Så mye bruker Nasjonalmuseet på lanseringskampanjen: - Har testet ut Tiktok

Nasjonalmuseet vil lokke unge til museet ved hjelp av kjente profiler og TikTok.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

På lørdag åpner det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Her møter eldre og moderne kunst hverandre i bygget som har høstet kritikk helt siden arkitektens tegninger ble offentliggjort. NRK publiserte torsdag en lengre artikkel hvor bygget blant annet blir omtalt som «bunkeraktig», mens Nettavisens skribent ved en tidligere anledning har ment at byene i Norge ødelegges av stygge bygg og eksemplifiserer med Nasjonalmuseet. Også arkitekten har vist sin misnøye med Statsbygg i en glass-krangel.

Like fullt høster også museets utstilling ros av NRKs arkitektur- og kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

- For et vidunderlig sted å gå i sirkler, sier hun.

Nasjonalmuseet selv inviterer til storstilt åpningsfest lørdag. Dronning Sonja og statsminister Jonas Gahr Støre er meldt til å ta veien, og programleder for dagen er Iman Meskini, best kjent for sin rolle i TV-serien Skam. 

Les også: Henter hjem to gull i internasjonal konkurranse: - Det har vært en skikkelig laginnsats

Museet har i lengre tid promotert av åpning i en rekke forskjellige kanaler og testarrangement. Kommunikasjonsdirektør i Nasjonalmuseet, Eirik Kydland, forteller at de blant annet har ladet opp til åpningsdagen gjennom forskjellige prøvedager. Nasjonalmuseets medlemmer, journalister, alle landets ordførere og seks heldige skoleklasser fra forskjellige steder i landet har allerede fått en smakebit av museet.

- Prøvedagene har vi hatt for at folk skal bli kjent med bygget og for å teste ut hvordan det fungerer med folk inni. Kommunikasjonsmessig har det også vært viktig å invitere folk fra hele landet for at alle skal føle et eierskap til museet. Da vi hadde besøk av 238 ordførere fikk dem blant annet se kunst, arkitektur og design tilknyttet deres nærområder. Det er noe som har vært viktig for oss, sier Kydland.

Eierskap:

Kommunikasjonsdirektør i Nasjonalmuseet, Eirik Kydland, forteller at noe av den viktigste kommunikasjonen de har gjort er å få folk over hele landet til å føle eierskap til museet.

Laget flere videoserier til åpningen

I tillegg til disse grepene har museet laget godt med videoinnhold før åpningen lørdag formiddag. Her har de hentet inn store og kjente navn til å være hovedrollene. Parautøver Salum Kashafali, TV-profil Jenny Skavlan og artist Kari Bremnes har vært deltakende i promo-serien «Min samling».

- Vi har fått med noen profiler som finner sine favoritter fra samlingene på museet. Dette er et grep for å åpne opp og gi noen smakebiter til publikum samt vise variasjonen på museet. Og ikke minst vise at Nasjonalmuseets samling er vår felles kulturarv, det er din, vår og «min samling», sier Kydland og legger til:

- Vi har fått fine tilbakemeldinger på denne serien og håper det bidrar til å nå ut til en større krets som vanligvis ikke følger museet.

De har også fått hjelp av produksjonsselskapet Hacienda Film til å lage videoserien «Kunsten å flytte». Serien viser flyttingen av samlingene til de nye lokalene ved Aker Brygge, og skal etter hvert spres via en visningsavtale med Telenors TV-tilbud, T-We.

- Dokumentarserien gir et innblikk i flytteprosessen. Vi møter folk som jobber på museet og man får et lite innblikk bak kulissene, sier Kydland.

- Hvilke målgrupper har dere ønsket å nå ut til?

- Vi jobber jo med å nå alle, siden Nasjonalmuseet skal være hele landets museum. Men med det sagt så kan vi ikke jobbe mot alle samtidig. Vi opererer med syv forskjellige målgruppekategorier og spisser budskap innad i disse ved behov, sier Kydland.

Mester:

Norges raskeste mann Salum Kashafali tok turen til Nasjonalmuseet for å nyte kunsten tross i at han nesten er blind. Han er verdensmester og paralympisk mester på 100 meter. Foto: NTB.

Nasjonalmuseet på TikTok

Karin Hindsbo, administrerende direktør hos Nasjonamuseet, forteller til NRK under Nyhetsmorgen at de satser litt ekstra på den yngre generasjonen.

