Los & Co-eier med over 100 millioner i byråinntekt – sjøsetter flere nye selskaper i nytt konsern

Og nå vil kommunikasjonshuset også bli startup-investor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Resultatsesongen er inne i sitt mest intense, og nå er turen kommet til kommunikasjonshuset nede på Vippetangen, Los & Co, der største eier og grunnlegger Jan Christian Fosseidbråten kan vise til både sterke tall, nye satsinger og en helt ny selskapsstruktur. For å ta det siste først så forlater nå Fosseidbråten den gamle holdingmodellen og går over til en konsernstruktur der eierselskapet bak får det nye navnet Oceans.

- Vi har brukt pandemien til å legge en overordnet strategi for det nye konsernet som består av virksomhetene som markedet allerede kjenner, men hvor det også er nysatsinger som en ny konsulentsatsing og et vekststrategiselskap, sier Fosseidbråten til Kampanje.  

Fosseidbråten er daglig leder i Oceans og kan se tilbake på et år med vekst både på topp og bunn.  I 2021 omsatte Oceans for 211,6 millioner kroner og hadde et resultat på 8,9 millioner kroner før skatt. Det er kraftig opp både i omsetning og resultat.

- Det er en kraftig topplinjevekst, vi passerer 100 millioner kroner i byråinntekt for første gang og resultatet er blant de aller beste resultatene vi har prestert som gruppe noen gang, sier Fosseidbråten.

Det er også første gang omsetningen passerer over 200 millioner kroner, men Fosseidbråten er mest opptatt av at Oceans som selskap nå har sjøsatt en rekke nye selskaper som konsulentselskapet TBA, tech-selskapet Modulær samt flere egne ventureselskaper, i tillegg til allerede etablerte Los&Co og designbyrået Neue.

Driftsmarginen i selskapet målt på byråinntekt endte på drøye ti prosent. 

- Er det en margin du er fornøyd med?

- Ja, gitt at vi har investert såpass mye, men det er godt nok for inneværende år. I et normalår bør det ligge på mellom 13-15 prosent, sier han.

Les også: Los & Co henter ny Publicis-topp: - Vi skal ha de aller, aller flinkeste folkene

- Et miljø med problemløsere

Ocenas-konsernet eies i all hovedsak av egne ansatte, men med Fosseidbråten som den største med snaue 50 prosent av aksjene. Selskapene i gruppen jobber i dag med flere store kunder som OneCall, Hurtigruten, Aftenposten og Statens Vegvesen, men det siste året har også flere nye kommet til som Kongsberg Gruppen, OBOS, Wallenius Wilhelmsen, Strim, Telenor, Gjensidige, Nordisk Film, Agder Energi og Glitre Energi. Nylig fikk selskapet også en gull i den digitale markedsføringskonkurransen Gulltaggen. 

- Hva skal Oceans være?

- Oceans er et miljø med problemløsere som i all hovedsak gjør to ting for kundene våre: Vi finner på smarte ting å gjøre, og vi gjør ting på en smart måte. Konsernets selskaper jobber både hver for seg og sammen inn mot kunder, avhengig av hvilken utfordring som skal løses. Vi ser allerede at denne måten å jobbe på gir gode resultater for kundene våre, og dermed gode resultater for oss, sier Fosseidbråten.

- Har planen vært å bli et fullservice-hus?

- Fullservice har vi vært lenge, vi er nok mer et multidisiplinselskap, sier Fosseidbråten.

Kommunikasjonshuset så dagens lys i 2008 og har i løpet av disse årene vokst fra fire ansatte til rundt 90 personer etter å ha hentet inn flere profilerte ledere og partnere fra konkurrenten Publicis den siste tiden, herunder Los & Co-sjefen Espen Haugen, plannersjefen Anders Erikson og den nye kommersielle direktøren Jon Axel Nævestad

Les også: Ett år etter at de skilte lag, gjenforenes Kitchen-par i Los & Co

Hentet Publicis-topp:

Jan Christian Fosseidbråten hentet den tidligere Kitchen-partneren Espen Haugen til å lede kommunikasjonsbyrået Los & Co i 2020. Haugen er en av flere tidligere Publicis-profiler som har begynt i konsernet. Foto: Knut Kristian Hauger.

Blir startup-investor

Konsernet har også etablert et eget ventureselskap, Oceans Ventures, som investerer i startups. Initiativene kommer fra egne medarbeidere, kunder eller eksterne forespørsler. Blant annet er et eget samarbeid med Olympiatoppen om nye inntektsmodeller for idretten på vei ut med et eget prosjekt som skal skaffe Norge flest mulig medaljer i Paris OL 2024.

- Slike nye konsepter og startups skaper unik erfaring som også kommer våre øvrige kunder til gode. Skal vi være et utviklingsmiljø for fremtiden, må vi prøve ut og videreutvikle egne råd også på oss selv. Dette gjør at vi står enda bedre rustet til å skape bærekraftig vekst for folk, virksomheter og samfunn, sier Fosseidbråten.

Oceans-konsernet består i dag av konsulentselskapet TBA, tech-selskapet Oceans Modulær, innholdsbyrået Gnist, Oceans Ventures og de allerede godt etablerte byråene Los & Co og Neue.

- Kommer det flere selskaper fra Oceans de neste årene? 

- Det gjør det og det vil skje allerede over sommeren. Sjømenn må alltid ut på nye tokt, sier Fosseidbråten. 

Her kan du se alle til Oceans for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Kraftig vekst for Los & Co-eier

Oceans-konsernet 2021 2020 Endring i %
Omsetning 211,6 150,6 + 40
Byråinntekt 111,5 87,5 + 10
Driftsresultat 11,7 8,8 + 27
Resultat før skatt 8,8 5,9 + 49

Los & Co-eier med over 100 millioner i byråinntekt – sjøsetter flere nye selskaper i nytt konsern