Orkla redd for å komme på kant med loven på Tiktok: - Det er krevende

Stadig flere voksne finner veien til Tiktok og nå vurderer også en av Norges største annonsører å prøve seg. Influencer-sjef tror det er lurt å ha is i magen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tall fra Ipsos SoMe-tracker, som måler sosiale medier i Norge, viser at 23 prosent av alle voksne over 18 år i Norge har profil på Tiktok. Det utgjør over én million nordmenn og er en økning på fem prosentpoeng sammenlignet med samme kvartal i fjor. I aldersgruppen 18-29 år bruker hele 41 prosent Tiktok daglig.

Les mer: Tiktok vokser i Norge - én av fire voksne har profil

Det betyr ikke at annonsørene har stått i kø for å annonsere på plattformen. En av Norges største annonsører, Orkla, har foreløpig valgt å droppe Tiktok i mediemiksen.

- Tiktok er et medium som er interessant som vi diskuterer mye. Men vi er veldig avhengig av å ha ideer som gjør at vi ikke kommer på kant med markedsføringsloven mot barn, og det er krevende. Vi har sett på profilsammensetninger og kundedata, så vi vet at det er en god gruppe over 18 år der også som man kan kjøpe reklame målrettet mot, sier senior markedssjef Ingrid Rønneberg Næss til Kampanje.

Les også: Grandiosa velger Tix og vraker TikTok i jakten på generasjon Z: - De skal elske oss

I februar slapp Orkla og Grandiosa ut en ny type pizza med navnet Delux. For å markedsføre pizzaen fikk de med seg artisten Tix som laget en sang med samme navn som pizzaen. Da Kampanje tok kontakt med Orkla i forbindelse med lanseringen forklarte Rønneberg Næss at de ikke ønsket å rulle ut kampanjen på Tiktok for å unngå å markedsføre pizzaen mot barn. Rønneberg Næss forteller at Grandiosa skal være hele Norges pizza, men at de har en kjernemålgruppe på dem mellom 18-25 år.

- Med en voksen befolkning på 23 prosent som er på Tiktok, er det slik at dere nærmere dere å bruke mediet som markedsføringskanal?

- Ja, du kan kanskje si det. Det er en utrolig underholdene kanal som det er lett å bli engasjert i, også er det enklere å se for seg at man kan lage gøyalt innhold. Vi har likevel valgt å følge et føre-var prinsipp og vise aktsomhet, sier hun og fortsetter:

- Vi har en hypotese om at mange voksne er inne bare for å se hva det er for noe. Vi tror kanskje at hvis man ser på total tid inne på Tiktok så samsvarer ikke det helt med aldersfordelingen. Men vi er absolutt nysgjerrig, og følger kontinuerlig med på om det beveger seg i retning der det er større trygghet rundt markedsføring der.

Les også: TikTok vokser i Norge - én av fire voksne har profil

Det er en utrolig underholdene kanal som det er lett å bli engasjert i, også er det enklere å se for seg at man kan lage gøyalt innhold. Ingrid Rønneberg Næss, markedsdirektør for pizza i Orkla

- Enklere med Snapchat

Rønneberg Næss forklarer at de enn så lenge heller benytter seg av Instagram og Snapchat, fremfor å begynne med Tiktok.

- Vi opplever at det er enklere å ha kontroll på Snapchat. Det er spesielt den sosiale dimensjonen på Tiktok som er krevende og der vi er usikre på hvor god alderskontroll materiellet vårt vil få. Delux-kampanjen har en «natur» som gjør den egnet for brukere å lage sitt eget Tiktok innhold da den spiller på sang og dans. På Snapchat er det mer en én-til-én opplevelse mellom sender og mottaker, selv om det også er sosiale muligheter der. Vi ser og at Snapchat har kommet lenger i hele befolkningen, sier Rønneberg Næss.

- Tok det lang tid fra dere begynte å diskutere Snapchat til dere reklamerte der?

- Det husker jeg ikke helt, men det er ofte sånn at slike kanaler starter hos den yngre befolkningen så jobber det seg oppover. Mine personlige tanker om Tiktok er at det skiller seg litt fra andre kanaler. For fem år siden var det bare barn og unge på Tiktok – altså mindreårige. Så har det sakte, men sikkert blitt noe mer, sier hun.

- Hvilket sosialt medium er det egentlig Grandiosa benytter seg mest av?

