Det var mange nye fjes på scenen da det tradisjonstunge tv-toppmøtet ble avholdt på Nordiske Mediedager. MTG Norges nye toppsjef Morten Aass, VGs nye sjefredaktør Gard Steiro og Discoverys nye norgessjef Tine Austvoll Jensen – toppmøtets første kvinnelige alibi, attpåtil – fikk selskap av fjorårets to gjenværende tv-sjefer, TV 2-sjef Olav T. Sandnes og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.

- Jeg er overrasket over hvor vanskelig jobben er. Hvor mye det er å gjøre. Det er utrolig mange vanskelige valg.

Disse ordene falt ikke fra en av toppmøtets tre nye deltakere, men fra Thor Gjermund Eriksen, til latter fra salen.

Stemningen snudde raskt fra spøk til alvor da TV 2-sjefen måtte forsvare kildejakten i eget hus overfor debattlederne Sigrid Sollund og Fredrik Solvang, men særlig temperatur mellom tv-sjefene ble det ikke før nyhetsretten kom på bordet i debattens avsluttende minutter.

Se video med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen rett etter toppmøte i Bergem. 



Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen mener TV 2 oppfører seg «litt som en gjøkunge» - litt spøkefullt, legger hun til.

- De sitter i andres reir og blir matet. Fotballen er bekymret for hvordan TV 2 velger å tolke nyhetsretten i dette tilfellet. Dersom det blir en ny tolkning av nyhetsretten som er vesentlig annerledes enn den er i dag, får rettighetene mindre verdi og de vil gi mindre tilbake til idretten. Den bekymringen deler vi, sa Austvoll Jensen fra scenen.

Olav T. Sandnes svarte med å minne salen om at nyhetsretten ble etablert slik at tv-kanaler skal kunne vise bilder fra eksklusive rettigheter på andre kanaler som er av allmenn interesse.

- For fire år siden var fotballen forbannet over NRK fordi de viste klipp på nyhetene. For et år siden reagerte vi på VG fordi de viste Premier League. Utfordringen er fundamental. Vi har ikke klare grenser for hvor nyhetsretten går og jeg tror vi alle sammen har godt av at dette gås opp, sa Sandnes.

Thor Gjermund Eriksen måtte svare på om han ville gjort samme vurdering som sin kollega i TV 2.

- Nei, jeg ville ikke gjort helt det samme. Når Olav sier at vi også har brukt nyhetsretten i sendinger, så gjorde vi det i sendinger som var planlagt to år i forveien, så å si. Samtidig så har ikke Discovery stor troverdighet som en stor forsvarer av norsk breddeidrett med all den spillreklamen som dere viser. Jeg er i likhet med Olav bekymret for nyhetsretten. Vi møter dere også på nyhetsretten når dere har OL, og opplever at det ligger noe imellom her, sa Eriksen fra scenen.

Nyhetskonflikten mellom TV 2 og Discovery, bekymrer også NRK-sjefen. Men det er ikke først og fremst fotballen som bekymrer Eriksen. Neste år starter Discovery opp med sitt første av totalt fire OL og det kan gjøre det vanskeligere for NRK å få bilder fra vinter-OL i 2018.

- Det er en krangel nå om nyhetsretten og rettigheter som er interessant å følge, sier Eriksen ti Kampanje.

- Neste år skal Discovery vise OL. Kan denne konflikten skape problemer for NRK?

- Ja, det frykter jeg. Det vi ser er at TVNorge-systemet er en del av et veldig stort internasjonalt selskap og det er noe annet å forhandle om samarbeid med dem enn med norsk, dansk-eid TV 2. Det er vanskeligere å få til gentlemans-agreements der vi deler på rettigheter, sier NRK-sjefen.