Annonsørtopp svarer byråledere etter Cannes-skrell: - Kan ikke skylde på kundene

Det er ikke annonsørenes skyld at reklamebyråene har færre kreative arbeider å vise frem, mener Anfo-sjef Jan Morten Drange.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken har den globale reklamebransjen vært samlet i Cannes for å hylle de beste og mest kreative arbeidene fra det forrige året. Det har skjedd uten at Norge eller de andre nordiske landene har markert seg stort. Norge står foreløpig med syv arbeider på shortlist, mindre enn en tredjedel av fjorårets fangst og én bronse til Try.

En del av forklaringen er at norske og nordiske byråer rett og slett har sendt færre arbeider til juryering i Cannes. Byråleder Odd Rune Farsund i Publicis Kitchen har tidligere sagt til Kampanje at han tror nedgangen gjenspeiler aktiviteten til kundene.

- Vi ser at det er et mønster der ute. Kundene opprettholder trykket på «melk og brød», men det er lengre mellom de store produksjonene, sier han.

De kreative lederne i Try, Egil Pay og Lars Joachim Grimstad, trekker frem det samme.

- Vi merker jo at mange har holdt igjen både på budsjetter og modighet. Og da blir det mindre merkevarereklame og merkevarebygging – og heller mer kortsiktig taktisk reklame fremfor innovative jobber.

Offisielle tall viser at det har kommet inn langt færre arbeider fra både Norge, Sverige og Danmark. I år er det sendt inn 573 arbeider fra Skandinavia. Det er en nedgang på 217 arbeider - 27 prosent - fra i fjor.

Totalt har det kommet inn 26.753 arbeider fra hele verden til festivalen. Bare én prosent mindre enn i fjor.

Les mer: Nordisk skrell i Cannes – byråtopper peker på ulike årsaker til nedturen

- Har ikke sluttet å investere i kreativitet

Anfo-sjef Jan Morten Drange, som leder interesseorganisasjonen til landets største annonsører, synes selv det er vanskelig å peke på en årsak til nedturen.

- Det er jo ikke slik at annonsørene har sluttet å investere i kreativitet. Det er en ganske allmenn aksept for at kreativitet er et effektivt virkemiddel. Men det er også forskjell på kreativitet og kreativitet, sier han til Kampanje.

Han er sikker på at norske og skandinaviske annonsører investerer det de har mulighet til.

- I litt dårligere tider må man snu på kronene. Da gjelder det å få mest mulig ut av de midlene man har. Vanskelige tider er det overalt. Det kan jo hende at man andre steder, altså i de markedene som vinner i år, har vært litt flinkere i denne perioden? Vi kan jo se på uttellingen i Cannes som en global resultatliste innen reklamefaget. I år har Norge og Skandinavia hatt en dårlig sesong. Slikt skjer selv med de beste. Det kan ikke være slik at hver gang noe ikke går byråenes vei så skal man skylde på kundene.

Kitchen-sjef Odd Rune Farsund avviser på sin side at han har skyldt på kundene. Les hans svar lenger ned i saken.

Les mer: Reklamestudent håndplukket til talentprogram i Cannes: - Føles uvirkelig

- Feil å undervurdere norske annonsører

- Kitchen-sjef Odd Rune Farsund mener byråene sliter med å nå frem til toppledelsen i annonsørene med budskapet om at det kan lønne seg å investere i merkevarebygging i nedgangstider. Tror du han har rett i det?

- Her tror jeg det blir litt feil å undervurdere norske annonsører. Enten de er toppledelse eller markedsledelse. Norske annonsører vet utmerket godt at det lønner seg å investere i kommunikasjon og merkevarebygging. Mitt inntrykk er at stadig flere blir flinkere, og den gjengen som normalt konkurrerer om metall i Cannes er gode, sier Drange.

Anfo-sjefen påpeker situasjonen Farsund beskriver er langt ifra ny.

- Reklamebyråene har, selvsagt med flere unntak, ofte jobbet kun med markedsavdelingene. Man har ikke kommet inn på høyere nivå. Men, det er jo heller ikke slik at om man kommer ut i andre markeder opplever en situasjon hvor reklamebyråene har fri tilgang til toppledelsen. Situasjonen er nok ganske lik den vi har hjemme.

- Dentsu-sjef Paal Fure mener problemet til den norske kreative næringen er at den er for reklamesentrisk, og ikke nok forretningsorientert. Er det Anfo sin opplevelse også? 

- Jeg er enig med Paal i det han sier om at det blir feil å skylde på kundene. Det kan godt hende det er riktig det han peker på her. Kanskje blir mange av de norske jobbene for «reklamete» og litt for langt unna en «forretningsmessig effekt»? Dette handler vel som Paal nevner også om hvilke partnere og miljøer man jobber med. Vi ser jo også at flere aktører i det norske markedet er opptatt av å være en totalleverandør, også i en mer forretningsmessig retning.

Odd Rune Farsund i Kitchen avviser at han «skylder på kundene».

- Jeg har på ingen måte skyldt på kundene. Den åpenbare sammenhengen jeg pekte på i mitt intervju er at når reklamebransjen snakker om et annus horribilis med sterkt svekket etterspørsel etter tjenestene deres, så kommer det nødvendigvis litt mindre kreativitet ut i andre enden, og at det trolig er en bedre forklaringsvariabel enn at kreatørene har blitt dårligere på kreativitet fra ett år til et annet.

Les mer om årets eneste norske Cannes-vinner her: Try sikrer Norges første løve i Cannes

Annonsørtopp svarer byråledere etter Cannes-skrell: - Kan ikke skylde på kundene