- Vi har en veldig bred mediemiks, men vi har satset en del på Instagram-kontoen i ett års tid nå og det med god suksess. Der har vi rundt 10.000 følgere, noe vi er veldig fornøyd med. Men vi prøver å eksperimentere på forskjellige kanaler. Også er det er helt sikkert mange flater vi ikke er på, og den største vi ikke er på er Tiktok, sier Rønneberg Næss.

Droppet Tiktok:

Grandiosa skulle få med generasjon Z da de reklamerte for sin nye pizza med artisten Tix. De sløyfet imidlertid bruken av Tiktok som markedsføringsplattform. Det sosiale mediet blir stadig mer populær blant den voksne befolkningen.

- Det er fornuftig av Orkla

Noen som imidlertid satser hardt på Tiktok er influencer- og contentbyrået Kontent. Byråleder Stian Johansen forteller til Kampanje at de i en lengre periode har sett små bedrifter fått stor eksponering gjennom plattformen, og at dette var startskuddet for å opprettet egen Tiktok-avdeling.

- For oss som blant annet lever av markedsføring i sosiale medier, er det selvsagt viktig å følge utviklingen ved å være tilstede på alle relevante plattformer hvor målgruppene befinner seg. Ikke bare har vi sett våre nåværende profiler bygge opp en tilstedeværelse på Tiktok parallelt med instagram – vi har også sett behovet blant kunder for Tiktok-profiler, og syns derfor det er relevant å bygge opp en egen avdeling for å samle de mer up and coming profilene under én paraply, sier Johansen.

Les også: Influencer-byrå sikrer seg Leah Isadora Behn - skal bygge opp ny TikTok-avdeling

Han er ikke overrasket over at flere voksne finner veien til Tiktok og peker på covid-19, arbeidsledighet og hjemmekontor som faktorer for at voksne har gått på mediet de siste årene. Johansen mener likevel Orkla er fornuftige som har is i magen når det kommer til Tiktok.

- Jeg tenker det er fornuftig av Orkla å tenke godt over dette med reklame mot barn. Som markedsfører bør man sette seg inn i hvilke bestemmelser som gjelder for reklame som kan oppfattes som «rettet mot barn». Vi må huske at dette er en plattform hvor mange unge under 18 år kan komme til å se innholdet ditt og da bør du være varsom, sier han og fortsetter:

- Dette er også noe vi snakker med våre kunder om slik at vi gjør vårt beste for å unngå direkte kjøpsoppfordringer til barn og urimelig handelspraksis. Som med alle nye sosiale mediekanaler tar det ofte litt tid før offisielle retningslinjer er på plass, men vi vet at Forbrukertilsynet jobber med saken og ser frem til at dette kommer på plass. 

Les også: Nina (26) sa opp jobben i Dentsu for å satse på TikTok - går rett inn på førstelaget til influencer-byrå

Johansen føler likevel på bevegelser i markedet og at stadig flere markedsførere nå er på vei til Tiktok.

- Det er et stykke igjen til der vi er med Instagram. Det vi synes er spennende fremover nå er at flere og flere ønsker å sette opp bedriftskontoer og de trenger da råd for hvordan de skal gå frem og hvem de eventuelt skal samarbeide med. Og det er nettopp her vi håper at vi kan bidra med vår kunnskap og våre influensere, sier Johansen.

Fornuftig:

Stian Johansen har opprettet egen TikTok-avdeling i byrået Kontent og ser frem til at det kommer retningslinjer rundt markedsføring på TikTok. Han mener imidlertid at Orkla er fornuftige som tenker seg nøyer om før de benytter seg av mediet som markedsføringsplattform.

Her kan du se en tabell over landets største sosiale medier-plattformer målt etter antall profiler. Kilde Ipsos:TikTok fortsatt minst - men vokser mest

Plassering Sosiale medier Antall profiler  Daglig bruk (dekning)
1. Facebook 3.484.000 67
2. Messenger 3.203.000 49
3. Instagram 2.840.000 44
4. Snapchat 2.821.000 49
5. YouTube 2.067.000 32
6. WhatsApp 1.293.000 1
7. Twitter 1.238.000 4
8. LinkedIn 1.208.000 10
9. Pinterest 1.085.00 4
10. TikTok 963.000 15

Sosiale medier-tracker til Ipsos for første kvartal 2021. Hele befolkningen. 

Orkla redd for å komme på kant med loven på Tiktok: - Det er krevende