Ny mediegigant vil knuse TV 2 og Viaplay på strømming - får over én million abonnenter i Norge

BERGEN (Kampanje): Anslag Kampanje har hentet inn viser at styrkeforholdet i Medie-Norge vil endre seg dramatisk med sammenslåingen av Discovery og Warner Bros.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken er store deler av den norske TV-bransjen samlet i Bergen for et maraton av prisutdelinger og konferanser med Nordiske Mediedager og Gullruten som to av høydepunktene.

Det som opptar mange i den norske og internsjonale TV-industrien akkurat nå, foruten Netflix' sjokkrapport der verdens største strømmetjeneste meldte om fall i antall abonnenter, er sammenslåingen av de to mediegigantene Warner Media og Discovery.

Nyheten om at AT&T ville ut av mediebransjen ved å fusjonere Warner Media med Discovery Communications rystet markedet på denne tiden i fjor. I april var fusjonen en realitet og Warner Bros Discovery så dagens lys. I korte trekk betyr det at TVNorge og HBO har havnet under samme tak, om ikke bokstavelig talt enn så lenge.

Men enda viktigere er det at strømmetjenestene Discovery+ og HBO Max nå har samme eier og her er planen å slå dem sammen. Det har tidligere blitt bekreftet av Discoverys finansdirektør Gunnar Wiedenfels.

Han mener tjenestene er komplimentære i de markedene der begge er til stede.

HBO og HBO Max har overtaket med totalt 74 millioner abonnenter, men Discovery har også tatt store steg med sin strømmetjeneste og passerte 22 millioner abonnenter ved utgangen av 2021.

Les mer: TVNorge inn i samme mediefamilie som CNN og HBO Max: - Det venter mange tøffe tak

Vil sikre seg halvparten av markedet

De nyeste offisielle tallene til Kantar som måler dekningen til de ulike strømmetjenestene på det norske markedet viser at Netflix går tilbake på det i Norge akkurat som de rapporter globalt. Samtidig vokser HBO Max og Discovery+. Forskningsleder Knut-Arne Futsæter mener veksten til de to har fortsatt inn i det nye året og kan for Kampanje fortelle om den aller nyeste utviklingen på strømmemarkedet.

Her kommer det frem at HBO Max hadde 33 prosent abonnenter i første kvartal i 2022, mens Discovery+ hadde 18 prosent. Særlig HBO har vokst mye som følge av sin aggressive lanseringskampanje i forbindelse med omprofileringen til HBO Max i fjor. Da ga strømmetjenesten nye kunder halv pris livet ut dersom de ikke sier opp abonnementet.

- Både HBO Max og Discovery+ har hatt en positiv utvikling de siste 12 månedene, sier Futsæter til Kampanje.

Til sammen gir det en samlet dekning på over halvparten av et marked på 2,2 millioner husholdninger. Kampanje har tidligere omtalt at Discovery+ til og med har langt høyere abonnementstall enn dekningstallene til Kantar fanger opp og allerede før OL i Beijing lå de på rundt 400.000 kunder. Det tallet skal nå ha steget ha steget ytterligere og kanskje så mye som opp mot 500.000 kunder.

- Vi kommenterer ikke lokale abonnementstall, sier norgessjefen i Warrner Bros. Discovery Espen Skoland til Kampanje.

Dermed blir et sammenslått Discovery+ og HBO Max større enn TV 2 Play og Viaplay, som begge har en markedsandel på rundt 30 prosent ved siste målinger.

Her skal det imidlertid sies at det vil være en dobbeltdekning. Rundt 30 prosent av de som har HBO Max har også tilgang på Discovery +, viser tallene til Kantar. 55 prosent av de som har Discovery+ har HBO Max.

- Uansett så tilsier dette at de på kort sikt samlet sett vil ha i underkant av 50 prosent av markedet. Tre prosent sier også de har planer om å anskaffe seg Discovery+ og tre prosent har også planer om å anskaffe seg HBO Max, sier Futsæter.

Dermed er det ikke langt opp til den største aktøren på markedet, Netflix.

- 59 prosent oppgir at de har tilgang på Netflix. Med utgangspunkt i dette vil nok Netflix på kort sikt være større en HBO Max og Discovery+. Men det er komplisert og usikkert å spå hva som skjer på lengre sikt. Strømmemarkedet er veldig turbulent, og det er hard kamp mellom mange aktører og konstellasjoner, sier Futsæter.

Les også: - Det er grenser for hvor mye nordmenn er villig til å betale for strømming

- Ser tydelige tegn på metning

Medieanalytikeren tror vi står foran en utvikling der flere og flere slår seg sammen. 

- Bundling mellom tjenester og plattformer gjør det enda mer utfordrende å spå om fremtiden, men det er rimelig å anta at priskrigen tiltar og kampen om godt innhold vil øke. Det er også sannsynlig at det vil bli færre aktører og mer samarbeid og bundling av strømmetjenester og andre tjenester, sier Futsæter.

Partner og rådgiver i Deloitte, Joachim Gullaksen, har lenge fulgt utviklingen til den norske mediekonsumenten og endringene i TV-vaner. Han tror et sammenslått Discovery+ og HBO Max ville blitt nummer to på markedet – også i Norden. 

- Det kan være overlappende abonnement mellom HBO Max og Discovery, men dette ville gjort dem til nummer to i Norden. Det er fortsatt en vei å gå til Netflix, sier Gullaksen.

- Hva preger strømmemarkedet for tiden?

- Vi ser tydelige tegn på metning i markedet, abonnementsveksten stopper opp, alternative betalingsmodeller dukker opp med helt eller delvis reklamefinansierte tjenester og det er priskonkurranse. Da blir kundeforholdene kortere og det er naturlig med konsolidering for å ta ut skalaeffekter, sier han.

- Vi er inne i en veldig spennende fase

Discovery-sjefen i Norge, Espen Skoland, vil ikke kommentere noe rundt selve sammenslåingen av de to medieselskapene. Det er også ventet at det vil komme ganske store nedbemanninger som en følge av fusjonen da det vil være mange dobbeltfunksjoner i Warner Bros Discovery.

- Vi er inne i en veldig spennende fase der vi er i ferd med å etablere oss som nytt selskap, men det er fortsatt for tidlig å si så mye om når vi vil se endringer her i Norge. På sikt betyr dette at vi vil kunne tilby norske seere en av de mest innholdsrike TV- og strømmepakkene i markedet, sier Skoland.

Torsdag møter Skoland resten av den norske TV-bransjen under Nordiske Mediedager under det store toppmøte der også NRK, TV 2, Viaplay og Schibsted deltar.

HBO Max vokser:

Her ser du utviklingen i strømmemarkedet det siste året. Ferske tall fra Kantars Forbruker & Media-undersøkelse for fjerde kvartal, 2021. Netflix er fortsatt størst, men HBO Max vokser etter omprofileringen. Kilde: Kantar

Ny mediegigant vil knuse TV 2 og Viaplay på strømming - får over én million abonnenter i Norge