Nytt prissjokk fra TV 2 – norske fotballfans må grave enda dypere i lommeboken

- Vi snakker om et helt nytt sportsprodukt, sier TV 2-direktør.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Norske fotballfans må sette seg godt til rette før de kan lese om prisen på TV 2s nye fotballtilbud til høsten. For nylig varslet kanalen sine samarbeidspartnere på distributørsiden om den nye veiledende prisen på kanalens fotballtilbud. Og hold deg fast: Prisen øker med 200 kroner, opp fra 699 kroner til 899 kroner, eller nye 30 prosent i prisvekst.

Prisøkningen kommer bare ett år etter den forrige prisveksten på 40 prosent, da TV 2 økte den veiledende prisen til distributørene fra 499 kroner til 699 kroner. På to år ha prisen dermed økt med over 80 prosent. Også prisen på TV 2s egen strømmetjeneste TV 2 Play øker kraftig.  

- På vegne av norske fotballfans, er det ingen vei utenom?

- Vi snakker om et helt nytt sportsprodukt, og etter hva jeg kjenner til har det aldri i historien blitt tilbudt et slikt komplett fotballprodukt på TV noensinne som det TV 2 kan tilby til høsten, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, til Kampanje.

Hun mener det ikke går an å snakke om prisøkningen isolert, så lenge det også er snakk om et nytt og utvidet sportstilbud på TV 2 fra høsten av.

- Det har aldri vært mer fotball hos TV 2 enn kommende sesong. I tillegg til Premier League, tilbyr vi alle 127 kampene fra Champions League, alle 380 kampene fra La Liga, pluss European Qualifiers og Nations League, Det er et helt nytt produkt som derfor også prises på nytt, sier Willland.

Les også: Altibox reagerer på nye TV 2-priser: - Vi synes prisøkningen er urimelig

100 prosent av dette går til TV 2. Vi kommer ikke til å tjene en eneste krone på denne prisøkningen. Andreas Veggeland, Altibox
Øker prisen:

Både distributører og TV 2s egen strømmetjeneste kommer til å prise den TV-sendte fotballen vesentlig dyrere fra og med høsten. - Men det har aldri vært mer fotball hos TV 2 enn kommende sesong, sier kommunikasjonsdirektør Sarah WIlland.

- Medaljen har en bakside

For etter å ha lagt bak seg det mest intense året noensinne med tanke på budkamper og rettighetsprosesser på TV-markedet, ble det i 2020 klart at TV 2 sikret seg rettighetene til å vise Champions Leauge-turneringen fra med denne høsten og tre år frem i tid. Rettighetskuppet kom bare noen måneder etter at det ble kjent at Premier League-rettighetene til TV 2 forsvant til konkurrenten Nordic Entertainment Group, som eier kanalene Viasat og strømmetjenesten Viaplay.

Les også: TV 2 har kjøpt Champions League

Men på grunn av ulike rettighetsperioder, ble det som Kampanje har omtalt tidligere, et år der TV 2 sitter med rettighetene til både Premier League og nyervervelsen Champions League.

- I tillegg har vi Norges kvalifiseringskamper og privatlandskamper og spansk ligafotball som til sammen blir et enestestående fotballtilbud til alle de fotballfrelste nordmenn. Men så har medaljen også en bakside og det er at de nye rettighetene koster stadig mer penger og det gjør at prisen vil ligge høyere enn dagens nivå. Det gjelder både ut mot distributørene og ut mot våre egne kunder, sier Willand.

Hun legger til at når det gjelder den veiledende prisen så er det distributørene selv, som Allente, Altibox, Telenor og Telia, som «selv bestemmer prisen ut til sluttkunde.»

- Vi ser fra tidligere prisendringer at distributørene har valgt å prise seg forskjellig, sier hun.

Les også: Varsler kraftig vekst i Norge – men neste år ribbes Viaplay for toppfotball

Vi skulle gjerne unngått den prisgaloppen som er på fotballrettigheter. Sarah Willand ,TV 2

Øker også på egen strømmetjeneste

For TV 2s egne strømmekunder øker prisen på fotballpakken med 150 kroner, fra 519 kroner til 669 i måneden. Skal du ha TV 2s film- og serietilbud i tillegg øker prisen til 699 kroner i måneden.

- Vi skulle gjerne unngått den prisgaloppen som er på fotballrettigheter. Det er enorme pengesummer i og rundt internasjonal fotball, men fotball generelt og engelsk fotball spesielt er ekstremt populært i Norge og med den knallharde konkurransen om disse rettighetene så skyter prisen i været. Skal vi være med i kampen om disse rettighetene så er det den prisen vi må betale, sier Willand.

Frem til i dag har Viaplay og TV 2 delt på rettighetene til den internasjonale toppturneringen Champions League, men der TV 2 kun har hatt et par kamper i uken har de mest fotballfrelste måtte følge Champions League på Viaplay eller Viasat og Premier League på TV 2. Nå blir alt pakket sammen i ett fotballprodukt.

- Hvorfor deler dere ikke opp Premier League og Champions League i to forskjellige produkter?

- Det er vanlig å tilby fotballen i ett abonnement og det er noe vi ser også i England, Tyskland, Danmark og Sverige. Vi gjør også hele tiden markedsundersøkelser og der svarer de aller fleste at de er interessert i begge deler, sier Willand.

- Det var aldri aktuelt å tilby Champions League og Premier League hver for seg?

- Vi vil alltid vurdere pakkestrukturen til TV 2, men i utgangspunktet er dette ett produkt. Alle som har tilgang til TV 2 Sport 1, vil kommende sesong kunne se en kamp fra Premier League, to kamper fra Champions League og en kamp fra La Liga via denne kanalen. Skal du ha tilgang til alt av fotballen, så er man avhengig av et Premium-abonnement. Hvordan det blir fremover er noe vi kontinuerlig vurderer, sier hun.

- Forstår at fansen synes dette er dyrt

Da TV 2 endret sine priser skapte det voldsomme reaksjoner både fra supporterklubbene som spådde et frafall av kunder og fra enkelte distributører som mente prisøkningen til TV 2 var i høyeste laget.

- Mange synes det er voldsomt sist, hva tenker TV 2 om prisøkningen kundene nå får i fanget? 

- Det blir dyrere, fordi det er en økning i prisen vi betaler for rettighetene. Rettighetene blir stadig mer kostbare og det gjenspeiles også i prisen ut til kundene, sier hun.

- Er dere forberedt på like mye bråk denne gangen?

- Vi har stor forståelse for at fansen synes dette er dyrt og vi skulle gjerne sett at det var rimeligere. Men det er dyre rettigheter og det må også gjenspeiles i prisen.

- Supportalliansene varslet at mange ville si opp abonnementene sine sist. Mistet TV 2 mange abonnenter?

- Det ga ingen synlige konsekvenser for churn da vi økte prisen for Premier League i fjor, sier hun.

- Tror du TV 2 vil få flere kunder med dette nye produktet?

- Fotballen er ekstremt populær i Norge og det er en høy fotballinteresse blant nordmenn, og for de som elsker fotball bør jo dette være et drømmeprodukt og noe helt enestående for de vil se den absolutt beste fotballen, sier Willand.

Les også: Premier League-fansen peprer TV 2s Facebook-side etter prisøkning

Tapte Premier League-budkampen sist

For å møte kritikken om at TV-husene selv er med på å drive opp prisene i de stadige, aggressive budkampene om rettighetene, sier Willand at også TV 2 har et tak.

- Det så vi da vi konkurrerte om Premier Leauge sist. Da ble det rett og slett for dyrt, sier hun.

Kampanje har tidligere spekulert i at Nent-gruppen skal ha bladd opp nærmere 25 milliarder kroner for rettighetene til Premier League i Norden seks år frem i tid med oppstart til høsten 2022. 

- Kan du love rimeligere fotball på TV 2 når Nent-gruppen tar over Premier League?

- Ja. Prisen vil alltid være avhengig av hvilke rettigheter en har tilgjengelig og vil gjenspeile dette. Men eksakt hvordan det vil se ut, det kan vi ikke si noe om, sier Willand. 

Les også: Varsler prisvekst for Viaplay etter ski- og Premier League-kjøp

Nytt prissjokk fra TV 2 – norske fotballfans må grave enda dypere i lommeboken