Telia-topp om reklamepremiere midt i TV 2-konflikten: - Ikke optimalt

Telias markedsdirektør setter konflikten til side når hun viser sine nye reklamefilmer på TV 2.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Telia sitter ikke stille i båten under den pågående TV-konflikten med TV 2. Telegiganten lanserer nå et større kommunikasjonskonsept under navnet «Norges største utfordrer», hvor de skal gripe tak i folks hverdagsutfordringer. Sammen med reklamebyrået Try og mediebyrået Carat har de utviklet en helt ny film, et helt nytt univers og en helt ny karakter.

Les også: Telia vil bli «Norges største utfordrer»

- Det kan handle om å slippe å høre tjue minutter med panfløyte på kundeservice. At barna dine ikke går tom for data akkurat når dere står bom fast i kø på vei til hytta. At wifi’en bare funker. At det ikke koster skjorta å bytte skjerm på mobilen. Og tusen andre utfordringer som vi lover å løse, sier Camilla Forberg, markedsdirektør i Telia, til Kampanje. 

Markedsdirektøren sier Telia er bygget på sterke utfordrerselskaper som Netcom og Tele2 med det Forberg beskriver som «sterke utfordrerkulturer». Nå vil hun at Telia skal bygge videre på denne kulturen og nettopp \utfordrer-rollen er en sentral del av kampanjen.

- Men er Telia fortsatt en utfordrer etter å vært så lenge på markedet og blitt så store?

- Absolutt. Vi skal være rå på å forstå hvilke utfordringer kundene våre og markedet har. Vi skal løse disse utfordringene og forenkle hverdagen med enklere og mer personlige tjenester. Etter hvert vil dere også se andre utfordreregenskaper oss. Hvor vi utfordrer den etablerte måten å tenke på, men alt starter med å forstå hvordan våre tjenester kan gjøre ting enklere, sier Forberg.

I en fersk undersøkelse som Kantar har utarbeidet over Norges 1.500 sterkeste merkevarer, kommer det frem at Telia fortsatt ligger et godt stykke bak Telenor både innenfor mobiltelefonabonnement og bredbånd  i poeng og rangering. Telenor topper disse listene suverent innenfor mobilkategorien og på bredbånd og internett, ifølge Kantar (se tabell lenger ned i saken) 

- Så er det nok også slik at for å utfordre en koloss eller to så trenger man å være sterk selv også, og etter at vi har blitt et komplett telekomselskap med alle bein og armer så er det vel ingen tvil om at vi er den største utfordreren i Norge. De veldig små kan gjøre sitt, men vi kan gjøre mer, sier Forberg.

Les også: Såpe, ost og dopapir på merkevaretoppen – se hele lista her

Les også: NRK er landets sterkeste merkevare – TV 2 stuper på lista

Det er ikke optimalt, men vi lever godt med det. Det finnes andre spennende mediemuligheter også. Camilla Forberg om TV-konflikten med TV 2

Ligger i bitter strid med TV 2

Parallelt med at filmen og kampanjen har premiere står Telias TV- og internettdistributør med begge bena i en låst distribusjonsforhandling som rammer nærmere en halv million kunder. Konflikten mellom Get-eier Telia og TV 2 pågår fortsatt og etter at partene ikke kom til enighet ved fristens utgang natt til mandag denne uken har Get-kunder mistet tilgangen til alle TV 2s kanaler.

I en oppdatert melding fra Get som møter alle TV 2-seerne heter blant annet at «dette er selvsagt en veldig kjedelig situasjon for deg som kunde, men vi vil at dere skal forstå at vi kjemper denne kampen for dere, står det i Get-meldingen.

Tele- og TV-giganten kommer med flere stikk retning TV 2 og skriver blant annet at kanalen «vil øke prisene med hundrevis av kroner per kunde» og at «de vil at kunder skal betale for dyre fotballrettigheter, selv om de ikke er interessert».

- Er det uheldig å slippe dette konseptet midt i TV 2-konflikten?

- Det er ikke optimalt, men vi lever godt med det. Det finnes andre spennende mediemuligheter også, sier Forberg.

- Skal reklamefilmene vises på TV 2?

- Ja, de går på TV 2.

- Dere skal nå løse kundenes hverdagsproblemer, men må dere ikke først løse oppgaven ved å gi kunden det de betaler for?

- Det er nettopp det vi gjør. For oss er dette et klokkerent svar på «Norges største utfordrer». Get var den første i Norge som innførte poengsystem på TV-plattformen sin. Vi heier på valgfrihet, og at kunden selv skal velge fra Get sitt rike innholdsunivers. De kundene som bruker poengsystem er mest fornøyd, og de blir det bare flere og flere av, sier Forberg.

I skrivende stund er det fortsatt ingen løsning på konflikten etter at TV 2 tidligere denne uken sendte Telia et nytt forslag på løsning etter at det som Kampanje har omtalt tidligere skilte hele 200 millioner kroner i starten av forhandlingene.

Les også: Brudd mellom TV 2 og Get: - Vi beklager veldig

Troubleshooter:

Fem års erfaring fra startup-verden og tilsvarende lang fartstid i internasjonal krisehåndtering var noen av kvalifikasjonene Telia så for seg da de utviklet karakteren Terje Johnsen.

Telia har funnet sin problemløser

Kanskje burde Telia og TV 2 be den nye Telia-karakteren og problemløseren Terje Johnsen om hjelp i forhandlingene. I forkant av av lanseringen gikk Telia ut med en ganske så unik stillingsutlysning på både Kampanje.com og Finn.no der selskapet søkte en «Hverdagsforenkler» med minst fem års erfaring fra Silicon Valley og ikke minst fem års erfaring fra internasjonal konflikthåndtering og megling.

Nå har Telia introdusert deres «Hverdagsforenkler», en fiktiv figur med navnet Terje Johnsen. 

- Men fikk dere inn mange søknader til stillingsannonsen og hva skjedde med søknadene som kom inn?

- Det er 35 personer som har lyst å bli hverdagsforenklere i Telia. Det er helt fantastisk. Jeg har snakket med mange av dem. De ligger foran i skoene for å si det sånn. Det er folk med ulik kompetanse og bakgrunn, men som er ensporet opptatt av forenkling. Jeg inviterer alle som vil til pizza og en forenklingsnakk. Jeg håper de vil stille som et utvidet team til Terje Johnsen, et slags «hverdagsforenkler-styre» som vi kan bruke til å teste og utvikle ting på, sier Forberg.

Men om Johnsen slipper til i forhandlingene er usikkert. Da Telia slapp en ny reklamefilm i starten av april koblet de for første gang sammen Telia og Get-merkevarene. I den nye reklamefilmen utviklet av Try og produsert av Einarfilm er er Telia eneste avsender. 

- Har Get en fremtid som merkevare?

- Skal høre med Terje Johnsen, svarer Forberg og holder kortene tett til brystet.

TV 2: - Telia setter prisene

TV 2 og organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand er fremlagt Get-eide Telia sine påstander i infoplakaten som nå fremkommer om en velger TV 2-kanalene i Get-boksen.

- For det første er det Telia som setter prisene til kundene sine, ikke TV 2. Det er Telia som bestemmer hva slags pris de skal ha på sine produkter. Det denne konflikten handler om er hva Telia skal betale TV 2 for det innholdet som de distribuerer videre og det innholdet som TV 2 lager og finansierer, sier Willand til Kampanje.

Hun viser til tidligere uttalelser og sier «Telia fortsatt ikke vil forklare hvorfor de mener det er riktig at de skal betale så mye mindre enn de andre tv-distributørene for akkurat det samme innholdet. Det fortsetter de å ikke svare på. Det er lett å havne ned i detaljer her, men det dette handler om er livsgrunnlaget til TV 2 og andre norske mediehus fremover i tid, hvordan vi skal finansiere det norske innholdet og vår journalistikk og hvilket ansvar distributørene skal ta i det, fortsetter hun.

Willand ønsker ikke å kommentere den nye Telia-kampanjen, men er mer enn klar til å kommentere bakgrunnen for bruddet.

- Vi investerer mer i innhold enn noen gang, mer penger på nyheter, mer på underholdning og mer på sport og da må distributører som Telia-eide Get, bære sin andel av det. Og igjen er det tilbake igjen til spørsmålet hvorfor Telia mener det er riktig at de skal betale mye mindre for det innholdet enn de andre, det skjønner vi ikke, sier Willand til Kampanje.

Her kan du se topplisten til Kantar Media over landets sterkeste mobilmerkevarerTelenor topper - Telia på andreplass

 

Plassering Merkevare Poeng Rangering (totalt)
1. Telenor 62,0 (34)
2. Telia 49,2 (321)
3. Ice.net 46,2 (528)
4. One Call 45,9 (542)
5. Talkmore 44,2 (646)
6. Djuice 39,2 (909)
7. MyCall 33,4 (1.151)
8. Network Norway 24,0 (1.470)
9. Phonero 21,3 (1.559)

 

Telia-topp om reklamepremiere midt i TV 2-konflikten: - Ikke optimalt