En drøy uke etter at Schibsted ble delt opp i selskapene Schibsted Media og Schibsted Marketplaces, slipper sistnevnte nyheten om at de skal redusere bemanningen med 250 stillinger i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Allerede 24. juni starter medarbeidersamtalene og det tegner med andre ord op ptil å bli en tung sommer for over 1500 ansatte i selskapet som blant annet driver Finn.no i Norge.
Les mer: Massive kutt i Schibsted - skal fjerne 250 stillinger
- Det er en tøff nyhet å få ved inngangen til sommeren, og det er noe alle i selskapet kjenner på. Det er den umiddelbare reaksjonen til det, sier Sigurd Ruud Frivik, tillitsvalgt i Schibsted Marketplaces, til Kampanje.
- For oss høres 250 stillinger mye ut. Er det mange?
- Det er et høyt antall. 15 prosent av et område på 1650 gjør at det er mange som vil bli berørt. Det skal sies at ledelsen sier at de 250 stillingene ikke nødvendigvis er rene oppsigelser, men at personer kan flyttes inn i nye roller, og for andre er det kanskje naturlige avslutninger på engasjement. Men det er fortsatt et høyt antall.
- Hvor hardt vil det ramme den norske delen av selskapet?
- Det er et godt spørsmål. Det som er positivt, er at det er tydelige signaler om tett oppfølging med ansattrepresentanter ved de berørte selskapene.
Schibsteds rubrikksider har vært en pengemaskin i alle år med marginer på opp mot 50 prosent i enkelte deler av konsernet. Regnskapstallene for årets første kvartal viste at Schibsteds rubrikkvirksomhet hadde en omsetning på 1,3 milliarder kroner og et driftsresultat på 411 millioner kroner etter årets tre første måneder.
Overskuddet var svakt ned og driftsmarginen falt dermed til 30 prosent etter at markedsplassene opplever tøffere tidere både i det generelle reklamemarkedet og innenfor jobbvertikalen.
- Schibsted tjente 400 millioner kroner i første kvartal. Hvorfor er dette nødvendig?
- Det er en bransje hvor marginforventningene er skyhøye. Dette er en konsekvens av det. På eiersiden er det forventinger til et økonomisk handlingsrom og marginer. Ser man på marginene på tilsvarende selskaper i bransjen i Europa, har de store marginer. Det er en ulempe ved å jobbe i bransjen, helt klart.
- Tror du det går an å få til å kutte 250 stillinger gjennom sluttpakker og frivillige løsninger?
- Det er «the million dollar question». Vi vil i drøftingene med ledelsen argumentere sterkt for å løse dette gjennom frivillighet, så skal vi også vise en forståelse overfor ledelsen at man innenfor visse sårbare områder trenger kritisk kompetanse. Vi håper at det i det lengste lar seg løse gjennom frivillighet, men dette skal drøftes og forhandles.
Sigurd Ruud Frivik har tro på at det blir konstruktive samtaler med ledelsen.
- Vi går inn i drøftingene med ledelsen om hvordan overtallighet og rolleendringer skal gjøres med det vi opplever som positive signaler. Vi håper ledelsen går inn i drøftingene med en visshet om at de ansatte skal behandles med respekt og verdighet i prosessen.