn TV 2s konflikt med Telenor, som varte i hele syv uker tidligere i år. 

- Vi ønsker å forhandle, men vi kan ikke tvinge TV 2 til det. Vi synes selvfølgelig det er kjipt at dette trekker ut i tid, nå nærmer det seg like lang stans som i Telenor-konflikten, og akkurat nå ser det ikke ut som det er en løsning rett rundt hjørnet. Det er dumt for de kundene som savner TV 2 sitt innhold, men vi opplever også at mange kunder ikke savner det tilbudet. Kundene har også fått enten kronerabatt eller poeng til å velge annet innhold dersom de ønsker det.

- Det virker som TV 2 ønsker å få med TV 2 Play ut hos alle sine distributører - hvor mye vil TV 2 ha betalt for det?

- Vi mottok kun ett tilbud fra TV 2 som ville innebære en ekstrem prisøkning på over 80 prosent sammenlignet med det kundene betalte for TV 2s innhold tidligere.

- Hvorfor ønsket TV 2 en slik økning, hvilke grunner gav de?

- Det er klart at de alltid vil komme med argumentasjon for sine syn, men selv om det har vært en generell prisstigning har den ikke vært i nærheten av det TV 2 krever. I prinsippet handler denne situasjonen ikke om en uenighet om penger, den handler om uenighet omkring pakketering og hvordan et tilbud skal se ut. TV 2 ønsker å tvinge kundene til å ha alt innholdet og da vil prisene stige markant, sier Veggeland.

Han påpeker samtidig at de fortsatt håper på en løsning.

- Vi er veldig klare for å få TV 2 tilbake til forhandlingsbordet, avslutter Veggeland.

- Vet ikke hvorfor Altibox kommer med slike utspill

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, stiller seg uforstående til påstanden fra Altibox om et krav på 80 prosent prisøkning.

- Vi vet ikke hvorfor Altibox kommer med slike utspill. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å vise til at vi har gode og langsiktige avtaler med alle andre distributører, uten at kundene deres har fått prisøkninger som ligner på det Altibox her hevder, sier hun til Kampanje.

- Hva skal til for at dere gjenopptar dialogen med Altibox?

- Avtalen med Telia viser hva som er mulig å få til når vi samarbeider til det beste for seerne. Avtalen er fremtidsrettet og tar seernes preferanser og medievaner på alvor. Vår dør er åpen for Altibox hvis de ønsker å kjøpe det vi selger. Frem til nå har de ønsket noe vi som mediehus og innholdsleverandør ikke kan tilby, og noe helt annet enn vi har avtalt med de andre distributørene. Vi har funnet frem til gode løsninger med fire av fem distributører, og skulle selvsagt gjerne hatt med Altibox på denne listen.

Les også: - TV 2 vil ikke være smågodt fra plukk og miks-hyllen til TV-distributørene

Altibox lar seg ikke stresse av TV 2s Telia-løsning - hevder TV-kanalen ba om 80 prosent prisøkning