Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen

TV-seingen faller i april. NRK og Discovery mister flest seere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV-seingen fortsetter å falle, ett år etter at nordmenn satt klistret til TV-skjermene for å følge utviklingen i koronakrisen minutt for minutt. I april i fjor så vi i snitt 147 minutter TV hver dag, enten lineært eller på nett, men i samme måned i år var tallet 123 minutter. Det utgjør en nedgang på 16,3 prosent.

NRK mister flest seere og statskanalens totale andel av markedet faller fra 47,5 prosent til 41,4 prosent. NRK1 alene har en andel på 34,7 prosent (- 5,7 prosentpoeng).

- Det er mer en normalisering. Hvis vi sammenligner med to år tilbake, så har vi en økning. Men vi har ventet på den dagen skulle komme at vi skulle sammenligne med den veldig sterke april-måneden i fjor, sier analytiker Håkon Lund Sørensen i NRK til Kampanje.

- Selv om ikke samfunnet er på langt nær åpnet opp igjen, så kan man ikke sammenligne helt med fjoråret, da vi var i lockdown. Vi hadde også hele påsken i april i fjor, som er en sterk NRK-periode.

TV 2 styrker sin posisjon betydelig med en totalandel på 29,7 prosent for alle sine TV-kanaler. Det utgjør en vekst på 5,4 prosentpoeng. TV 2 er dermed tilbake på et 2019-nivå etter at koronakrisen sendte TV-seerne til NRK.

Discovery faller 0,8 prosentpoeng med sine kanaler og lander på en samlet andel på 12,5 prosent i april. Også hovedkanalen TVNorge må gi slipp på andeler og sitter igjen med 4,0 prosent av markedet (- 0,2 prosentpoeng).

Nent Group gjør en sterkere måned med en andel på 7,3 prosent (+ 1,0 prosentpoeng). TV3 har en andel på 3,7 prosent, og det er altså bare 0,3 prosentpoeng opp til TVNorge.

Les mer: TV 2 hyret inn Accenture for å rydde i programavdelingen - her er lederstillingene som skal lyses ut

Nyhetskanalen større enn TVNorge og TV3

Med unntak av TV 2 Zebra, kan alle TV 2s TV-kanaler vise til vekst. Mest av alt vokser hovedkanalen med en andel på 19 prosent (- 3,3 prosentpoeng). 

Det gir kanaldirektør Trygve Rønningen programmer som «Kompani Lauritzen», «Sommerhytta» og «The Voice» æren for.

Samtidig beholder Nyhetskanalen sin andel på 4,9 prosent av markedet. Kanalen befester dermed sin posisjon som større enn både TVNorge (4,0 prosent) og TV3 (3,7 prosent).

- Jeg tror nyhetsinteressen som er skapt via pandemien og det amerikanske valget gjør at Nyhetskanalen har etablert seg på et høyere nivå og er nå større enn TV3 og TVNorge i målgruppen 10-79, sier Rønningen.

- Var det en utvikling du hadde sett komme?

- Det var veldig vanskelig å analysere dette i fjor, men vi har sett over en periode at folk sin appetitt på nyheter har økt, og jeg tror dette vil øke videre også.

- Får en naturlig korreksjon

TV 2 tar andeler i et fallende marked, og det er på lineær-TV at fallet skjer. Vi så 102 minutter lineær-TV hver dag i april, ned 19 prosent, men nå går heller ikke strømme-TV-seingen oppover. Den ligger flat på 21 minutter, som er like mye som for ett år siden.

-  Er lineær-TVs gullalder over for andre gang?

- Vi hadde en veldig spesiell senvår i fjor med anke på seertid og får en veldig naturlig korreksjon i seerminutter i tiden som kommer. Men ser du første tertial under ett, fra januar til april, er dette på nivå med i fjor. Sånn sett er TV-seingen totalt sett helt lik, sier Rønningen.

Vi så i snitt 153 minutter TV hver dag i årets første fire måneder. Bare ett minutt mindre enn i samme periode i fjor.

22 minutter av dem ble brukt på strømme-TV-tjenester (+ 26 prosent), og der tror ikke Rønningen vi er i nærheten av å se taket.

- Strømmeseingen kommer ikke til å avta, den kommer til å øke.

Les også: - Det er fortsatt liv i leirbålet, men det brenner ikke bare ett sted om gangen

Andelstall i aprilTV 2 vokser mest

Kanalgruppe April 2021 April 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 41,4 47,5 - 6,1
TV 2 29,7 24,3 + 5,4
Discovery 12,5 13,2 - 0,7
Nent Group 7,3 6,3 + 1,0
Andre 9,0 8,8 + 0,2

Tall blant seere 10-79 år. Kilde: Kantar Media. 

Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen