GK-topp i nytt munnhuggeri med Ashraf: - Å kalle meg ekstremist er ganske sært

Det fortsetter å storme rundt Hans Geelmuyden. Nå vil GK-sjefen beklage.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Debatten om manglende mangfold i byråbransjen har pågått for fullt på Kampanje.com og i sosiale medier de siste ukene med kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf og GK-topp Hans Geelmuyden i noen av hovedrollene. Mandag morgen publiserte tidligere GK'er Rina Sunder innlegget - Hans Geelmuyden er fargeblind. Innlegget forsvarte GK-sjefen og beskrev ham som en som «lå lysår foran andre» hva gjelder mangfold.

Etter at Kampanje delte innlegget på egen Facebook-side, kommentere kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf på posten. Ashraf postet et skjermbilde med denne kommentaren fra Hans Geelmuyden: 

umar A.jpg

- Hans Geelmuyden har fått lov til å ta alt for stor plass i en viktig debatt, men de kommentarene hans er så drøye. Å kalle meg for ekstremist er ganske sært når du selv sitter i kommentarfeltene til rasistiske nettsteder og forsvarer deres ytringsrett. Men når jeg selv bruker min ytringsrett blir jeg møtt med at jeg må lære meg vestlige verdier, og blir kalt en ekstremist, sier Ashraf til Kampanje i dag. 

Les også: - Geelmuydens tåkete holdninger og handlinger

Først og fremst vil jeg beklage denne kommentaren. Hans Geelmuyden

Munnhuggeri på Facebook

Ashraf, som er medforfatter av boken «Hvit PR», om hvorfor det er viktig å lykkes med fleretnisk kommunikasjon, har i flere år etterspurt mangfoldskompetanse i byråbransjen. «Det er synd å se at så mange markedsførere her til lands ikke klarer å skape litt «ekte reklame» fra gatene de selv går i» skrev Ahsraf i en kommentar på Kampanje tilbake i 2014.

Etter Hans Geelmuydens uttalelser om at «kebabnorsk er ikke godt nok i GK» har både Ahsraf, byråleder Behnam Farazollahi og kreativ leder Erik Heisholt kritisert GK-sjefen. I etterkant av debatten mellom kritikerne og Geelmuyden publiserte nettstedet Resett lørdag kommentaren «Et av Hans Geelmuydens «hvite privilegier» er å bli kalt rasist – og deretter måtte legge seg flat», signert redaktør Helge Lurås.

Geelmuyden påpekte i kommentarfeltet under Resett-innlegget at han ikke er blitt kalt rasist, og at han heller ikke har lagt seg flat for «kebabnorsk»-kommentaren. Det fikk Ashraf til å reagere. «Resultatet av at Resett skriver løgner om deg en lørdag morgen - du våkner til hatmeldinger» skrev Ashraf på egen Facebook-side hvor han også la med skjermbilde av hatmeldinger han har mottatt.

Ashraf kritiserte deretter Geelmuyden for å «tale med to tunger»:

- Det mest sjokkerende i det hele, er at Hans Geelmuyden ved Geelmuyden Kiese er inne i kommentarfeltet hos det rasistiske nettstedet og utdyper at han ikke har lagt seg flat for å snakke generaliserende om minoriteter, skrev Ashraf på Facebook.

- Jeg forsvarer ytringsfrihet, ikke Resett. I dette tilfellet korrigerer jeg feil i Resett, svarte Geelmuyden. 

Ashraf svarte med å si at Geelmuyden støtter Resett sin virksomhet:

- Du virker helt upåvirket av at de går etter minoriteter med sin uredelige «journalistikk», du er bare opptatt av deg selv i en debatt om diskriminering og rasisme.

Hvorpå Geelmuyden svarte:

- Du fremstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem.

Han er en varm forsvarer av Resetts ytringsrett, men ikke min. Umar Ashraf

- Mange velger tausheten

Ashraf delte skjermbilde av GK-sjefens «Lær deg vestlige verdier»-kommentar på egen Facebook-side med tittelen: «Avslørt».

- Hva mener du med «avslørt»?

- Det er en form for tosidig sarkasme i det. Han hevder at jeg er en autoritær ekstremist, så det er skrevet sarkastisk, som at jeg er avslørt. Samtidig avslører det også noen holdninger hos Geelmuyden. Jeg ser at en tidligere GK-ansatt er ute og skriver at han er fargeblind. Hvis han er så fargeblind som det hevdes, lurer jeg på om han hadde brukt den samme kommentaren om en med majoritetsbakgrunn? Hadde han bedt en med majoritetsbakgrunn lære seg vestlige verdier? Det er en fordomsfull ting å si, sier Ashraf.

Kommunikasjonsrådgiveren sier han ikke tviler på at Geelmuyden har gitt minoriteter en sjanse i byrået hans, men at det «ikke rettferdiggjør denne typen holdninger».

- Han er en varm forsvarer av Resetts ytringsrett, men ikke min, sier han.

Kommunikasjonsrådgiveren sier at han har snakket om mangfold i norsk PR-og reklamebransje siden 2014.

- Jeg vet jo at det alltid vil være krefter som aldri vil kunne tenke å ansette meg fordi jeg blir tegnet som en noe omstridt karakter, fordi jeg snakker om diskriminering i arbeidslivet, og særskilt i vår bransje. Og det er helt greit, du trenger ikke å være enig med meg, eller gi meg en jobb. Det lever jeg med. Men samtlige i bransjen må spørre seg, skal man velge å forbli taus eller tar man til motmæle når en bransjeleder bruker slike ekstreme ord om meg? Heldigvis har mange tatt til motmæle, men mange velger også tausheten, og det er trist, sier Ashraf.

- Ønsker å se fremover

- Jeg syntes det er trist at mange lener seg på at det er få med minoritetsbakgrunn som velger kreative utdanninger og at det er derfor vi har mangfoldsutfordringer, for det er ikke sant. Du har alt fra siviløkonomer til jurister som jobber med kommunikasjon, reklame og PR i dag, sier Ashraf.

Han mener bransjen har en tilbakelent holdning til mangfoldsrekruttering.

- Man kan ikke bare anta og forvente at mangfoldet skal finne sin vei til bransjen, og selv ikke innføre noen konkrete grep.

Samtidig, understreker Ashraf, har flere byråer tatt tilbakemeldingene som er kommet på alvor.

- Med unntak av Geelmuyden har mange bransjeledere erkjent at dette er et problem, tatt avstand fra generaliserende språk, og vist og ytret et ønske om å iverksette konkrete tiltak. Her vil jeg skryte av byråer som blant annet Anti, Trigger, Kitchen, Dinamo og Try, med flere, som har tatt på alvor de tilbakemeldingene som er kommet. Det syntes jeg er fantastisk.

- Jeg ønsker å se fremover, da det er mange gode folk som har tatt kontakt de siste dagene og som ønsker å gjøre en reell mangfoldsforskjell i PR- og reklame-bransjen, sier han.

Geelmuyden: - Vil beklage

Når Kampanje tar kontakt med Hans Geelmuyden sier GK-sjefen at han først og fremst vil legge hele saken død.

- Men hva mente du med kommentaren du skrev «fremstår som autoritær ekstremist og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg»?

- Først og fremst vil jeg beklage denne kommentaren. Bakgrunnen for kommentaren er at selv om man lar seg intervjue av et medium, betyr ikke det at man gir støtte til mediets redaksjonelle linje. Jeg snakker med alle medier i hele Norge hele tiden, og selv om jeg lar meg intervjue av Klassekampen, betyr ikke det at jeg støtter Klassekampens lederartikler, sier Geelmuyden til Kampanje.

- Jeg ser på meg selv som en forkjemper for mangfold i Norge og er fargeblind i forhold til etniske minoriteter. Derfor er det for meg fullstendig absurd å bli kalt «rasist», fortsetter Geelmuyden med henvisning til Resett-kommentaren. 

Geelmuyden mener mangfoldsdiskusjonen er en viktig samtale. GK-sjefen sier han nå vil røyke fredspipe og få få diskusjonen over i en mer konstruktiv samtale.

-Jeg tror det beste ville være om vi kunne snakket ut over en kopp kaffe. Jeg har allerede invitert Umar, håper han takker ja. Jeg vil gjerne røyke fredspipe for å få dette over i en konstruktiv samtale. Jeg tror Norge er mer segregert enn vi liker å anta, og det må vi gjøre noe med. Vi lever sammen på denne planeten, la oss finne en vei sammen og da må vi også finne en måte å snakke sammen på.

GK-topp i nytt munnhuggeri med Ashraf: - Å kalle meg ekstremist er ganske sært