- Når vi bygger et nytt Nasjonalmuseum, så gjør vi det for de generasjonene som kommer. Det unge publikummet er særdeles viktig for oss, sier hun til NRK.

Tall fra Kulturbarometeret viser at om lag 27 prosent i aldersgruppen 16-24 besøkte et museum i 2021.

Kydland forteller at Nasjonalmuseet har funnet veien til mediefarsotten TikTok for å lokke unge til åpningsutstillingen.

- TikTok har vi primært brukt inn mot åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst», der 147 norske samtidskunstnere skal vises i Lyshallen. Med denne utstillingen jobbes det mot målgruppen 19-25 år, så her har vi testet ut TikTok, sier Kydland.

Les også: Orkla redd for å komme på kant med loven på TikTok: - Det er krevende

I tillegg til TikTok forteller Kydland at de har promotert på de kjente kanalene som utendørs, print medier, digitale medier og sosiale medier via Facebook, Instragram og YouTube.

Nasjonalmuseet har samarbeidet med Trigger siden 2021. Avtalen strekker seg til 2023.

- I tillegg har Metric stått for den visuelle identiteten, selv om det er et stykke tilbake i tid. Den står likevel sentral i denne kampanjen, sier Kydland.

Han estimerer at åpningskampanjen har kostet om lag fire millioner kroner.

- Er det som forventet og er det verdt det?

- For oss er det viktig å nå ut til hele landet og til nye målgrupper når det åpnes et nytt Nasjonalmuseum i Oslo. Vi skal gjøre kunsten tilgjengelig for alle og hver enkelt, og reflektere tiden og samfunnet vi lever i, det er vår visjon og en del av vårt samfunnsoppdrag. Da er innhold som dette viktig å lage og fremme. Vi ser for eksempel at Min samling-innholdet gjennom sosiale medier og annonser i aviser så langt har nådd totalt 10,5 millioner over hele landet, sier Kydland.

Les også: Trigger kåret til årets nordiske PR-byrå

Deler av teamet:

Prosjektleder i Trigger Marte Bruset Lunde og innholdsrådgiverne Vetle Gjevestad Agledahl og Charlotte Granbo har bistått Nasjonalmuseet med videoserie og på TikTok. Foto:Fredrik Myhre / Trigger

- Preget av litt ærefrykt

PR- og reklamebyrået Trigger forteller at de er stolte over å ha jobbet med «hele Norges» Nasjonalmuseum.

- Det har vært skikkelig gøy å få ta del i dette, men også preget av litt ærefrykt. Det er mange dyktige miljøer og individer som alle har jobbet beinhardt for å møte forventningene folk har til det mye museet, sier Markus Eckbo Endresen, kundeansvarlig konsulent hos Trigger.

Innholdsrådgiverne Vetle Gjevestad Agledahl og Charlotte Granbo har jobbet med videoserien Min samling og Tiktok-kontoen til museet.
 
- Vi ønsket å vise at vi alle opplever kunst på ulike måter. Derfor inviterte vi med en håndfull kjente ansikter inn på en sniktitt, for å oppleve den store samlingen gjennom deres øyne. Besøkene ble tatt ut som video-, tekst- og bildeinnhold i en rekke kanaler, og har fått fantastiske tilbakemeldinger fra publikum, sier Agledahl om serien Min samling.
 
Granbo forteller at de har jobbet aktivt med spørsmålet om hvordan de skal få unge mennesker til å tenke på og snakke om kunst. En del av løsningen ble Tiktok.
 
- Åpningsutstillingen handler om at hver enkelt skal kunne gjøre seg opp en mening om hva de kaller kunst, og dette ønsket vi å videreføre på Tiktok. Vi inviterte derfor kjente fjes fra plattformen til å starte en samtale om hva kunst er for dem, uten å ha noen fasit. På denne måten vil vi ufarliggjøre kunstbegrepet, og gjøre veien til Nasjonalmuseet litt kortere for den unge målgruppen, sier Granbo.
 
Nasjonalmuseet i Norge blir Nordens største kunstmuseum med hele 54.000 kvadratmeter. Kunstsamlingen i museet består av en rekke kjente norske malerier fra kjente norske kunstnere.
 
Se videoen med Salum Kashafali her: 
 

Så mye bruker Nasjonalmuseet på lanseringskampanjen: - Har testet ut Tiktok