TV 2 og NRK utfordres av ny strømmegigant: - Det blir en «game changer»

NRK og TV 2 mener det nye TV-selskapet som vil bestå av både Discovery+ og HBO Max betyr kun én ting. - Vi må skjerpe oss, sier ny NRK-sjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kampanje kunne onsdag gi det første anslaget på hvor mange strømmekunder den nye mediekolossen Warner Bros Discovery vil ha på det norske markedet. Ifølge Kampanjes anslag og helt ferske tall fra Kantars «Forbruker & Media»-undersøkelse vil det nye selskapet ha over én million kunder i Norge. Selskapet vil dermed kappe kraftig innpå Netflix i jakten på nummer én-posisjonen og samtidig distansere Viaplay og TV 2 i det svært konkurranseutsatte TV-markedet.

- Det blir en game changer i Norge. Det er det ingen tvil om, sier Discovery-sjef Espen Skoland. 

Under det tradisjonsrike «TV-toppmøte» under Nordiske mediedager ble Kampanjes tall tatt opp på scenen og i debatten der kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen gjorde sin debut og der panelet ellers bestod av TV 2-sjef Olav Sandnes, Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund og Discovery-sjef Espen Skoland selv. 

To av dem som utfordres sterkest og som kommer til merke det nye strømmeselskapet som vil romme merkevarer som TVNorge-seriene «Neste sommer» og «Kongen befaler», HBO-suksessene «Euphoria» og «Game of Thrones» og superheltene i Batman-universet, er TV 2 og NRK. 

- Det handler om kvaliteten på innholdet. Hvis de (Warner Bros Discovery, red.anm.) er flinke på det så blir det tøffere konkurranse. Så er det vår jobb og konsentrere oss om oss selv. Sørge for at vi har innhold som treffer nordmenn og der har vi en fordel overfor globale aktører fordi vi har fingeren på pulsen til det norske folk. Vi vet hva som treffer som «Kompani Lauritzen», «The Voice», sportsjournalistikken vår og ikke minst nyhetsjournalistikken vår. Den oppskriften har vi tenkt å fortsette med, sier TV 2-sjef Olav Sandnes til Kampanje.

Les også: Ny mediegigant vil knuse TV 2 og Viaplay på strømming - får over én million abonnenter i Norge

Her kan du se en video der NRK-sjefen snakker om sin egen TV-toppmøte-debut og Olav Sandnes om den nye TV-giganten. 

- Det er viktig å være stor

Selv om en ny og sterkere utgave av Discovery og HBO Max vil vokse til over en million TV-abonnenter, har også TV 2 fått opp farten med sin strømmetjeneste som har gått fra rundt 600.000 kunder til dagens 800.000 kunder i løpet av det siste året. I Norge legger Kantar til grunn at det finnes rundt 2,1 millioner husholdninger å kjempe og der hver husholdning i snitt abonnerer på over to tjenester.

- Betyr det noe å være størst?

- Det er viktig å være stor og at TV 2 Play nå har blitt allemannseie er veldig, veldig viktig. Men å sammenligne dette er litt epler og pærer. Noen jobber gjennom distributører og noen som er direktekunder, sier Sandnes.

Les mer: TVNorge inn i samme mediefamilie som CNN og HBO Max: - Det venter mange tøffe tak

House of TV-brands:

Espen Skoland legger ikke skjul på at han gleder seg over å jobbe i et mediehus som rommer merkevarer som TVNorge-seriene «Neste sommer» og «Kongen befaler», HBO-suksessene «Euphoria» og «Game of Thrones» og superheltene i Batman-universet. Foto: Eivor Eriksen.

Har vokst med 200.000 TV 2-kunder

På distribusjonssiden har TV 2 og Olav Sandnes de seneste årene kjørt en knalltøff linje med distributørene for å øke distribusjonen sin i samarbeid med TV-distributører som Allente, Telia og Telenor. Linjen har ført til en rekke konflikter og TV 2 ligger fortsatt i brudd med Altibox og fortsatt gjenstår det å se hva som blir resultatet av «den nye modellen» når Telia og Telenor skal rulle ut TV 2 Play bredt.  

- Det handler om å ha en bred distribusjon og tilstedeværelse sånn at du er lett tilgjengelig for folk flest og den jobben blir vi aldri ferdig med, men jeg opplever at vi har kommet veldig godt i gang, sier Sandnes.

I tillegg ruller TV 2 også ut stadig nye internasjonale tjenester på sin strømmeplattform TV 2 Play noe som har gitt TV 2 Play-kundene tilgang til blant annet C More, BritBox og ikke minst Disney+.

- Hvordan klarte du å få Disney inn på plattformen din?

- Jeg kan vel si såpass at Egmont (TV 2s eier, red. anm.) har hatt et samarbeid med Disney siden 1949, og jeg tror det å være en god partner har mye å si, sier Sandnes.

Debuterte:

Den nye kringkastingssjefen i NRK, Vibeke Fürst Haugen, har bare hatt fire dager i jobben, men måtte kaste seg ut i det store TV-toppmøte under Nordiske mediedager i Bergen. Foto: Eivor Eriksen.

Fürst Haugen: - Betyr at vi må skjerpe oss

Også den nye NRK-sjefen Vibeke Fürst Haugen har fått med seg de store planene til Warner Bros Discovery-sjefen, David Zaslav, om å slå sammen Discovery+ og HBO Max til en tjeneste.

- Hva tenker en ny TV-sjef i Norge om denne giganten?

- Jeg tenker at vi må bli enda bedre. Dess flinkere konkurrentene våre blir, jo flinkere må vi bli. Det betyr bare at vi må skjerpe oss, sier

En som ikke bryr seg nevneverdig over at de globale mediekonsernene nå slår seg sammen og som dermed ligger an til å bli den nest største aktøren på det norske og nordiske strømmemarkedet, er konserntoppen i Nent-gruppen, Anders Jensen.

- Jeg er utrolig lei av den diskusjonen om globale versus lokale tjenester. Det kommer ikke til å være sånn at lokalt innhold forsvinner på bekostning av de globale rettighetene. Strømming er en strategi, ikke et produkt. Jeg mener dette er en diskusjon vi må bevege oss videre på, sier Anders Jensen.

TV 2 og NRK utfordres av ny strømmegigant: - Det blir en «game changer»