Omsetningssvikt og underskudd i Anorak – ny sjef vender blikket fremover

NoA-konsernets norske reklamebyrå tapte penger for andre år på rad i fjor.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Anorak legger bak seg et tøft år der omsetningen falt med 29 prosent og byråinntekten med 13 prosent. Driftsresultatet havnet på minussiden. Tall Kampanje har fått fra North Alliance (NoA) viser et justert driftsresultat på 1,9 millioner kroner i minus.

Dette er andre år på rad at Anorak taper penger. Tidligere byråledere har forklart den negative utviklingen med organisasjonsendringer og strategiutvikling.

Reklamebyrået har vært gjennom flere lederendringer etter at Torgeir Vierdal sluttet for over to år siden. Svenske Pelle Josephson ble ansatt som ny sjef helt på tampen av året.

- Hva var status i Anorak da du tok over som byråleder?

- Det var en refleksjon av hvordan det så ut i markedet. Det var litt urolige tider, det hadde vært litt tøft og det var en forventning om at noe skulle skje, sier Josephson til Kampanje.

Anorak hadde en omsetning på 93,3 millioner kroner i 2023 og en byråinntekt på 56 millioner kroner. Det utgjør en nedgang på henholdsvis 39 og 8,6 millioner kroner.

- Vi er i en selvtillitsbransje

Pelle Josephson tok over jobben som byråleder etter NoA Norges finansdirektør Stine Bøe, som ble konstituert i stillingen etter at Kine Werenskiold trakk seg som øverste leder.

- Jeg opplevde at man hadde ventet på en ny ledelse og det skapte et bilde av at man ikke hadde fått opp farten tilstrekkelig mye. Det jeg forsøkte å fokusere på var derfor å få opp energinivået. Det er så mange bra folk her og når man får opp energinivået og begynner å skape ting, så skaper det et stort driv. Aktivitet skaper aktivitet.

Det handler om noe så enkelt som å føle at man er viktig mener Anorak-sjefen.

- Vi er i en selvillitsbransje og når man går hjem etter jobb så må man tenke at det man har gjort er viktig. Det jobber vi mye med at folk skal kjenne.

Pelle Josephson var sjef i DDB i Norge tilbake på starten av 2010-tallet. I 2013 reiste svensken imidlertid tilbake til Sverige etter to år som byråleder i Norge. De siste årene har han tilbrakt i Stockholm som managing partner i Nord DDB i Sverige før han tok på seg sjefsjobben i Ehrenstråhle, som i dag er BBDO Nordics.

Har redusert bemanningen

Ett av grepene Josephson har brukt for å snu utviklingen i Anorak er å legge ting bak seg, og det er et grep Josephson selv benytter seg av når han skal kommentere tallene for 2023.

 - Mitt fokus har ikke vært hva som har skjedd. Det har vært å se fremover og sikre at vi blir et enda bedre byrå og at vi tar de riktige valgene for våre kunder og at vi blir enda mer relevante og viktige for dem, sier han.

- Klarer dere å levere lønnsomhet i år?

- Ja, det skal vi absolutt klare.

- Hvordan skal dere klare det?

- Vi har vært så heldige å få inn mange nye kunder i år. Alt fra Equinor til Vinmonopolet, Nettbil og BI. I tillegg opplever jeg at vi blir viktigere for mange av våre eksisterende kunder.

- Har dere også strammet inn på bemanningen?

- Vi er færre i år enn vi har vært tidligere.

Tidligere denne uken omtalte Kampanje konsernregnskapet til North Alliance. Der kom det frem at det nordiske byrånettverket har kuttet 100 stillinger.

Les mer: NoA-veksten bremser kraftig opp - har kuttet 100 årsverk

I dag jobber det rundt 40 stykker i Anorak. Det er syv færre enn for noen år siden.

- Men nå er vi på et punkt hvor vi kan begynne å ansette igjen. Det går veldig bra for oss nå. Det er «skitkul» for å si det rett ut, sier Josephson.

Les mer: Anorak slo fire håndplukkede byråer i Equinor-kamp: - En stor glede

Tilbake i Norge:

Pelle Josephson har bakgrunn som byråleder både på det norske og det svenske markedet. Nå er han hentet til Anorak for å snu den negative utviklingen i byrået. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Kreativitet er en superkraft

- Du har sagt at du vil gå fra kreativ reklame til kreativitet som skapet ny vekst. Hva legger du i det?

 - Jeg er 100 prosent overbevist om at kreativitet er en superkraft. Når man bruker den superkraften på riktig måte, så skaper den vekst. Å skape en historiefortelling som folk vil være en del av er ikke bare noe vi kan bruke mot markedsavdelinger, men det er også veldig viktig internt i selskaper for å skape stolthet og mening. 

HR og såkalt employer branding er derfor blant satsingsområdene i Anorak fremover, forteller Josephson.

- Må byråer som Anorak levere mer verdi til kundene enn man har gjort tidligere, og kanskje ligge tettere på forretningsutviklingen til kundene?

- Jeg er av en oppfatning av at vi skaper veldig mye verdi for våre kunder. Vi hjelper våre kunder med å skape vekst og flytte merkevarer over tid. Så kan vi som bransje bli bedre på å måle det vi gjør. Men bare fordi vi vi ikke har vært så gode på det, så betyr jo ikke det at man ikke har skapt vekst.

Anorak produserer også mer selv i dag enn byrået har gjort tidligere.

- Ja, vi gjør mye mer produksjon selv i dag, både innen content marketing og levende bilder med en egen produksjonsenhet. Det er en måte for oss å opprettholde kvaliteten på produksjonene, men også å få opp farten. Vi kan jobbe raskere når vi gjør mer selv og så er det så klart et økonomisk spørsmål. Det er jo lønnsomt for oss.

- Men bidrar det til å svekke den eksterne produksjonsbransjen som reklamebyråene fortsatt er avhengig av?

- Jeg tror det finnes plass til alle. Jeg tror ikke man skal låses fast i ulike roller. Utviklingen skjer når man prøver nye ting og på samme måte som reklamebyråer utvikles hele tiden, så gjør produksjonsselskaper det samme. Det kan også være sånn at vi blir enda bedre på å kjøpe av dem.

- Vi kommer til å slå tilbake

Tidligere i år markerte Anorak seg sterkt i Gullblyanten med tre gull. Dette er den gjeveste kreativitetskonkurransen for den norske byråbransjen her til lands. Likevel ble det verken shortlist eller priser da byrået skulle måle krefter mot resten av den globale reklamebransjen i Cannes Lions. Det ble i det hele tatt et magert år for Norden i det som omtales som et verdensmesterskap for reklame.

- Vi sendte ikke inn veldig mye, men man sender jo inn for å få ett eller annet. Det ble et tøft år både for Sverige og Norge, slår Josephson fast.

- Er du bekymret for at posisjonen Norden har på det globale kreative kartet skal svekkes?

- Jeg er helt overbevist om at vi kommer til å slå tilbake. Vi lager bra reklame i Norden, men vi er heller ikke et stort reklamemarked, så det kan hende vi tidligere har vunnet for mye i forhold til størrelsen vår.

Les mer: Try bryter Grand Prix-tørken i Gullblyanten: - En forbannelse

Omsetningssvikt og underskudd i Anorak – ny sjef vender blikket fremover