Tvinges til nye allianser - går sammen i kampen om tv-sporten

Nye konkurrenter, nye tv-allianser og stadig mer «fotball til folket»-satsinger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I forrige uke dukket det opp en ny spennende allianse i tv-markedet da det svenske mediekonsernet kunngjorde at de videresolgte to kamper fra Europas viktigste fotballturnering til TV 2. TV 2 får i avtalen rett til å vise noen av de beste kampene fra hver runde samtidig med semifinaler og finaler. 

Les mer: MTG går sammen med TV 2 om å vise Champions League

- Ser at mer fotball tilbys på åpne kanaler

Dermed har de to rivalene funnet sammen i allianse som går rett i strupen på konkurrenten Discovery og TVNorge-sjefen Tine Austvoll Jensen som har blitt en stadig større trussel mot TV 2 og MTG med sine milliardinvesteringer i OL og norsk fotball.  Fra før samarbeider TV 2 også med NRK om rettigheter til fotball-EM og fotball-VM.

- Opplever dere at aktører som TV 2, MTG og NRK allierer seg sammen med Discovery?

- Det er ikke første gang at to norske mediehus går sammen om rettigheter. Men noen bevisst allianse tror jeg ikke det er. Det kan vel tenkes at de opplever oss som en tøffere konkurrent nå enn de gjorde for noen år siden, nå som vi har Discovery og Eurosport i ryggen, sier den nye TVNorge-sjefen Tine Austvoll Jensen til Kampanje. 

Modellen har vært en suksess for oss, og denne våren er det fotballen som løfter oss.

Hun er sjef for det amerikanske tv-konsernet Discovery som eier kanaler som TVNorge, Max og den nye sportskanalen Eurosport Norge. Selskapet har også gått rett i strupen på sine konkurrenters betal-tv-satsinger med sin nye fotballstrategi som kalles «Fotball til folket».

Det har utvilsomt fått TV 2 og MTG til å legge mer fotball på sine åpne kanaler det være seg Champions League, Premier League og FA-cup og ligacup, fotball som tidligere har vært skjermet på betal-tv.

Les også: TV 2 relanserer Tippekampen for Get-kunder

- Har Discoverys «fotball til folket»-satsing tvunget de andre kommersielle kanalene til å legge fotball på åpne kanaler?

- Det spørsmålet besvares vel best av våre venner i MTG og TV 2. «Fotball til folket» var vårt løfte da vi kjøpte Eliteserien, og vi ser jo at mer fotball nå tilbys på åpne kanaler. Modellen har vært en suksess for oss, og denne våren er det fotballen som løfter oss. De som tjener på dette er seerne, sier Discovery-sjefen. 

- TV 2 åpen for samarbeid

TV 2-sjef Olav T. Sandnes avviser at de to nye fotballkameratene MTG og TV 2 har funnet sammen i en allianse mot Discovery.

- Dette er et isolert samarbeid om Champions League. Tidligere har vi samarbeidet med NRK om OL og Fotball-VM. TV 2 er åpne for å samarbeide med andre aktører på andre områder, sa Sandnes etter at Champions League-kjøpet ble klart.

Under et foredrag på den store mediekonferansen Nordiske mediekonferanse i Bergen i forrige uke, var TV 2-sjefen også svært tydelig på at mer samarbeid, er noe av svaret på utfordringene.

- For å møte konkurransen mot de store globale aktørene så tror jeg på samarbeid mellom norske og nordiske aktører – og det gjelder ikke bare på store og kostbare rettigheter men også på journalistikken, sa Sandnes som mente det «var naivt å tro i 2017 at man kan lykkes helt alene».

Verken Sandnes eller MTG Norge-sjefen, Morten Aass, som sitter med kanaler som TV3, Viasat 4 og rekke forskjellige betal-tv-kanaler under Viasat-merkevaren, vil gå med på at Champions League-avtalen og den nye FA Cup-avtalen er et svar på Discoverys «Fotball til folket»-strategi. Med den norske fotballavtalen og OL har det amerikanske mediekonsernet etter mønster av den amerikanske sportskanalen ESPN forsøkt seg på en ny finansieringsmodell hvor distributørene gjennom prisøkninger i familiepakkene betaler mer av gildet.

Like fullt fortsetter det å tikke inn nyheter om at mer sport er å finne veien ut på åpne kanaler. Fredag ettermiddag sist uke kom nyheten om at TV 2 hadde landet en avtale om norsk håndball.

Les også: TV 2 henter håndballen fra Discovery

- Telekom er inne i Norden for første gang

MTG-sjef Morten Aass er likevel usikker på om utviklingen med mer og mer sport «til folket» kan fortsette.

- Jeg tror ikke det. Rettighetene her koster så enormt mye og prisen ser aldri ut til å nå noe tak. Så de store fotballpakkene må vi fremdeles selge som betal-tv-abonnement og det vil vi også se fremover. Men det vi er redd for og som er en evig diskusjon, er når får vi for mye fotball fritt til at vi ikke får abonnenter til å kjøpe de store pakkene, sier Morten Aass.

Møter ny konkurranse: MTG Norge-sjef mener den tradisjonelle tv-industrien vil møte nye konkurrenter i fremtiden det være seg de store «bamsene» som Facebook, men også nye aktører fra telekom. Foto: Eivor Eriksen. 

MTG-sjefen mener samtidig at kampen om tv-rettigheter ikke lenger blir en kamp mellom de tradisjonelle tv-kanalene lenger.  Tidligere denne måneden ble det kjent at telekomselskapet Telia kjøpte rettighetene til den finske ishockeyligaen og overtok den attraktive finske ishockeyen fra mediekjempen Sanoma.

På det britiske markedet har allerede den gamle telekjempen BT kjøpt både Premier League og Champions League for å drive salg av internettabonnement. 

- Telekom er inne i Norden for første gang. Telia fikk finske hockey, det er ikke første gang vi møter en slik utfordrer etter at BT kjøpte Champions League i Storbritannia. Det er bare begynnelse. Men så er det store spørsmålet, hvis de vil gå lokalt, hva gjør de store bamsene. Norsk fotball på Facebook spørsmålstegn, sier Aass. 

Under Nordiske mediedager kom det også frem at NRK-sjefen var bekymret for utviklingen og at det nå har blusset opp en konflikt mellom det norske fotballforbundet, Discovery og TV 2 om bruken av nyhetsretten.

Også NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er bekymret med tanke på hvordan Discovery posisjonerer seg med sine sportsrettigheter. I Bergen under Nordiske mediedager slo han fast:

Les også: Krangler om tv-bilder - OL på Discovery bekymrer NRK-sjefen

- Det vi ser er at TVNorge-systemet er en del av et veldig stort internasjonalt selskap og det er noe annet å forhandle om samarbeid med dem enn med norsk, dansk-eid TV 2. Det er vanskeligere å få til gentlemans-agreements der vi deler på rettigheter, sa NRK-sjefen.

Tvinges til nye allianser - går sammen i kampen om tv-sporten