Netflix-seingen stuper i Norge - NRK tar kraftig innpå den amerikanske giganten

TV 2 Sumo og Discovery+ stjeler også seertid fra Netflix.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Netflix har vært kongen på strømmehaugen helt siden tjenesten ble lansert i Norge med brask og bram for snart ni år siden. Fortsatt er strømmetjenesten landets mest brukte, men nå møter den amerikanske giganten stadig tøffere konkurranse, både fra andre amerikanske giganter og fra norske aktører som i stadig større grad lykkes med å flytte seere fra lineær-TV til strømme-TV.

I april i fjor, da Norge fortsatt var inne i den tykkeste koronatåken og «Tiger King» konkurrerte med Erna Solberg og Bent Høie om oppmerksomheten, brukte nordmenn i snitt 15,2 minutter på Netflix daglig. Det var over seks minutter mer enn folk brukte på NRKs strømmetjeneste, og over dobbelt så mye tid som folk brukte på TV 2 Sumo (6,5 minutter) og Viaplay (6,1 minutter).

Ett år senere ser bilde noe annerledes ut. Netflix-seingen har stupt til 9,9 minutter i april i år (- 35 prosent), mens NRKs nett-TV-seing har økt til 9,7 minutter. Statskanalens strømmetjeneste er med andre ord jevnstor med Netflix. Samtidig har TV 2 Sumo økt til 7,2 minutter daglig.

Det skjer samtidig som nykommeren Disney+ henter 7,1 minutter i snitt fra befolkningen, et drøyt halvår etter at tjenesten åpnet for norske seere.

HBO Nordic, som også var tidlig til stede i det norske strømmemarkedet, ble i snitt brukt 1,6 minutter daglig i april, noe som er på nivå med samme måned i fjor.

Tallene kommer fra den offisielle TV-målingen til Kantar Media.

Svekket av koronapandemien

Kampanje får opplyst fra Netflix’ norske PR-byrå Släger at de ikke kommenterer eksterne rapporter, men i selskapets rapport for første kvartal erkjenner de at koronapandemien har svekket produksjonen og dermed også programtilbudet i første halvdel av 2021.

Netflix fikk fire millioner nye abonnenter i første kvartal. Den svake veksten skuffet analytikernes forventninger tallene var også svakere enn selskapets egen guiding.

- Vi ser frem til et sterkt andre halvår med nye sesonger av noen av våre største suksesser og et spennende filmtilbud, skriver Netflix i kvartalsrapporten.

Daglig leder i analyseselskapet Mediavision, Marie Nilsson, har tidligere uttalt til Kampanje at Netflix allerede har en høy penetrasjon i Norden.

- Den allerede høye penetrasjonen i Norden forklarer hvorfor tilveksten til selskapet bremser opp. Samtidig har flere andre aktørere som for eksempel Disney etablert seg i Norden i løpet av året, noe som også øker konkurransen mellom de ulike aktørene, sier hun.

Netflix offentliggjorde nylig at de vil åpne kontorer i Stockholm og København. Da kunne selskapet for første gang også fortelle at de har passert fire milioner betalende abonnenter i Norden.

Les også: Netflix åpner nordisk kontor: - Bra for film- og TV-næringen, sier kulturministeren

NRK tar innpå Netflix

Analytiker Håkon Lund Sørensen i NRK gleder seg over veksten de ser på strømmetjenestene sine. I tillegg til NRK TV, har NRK også strømmetjenesten NRK Super for barn.

- Henter dere seere fra Netflix?

- Det er litt vanskelig å si. Vi har i løpet av året nærmet oss Netflix, men samtidig så øker jo også strømmemarkedet i og med at flere og flere eldre aldersgrupper tar i bruk strømming. Vi vokser kanskje på bekostning av andre strømmetjenester, men også på bekostning av lineær-konsumet, sier han til Kampanje.

Han tror programtilbudet spiller en viktig rolle. I mars, da NRK lanserte en mildt sagt etterlengtet andre sesong av «Exit», så nordmenn i snitt 10,8 minutter på NRKs strømmetjeneste.

- Du kommer ikke utenom at hvilke titler du har og hvordan du svarer på seernes behov har mye å si for hvordan strømmetjenestene gjør det. Du jan trekke mange til en strømmetjeneste med én tittel. Vi hadde en rekordmåned i mars, og mye skyldes en sterk inngang på måneden med både ski-VM og «Exit» i samme helg. Det viser at publikummet ikke bare er interessert i dramaserier, og i april har vi også hatt gode tall på den nye serien til Ronny Brede Aase, som har veldig gode tall.

Discovery+, som er det nye navnet på strømmetjenesten Dplay, har et snitt på 3,5 minutter daglig i april. Det er en dobling fra samme måned i 2020.

- Prosentvis er veksten kjempestor, og seerutviklingen har vært kjempegledelig. Så må vi bygge stein for stein. Det går i platåer og det er to elementer her, abonnementsalg og seing. Vi er i rute med å nå målene våre nå, som var ganske hårete, sier programdirektør Magnus Vatn i Discovery,

- Hva slags mål har dere satt dere?

- Det kan jeg ikke si, men vi skal være en betydelig lokal strømmetjeneste.

Les mer: Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen

Netflix og NRK kniver om førsteplassen

Grafen viser hvor mange minutter nordmenn i snitt bruker på de største strømmetjenestene daglig i perioden januar-april 2021. Kilde: Kantar Media

 • 11.5
  Netflix
 • 10.5
  NRK TV
 • 6.6
  TV 2 Sumo
 • 5.9
  Disney+
 • 4.5
  Viaplay

Netflix-seingen stuper i Norge - NRK tar kraftig innpå den amerikanske giganten